Ukrajinská svodka 9. 10. 2014

Ernest a Vlk ( a také TK a harom)
10. 10. 2014   Kosa zostra
Ukrajina nemá 1,5 miliardy hřiven na nákup uhlí
Korrespondent.biz

9. 10. 2014 – Přidal blogger.

„Podle informací od místních obyvatel, do železniční stanice Kupjansk – Uzlovoj v Charkovské oblasti přijelo na 180 bojovníků „Pravého sektoru“, část je ozbrojena střelnými zbraněmi, ůkolem „pravoseků“ je provádět čistku železničních zaměstnanců a zabránit sabotáži vojenských přeprav do oblasti trestních akcí. Navíc  „pravosekové“ musí provést „filtraci“ obyvatel obce Kupjansk – Uzlovoj a identifikaci osob, které podporují Nové Rusko.”

9. 10. 14. (19:06 mks) – Zpráva domobrany.

„Ukrajinské dělostřelectvo pokračuje v palbě z Písků na Doněck, granáty dopadají v blízkosti železničního nádraží. Podle předběžných údajů jsou znovu zabití a zranění civilisté. V uglegorském rajonu se bojuje, je slyšet dělostřelba a kulometné dávky. Domobrana opět odráží útoky ukrajinských sil„.

9. 10. 2014 (18:20 msk) Zpráva a video britského novináře Grahama Phillipse. (21 +)
„Dnes byl znovu brutální boj. Byl jsem 50 metrů od terminálu letiště v Doněcku natáčet reportáž.
Den, kdy jsem viděl prvního mrtvého v životě byl 3. květen ve Slavjansku. Nyní jejich počet překročil stovku. Ale je důležité si uvědomit, že to není číslo, to jsou lidé. Civilisté. Civilisté, kteří by mohli žít, žít svůj život, jako vy a já. Od začátku května ukrajinská armáda ostřeluje civilní domy. Konkrétně je zaměřuje. Dává jim přednost před pozicemi domobrany. Vidět to, znamená pochopit, že „válka“ – není tak docela správné slovo pro to, co se tady děje. Je to slepá a nevybíravá genocida rusky mluvících občanů Ukrajiny”.

Britský novinář Graham Phillips navštívil včera márnici v Doněcku a dělal reportáž o obětech ukrajinské armády, které již několik měsíců procházejí zde nekonečným proudem.

Doktor řekl: „Je tu více než 40 civilistů zabitých při ostřelování dnes a včera. Hromady těl. Několik domobranců, ostatní civilisté. Na konci dne vykládají nové náklaďáky s mrtvými.“

(Video z márnice v Doněcku s oběťmi útoků ukronacistů. Pokud jste psychicky labilní, neotevírejte video). Je to opravdu hodně drsná záležitost!!!!

9. 10. 2014 – Velitel průzkumné čety s volacím znakem „Mongol“ hovořil o vojenské situaci v Donbasu.

„Domobrana Nového Ruska se připravuje na podzimní a zimní sezónu. Velký útok ukrajinských sil se neočekává. Ukrajinci provádějí přeskupení a stojí v obraně. Takzvané síly ATO se snaží vyvézt obilí, okrádají civilní obyvatele Donbasu. Jednotky DNR provádějí průzkum, sledování a někdy odrážejí útoky. Chybí stále teplé oblečení, rovněž je potřeba léků a lékárniček. Celkově si nemůžeme stěžovat, díky našemu veliteli praporu. Chtěli bychom, aby válka tak rychle, jak je to možné, skončila„.
(zdroj)

Skutečná inflace na Ukrajině bude vyšší než 30% – expert
Korrespondent.biz, (dnes, 16:11) (zdroj)

V Lugansku znovu zahájilo činnost oddělení Oščad banky, i když většina dalších jsou stále zavřené. To by v Korrespondentu.net uvedli v kontaktním centru finanční instituce.
Jaké pobočky začnou pracovat nebylo dosud nahlášeno. Je nutno zavolat a zeptat se na to v samotných pobočkách. Přitom některá vedení bank při bombardování krátce zavírají, sdělila tisková služba Oščad banky.
Ve stejné době zaměstnanci luganskských reprezentací, které dočasně nepracují, přicházejí do kanceláře, aby se prezentovali.
„Každé ráno, pracovníci přicházejí, podepíší se a vrací se domů – řekl ochránkář pobočky spořitelny ve čtvrti Gagarina, uvádí Korrespondent.net -. Nikdo nemůže říci, kdy obnoví činnost.“
(zdroj)

Ve Francii se setká ruský ministr zahraničí Lavrov a ministr zahraničí USA Kerry.
Mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a ministrem zahraničí Johnem Kerry proběhnou dvoustranné rozhovory o situaci na Ukrajině. Podle slov mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče se bude schůzka konat dne 14. října hlásí Tass.
„Doufáme, že rozhovor bude konstruktivní, bude se diskutovat o bilaterálních vztazích a nejnovějších aktuálních tématech týkajících se mezinárodní agendy, včetně ukrajinské krize.“ – Řekl diplomat.
Lavrov se také sejde se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiusem.

Můj komentář: Můžeme očekávat mírnou změnu postojů USA k Ukrajině a k Rusku. Tím, že před časem vyzbrojovali ISIL, si nadělali pěkné problémy. Dnes vědí, že bez Rusů s tím nic nenadělají a proto chtějí jednat.
(zdroj)

9. 10. 2014  (15:37 msk) Přidal dobrovolník s volacím znakem“Podpolje„.

„Ukrajinská armáda na letišti v Doněcku stále kontroluje bunkr pod starým terminálem. Byl jsem v této oblasti dnes, místní velitelé říkají – vešli jsme tam už, ale nemohl jsme je dobít, je tam zesílené opevnění, mnoho kulometů, granátů nelitují, plus nepřátelské dělostřelectvo je kryje, je těžké tam soustředit velké síly, útočí ve skupinách 10 až 15 lidí. Ukrajinci využívají „příměří“, posílají jim jídlo a munici přes přistávací dráhu. Tam, mimo postižené oblasti, jsou bunkry s přístupem k podzemním komunikacím letiště,  ukrajinské BMP tam zajedou a vyloží. Mimochodem, ráno protitanková „krabička“ oddílu „Givi“ zasáhla ukrajinský tank, skrýval se v terminálu, ale ulovili ho v době zavádění. Shořel, dostali ho první ranou. Protitankistí si zaslouží svatojiřský kříž“.

9. 10. 2014 (13:34 msk)  Informace dobrovolníka Prochorova.
„V noci se opět byl relativně klid, ale ne všude. Avdějevka – v noci tam Ukrajince zlobili průzkumníci. Doněck opět Ukrajinci vzbudili jako budík (ještě nebylo ani 7 hodin) – ve Lidiěvce.
Pozdě večer Ukrajinci v éteru kvíleli, že z Jenakieva na Uglegorsk jedou tanky (hodně) – ale zdá se, že strach má velké oči.
Kosťa „Semenčenko“ přiznal problémy u své jednotky, – řekl, že 360 bojovníků „Donbasu“ nepouštějí na frontu. Před měsícem, ještě měl více než 600 lidí. Tak pluk zřejmě nefunguje. Běží náckové a umírají střelami a granáty domobrany.
Co se týče včerejší zprávy o úderu raketami „Točka U“, zasáhly kasárna vojenské jednotky 3023 (která nejsou používána – poz.překl.)“.

9. 10. 2014 (13:02 msk) Zpráva domobrany.

„Na kontrolním stanovišti ukrajinské armád mezi Krasnoarmejskem a Pavlogradem dnes partyzáni vyhodili do vzduchu Ukrajinské auto s municí. V noci „divoká domobrana“ napadla kontrolní stanoviště ukrajinských vojáků v Telmanovské oblasti DLR. Podle rozvědky bylo útočníků asi 35 lidí, všichni byli vyzbrojeni kalašnikovy a jednorázovými granátomety. Ukrajinské síly i nadále bombardují oblasti přiléhající k letišti v Doněcku, v důsledku posledního palebného útoku byli čtyři civilisté zabiti a 12 bylo zraněno. Bylo také oznámeno, že armádní jednotky Novorossia obkličují Debalcevo. Boje probíhají již v severozápadním a západním okraji města“.

9. 10. 2014 – Přidal Lifenews.

„Ukrajinské ministerstvo obrany poslalo na frontu přilby pro paintball. Vojáci ukrajinské armády si přečetli v návodu k obsluze, že je to křehké zařízení, které není určeno k ochraně proti střelám. Nepotřebné vybavení od ukrajinských orgánů tentokrát dostaly brigády ukrajinské armády pod Debalcevem. Vojáci nejprve tyto helmy vyzkoušeli. Ukázalo se, že pistole TT ji prostřelí naskrz a pak se podívali do brožury, která byla dodána se zásilkou a dočetli se, že přilby chrání jen před střepinami – před střelami ne. Vojáci ukrajinské armády se spoléhají pouze na „placebo efekt“, který bude fungovat, když voják nasadí novou přilbu proto, že v posledních třech měsících část vojáků jedné brigády šla do útoku s zcela nechráněnou hlavu“.

9. 10. 2014  –  Aktuální přehled nepřátelských akcí a  situace.

„Dnes večer RDG (rozvědno-diverzní skupiny – poz.red.) domobrany zkoumaly pozici Ukrajinců u obce Novolaspa. Byl proveden palebný útok na pozice okupantů u osady Černuchino. Došlo také ke střetům s ukrajinskými silami nedaleko osady Popasnaya, Štěstí, Nižneteploje, Redkodub, Nikišino, Novoorlovka, Zolotoje, Zamožnoje. Domobrana vypálila z raketometů a minometů. V snežňanském strojírenském závodě domobrana DLR úspěšně vytvořila opravárenskou základnu na opravu zbraní a techniky. Technika, která přichází na opravu, byla z velké části ukořistěna v bitvách s Ukrajinci v Lugansku, Doněcku, Amvrosijevce, Kutejnikovu a Starobeševu. Ve sběru trofejí z poražených kotlů pokračují trofejní skupiny. Dosud ještě nacházejí a přivážejí z míst bojů stále novou a novou munici a zbraně.”

Mapa Original.

9. 10. 2014 – Komentář politického komentátora Boris Rožina („colonelcassad“)
Přišla informace, že „Sláva Ukrajině“ bude oficiální pozdrav ukrajinské armády. Navíc dokument předpokládá nahrazení oslovení „soudruhu“ ve vojenském oficiálním slovníku ukrajinským slovem “pane”. Autoři návrhu zákona zdůraznili, že tak ukrajinští vojáci by měli zbavit “sovětských základů”, které negativně ovlivňují vlastenecký duch vojska.
Ne skutečnost, že tento schizofrenní blud samozřejmě přijmou, ale symptomy jsou velmi charakteristické. Ukrajinský nacionalismus s těžkým nacistickým odstínem, rozvíjející se v příznivých podmínkách, se upevnil, a nyní se snaží předávat svou ideologii, frazeologii a historii celé ostatní Ukrajině, využívajíc i uchvácených orgánů veřejné moci. Těžká forma nacismu, spolu s obhajobou kolaborace, definuje hysterický charakter probíhající “desovětizaci“, která jasně dokazuje známou tezi – čím dál od Stalina, tím blíže k Hitlerovi. V principu s “pány“ jsou ještě skromní, mohli by jednou říkat pane Hauptmanne, pane Oberführere, a ty svého času “sovětské základy“ by potlačily tyto pro ukrajinský fašismus tak přijatelné výrazy.

9. 10. 2014  (09:27 msk) – Zpráva tiskového střediska DLR

Dělostřelecká palba ukrajinských vojáků na Doněck v době, kdy Kyjev vyhlásil “den ticha” si vyžádala životy nejméně 19 civilistů v hlavním městě DLR. Během dne, byli zabiti tři domobranci a 36 vojáků bylo zraněno. Mezi osadou Birjuzovo a hřbitovem u dolu 29. byly nalezeny po ostřelování pozůstatky čtyř těl. Bylo zahájeno trestní řízení pro trestný čin “vražda dvou nebo více osob“. Silné ostřelování zasáhlo kyjevský, kujbyševský a kalininský rajon, a obchod Amsotr. Několik lidí zemřelo na místě, jiní zemřeli v ambulancích a nemocnicích.”

9. 10. 2014 – Přidal štáb domobrany

Času na organizaci útoku Kyjev moc nemá – uprostřed podzimu, kazí se počasí ochladí se, pak začne obleva. Rychle klesající kázeň v mrazivých zákopech a polních táborech vojenských jednotek, které postrádají teplé oblečení, vařiče, spací pytle. Roste počet dezertérů, zejména v praporech územní obrany a dobrovolných jednotkách. Jinými slovy, je třeba postupovat tak rychle, jak je to možné, dokud vojáci mají zbytky kázně a morálky. Nicméně, vojenská rozvědka Novorossia konstatuje nepřipravenost nepřítele k útoku. Téměř na všech pozicích, obsazených ukrajinskými silami, probíhá budování dlouhodobých mohutných obranných opatření. Zákopy plného profilu spojovací chodby, a nejen opěrnými body čety, ale i rotními opěrnými body. Probíhá nastřelování sektorů a testování činností pro koordinaci palby. Samozřejmě, můžeme předpokládat, že je to činnost, která má odvést pozornost, nicméně, zdá se, že síly pro mohutný útok (a jiný je zbytečný), ukrajinská armáda nemá. Ani morální ani fyzické.”

8. 10. 2014 – Fotky domobrany

„Dnes Doněck ukrajinští nacisté vystavili masivnímu ostřelování z těžkých raketometů. Fotografie z místa činu.“

Original: https://pbs.twimg.com/media/Bzcg9SzIYAESoKR.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzchCVsIUAEcAQ8.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzchCIEIUAAa_sD.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzcesdJCAAE9SpC.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/Bzcg9Y_IAAAyiTE.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzchCmdIQAAoApb.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzceuK1CYAAvt97.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/BzcfOllIIAAz911.jpg
Original: https://pbs.twimg.com/media/Bzcg84bIEAA290A.jpg

Ernest skončil, takže zase já se svým momentálním minimem:
Mapy

Ukrajinská:

Opolčenská:


Interaktivní komentovaná:
dneska jsem zase konečně našel mapu původního komentátora,kterého pokládám za naprostou špičku.

Plná překvapení je paní náměstkyně Nulandová. Ta, co fuckovala EU a chtěla Jaceňuka za premiera. Prý sankce zůstanou v platnosti (vůči Rusku) dokud ukrajinské území neopustí všechny cizí jednotky a  Kyjev nezíská kontrolu nad celou zemí. Tvrdí alespon Reuters

Rusové odpověděli okamžitě:

Rusko nehodlá nikoho prosit o zrušení sankcí, tím spíš vyhlašovat nové, řekl pomocník prezidenta RF Jurij Ušakov.
Číst všechno zde.

Myslím, že Nulandová by si měla pustit pohádku o Mrazíkovi. Protože to bude téma dalších dní. Mráz. A  samozřejmě plyn. Kyjev se naprosto nemá k tomu, aby Rusku zaplatil za už dávno dodaný plyn a  říká, že čeká na rozhodnutí arbitrážního soudu ve Stockholmu.

Ukrajina počítá s tím, že stockholmská arbitráž do měsíce přijme etapové rozhodnutí o ceně ruského zemního plynu. Prohlásil to dnes ministr energetiky Ukrajiny Jurij Prodan.

Ukrajinský Naftogaz 16. června, hned poté, co byl ruským dodavatelem Gazpromem převeden na systém zálohových plateb, podal žalobu ke stockholmské arbitráži žalobu s požadavkem přehodnocení kontraktu o dodávkách zemního plynu z RF.
(zdroj)

Tohle už začíná zavánět malérem. Rusové tvrdí, že Kyjev nemá nakoupeno dost tzv. technického plynu, který je nutný k udržení přepravního tlaku v potrubí na západ. A že už ho nestihne koupit. Ovšem Kyjev klidně ještě měsíc ztratí. Jdu koupit dřevěné brikety!

Protože právě zjištuji, ohledně technického plynu tohle:
Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle kterého nebude od listopadu 2014 technický plyn, který je nutný k dopravě ruského zemního plynu do Evropy, platit Naftogaz, ale ruský Gazprom.

Dočasné usnesení také předpokládá zavedení cen za tranzit zemního plynu přes území Ukrajiny od 1. listopadu do 31. prosince 2014. Ceny jsou stanoveny v dolarech.

Kyjev a jeho obyvatele zřejmě zahřejí kolem Vánoc teplá slova Viktorie Nuland. Pokud Rusko totiž nedá plyn, má Ukrajina v chalupě mráz na to tata. Ale tohle ona neřeší! Nedivil bych se, kdyby byly další sankce – za to, že Rusko není ochotno dodávat plyn zadara.

Ještě nedávno Kyjev tvrdil, že jeho ztráty pod Ilovajskem byly 100 mužů. Včera přiznal 3400. Viz zdroj.

Včera mne dostal článek v Parlametních listech, jak šéf kyjevských vyhledávačů mrtvých těl vojáků UK Army si stěžuje na českou vládu a premiéra. Prý uráží Ukrajinu, když požaduje, aby se Kyjev domluvil Ruskem.
(zdroj)
Co si ten člověk vůbec myslí? On někdo od nás radil Kyjevu, aby šel zmasakrovat východní část země?

A nakonec zase to nejlepší.

Pro dnešní svodku se o to postaral Kosíř s nickem harom.

Upozornil mne na perlu v podání už zase redaktora Českého rozhlasu Davida Štáhlavského …. Nějak jsem přehlédl, že tenhle sloup české žurnalistiky už pár měsíců není tiskovým mluvčím Českých drah, ale je zpět na Vinohradské.

Odborník na Rusko. Tak se ten pán prezentuje. Předevčírem, aby byl zajímavým členem české mainstreamové squadry, tak si dával Putina a jeho, přiznejme kultík, v souvislosti s  62.narozeninami ruského prezidenta, kávovou lžičkou jako dortík. A  náležitě si to vychutnával: Jak se snadno přesvědčíte zde

A protože jde o odborníka každým coulem, tak vypustil i tohle:

“Na fasádách domů každé jedno písmeno doprovodila i názorná agitace. Suverenitu symbolizoval na fasádě moskevského domu raketový komplex Topol. Ano, to je ten, který sestřelil nad proruským povstaleckým Donbasem civilní let MH-17 s 298 lidmi.”

Chci sdělit panu Štáhlavskému, že je sice strom jako strom. Topol třeba jako Buk. Když jde o dřevo.

Jenže ono o dřevo nejde. Topol je raketový komplex. BUK také. Když se odpálí BUK nejspíš spadne nejméně jedno letadlo. Když vystartuje Topol, pak shoří v  atomovém plameni nejméně 10 různých měst… Záměna zcela nepatrná. Hodinky jako holínky. Obojí se natahuje. Prostě odborník. Ne, pane Štáhlavský, Topol HM 17 nesestřelil. Vážně ne. A kdybyste četl občas Kosu, zjistil byste, že nejspíš ani ten BUK ne. Například podle zjištění letounů systému AWACS NATO. Což potvrdilo nepřímo i ministerstvo zahraničí v Berlíně. No nic pane Štahlavský. Znáte přece klasika, co říkal – učit se, učit se, učit se. Třeba ještě toho Topola nastudujete. Doporučuji ovšem modifikaci Topol M.

Naivně jsem si myslel, že Štáhlavský je ten pravý borec nakonec.. Není vážení, není.

Tím špičkovým zjevem, korunujícím dílo, byl včera jakýsi Borislav Bereza! Že vám to jméno nic neříká? Vaše chyba vážení, vaše chyba. A moje taky. Až do večera jsem si myslel, že Pravý sektor, kterého je Bereza čelným funkcionářem, je spolek fotbalových chuligánů, který se změnil na nacistickou strukturu. Kdepak, byla to moje těžká nevědomost. Srovnatelná s tou Štáhlavského záměnou dvou dřev, vlastně raket.

Pravý sektor není parta bezskrupulozních nácků – kdepak! Tak jako náckové z Ajdaru si čtou po večerech verše – kdepak aby loupili a vraždili, tak totéž jsou Pravoseci! Ti nečtou básně, ti jsou orientováni na ekonomickou teorii a praxi!

Alespoň podle tohoto ukrajinského zdroje.

Bereza ví, jak zachránit ukrajinskou ekonomiku – jednoduše. Západ a zejména EU prostě Kyjevu odpustí jeho dluhy. Nebo aspoň podstatnou část. Tak jako to například udělal s  Řeckem. Když Řecko, tak proč ne Ukrajina, že? Jak prosté… Myslím, že ještě letos nedali nikomu Nobela za ekonomii. Bereza je ten pravý. Ano ten Pravý sektor!

(Texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info )