Ukrajinské gardy zlynčují poslance, a česká média mlčí. Expert odhaluje i další témata, o kterých je nejspíš zakázáno mluvit

Petr Žantovský
6. 10. 2014  ParlamentníListy
Své pravidelné ohlédnutí začíná Petr Žantovský několika postřehy, které patří do kategorie toho, co jsme si v médiích nepřečetli. Nebo jen velmi výběrově.
TÝDEN V MÉDIÍCH Tuzemské sdělovací prostředky se někdy jako zázrakem odmlčí, když si mají důkladněji všimnout lynčování protivládního poslance na Ukrajině, okolností atentátu na desítky dětí v Sýrii nebo historického pomýlení prezidenta Obamy. Poukazuje na to mediální analytik Petr Žantovský, který se rovněž pozastavuje i nad taškařicí s grilováním Věry Jourové před europoslanci a některými povedenými kousky z kampaně před komunálními a senátními volbami.

Své pravidelné ohlédnutí začíná Petr Žantovský několika postřehy, které patří do kategorie toho, co jsme si v médiích nepřečetli. Nebo jen velmi výběrově. „Na Ukrajině Pravý sektor zlynčoval protivládního poslance. Ale nevšimnul jsem si, že by do českých ulic vyšly médii podporované občanské úderky a protestovaly proti tomu, že se na Ukrajině dějí takové věci. Jestli to nebude tím, že o tomhle incidentu kromě Novinek.cz nikdo moc obsáhle nereferoval, myslím z těch oficiálních médií. A přitom to je docela drsná zpráva, která v dominantním zpravodajství chybí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Stejně tak mu v českých sdělovacích prostředcích chybí podrobnější informace o další krvavé příhodě, která se odehrála v Sýrii. „Zpráva o atentátu na těch více než čtyřicet dětí sice našimi médii proběhla, avšak už – pokud jsem dobře hleděl a pozorně četl – se nikdo příliš zeširoka nezabýval tím, že autorem toho atentátu jsou protivládní guerilly, které jsou financované a podporované Obamovými Spojenými státy. To se nehodí do takové té propagandistické linie, kterou drží naše liberální média. Pro nás je hlavním zločincem oficiálně prezident Asad,“ konstatuje Petr Žantovský.

Islamistické skupiny podporované USA přinesly jen rozvrat a krev

Tento názor se objevil i v rozhovoru arabisty a islamisty Miloše Mendela pro Aktuálně.cz. „Miloš Mendel, kterého pokládám za velice rozumného člověka, tu situaci popisoval velmi přesně, ale také přistoupil na floskuli, že Asad bojuje proti vlastnímu obyvatelstvu. Pokud to tedy nezkreslilo Aktuálně.cz, tak si myslím, že to je hrubě zkreslená částečná skutečnost, protože Asad nebojuje proti svým obyvatelům, ale guerillám, které vedou v Sýrii protivládní boj. A je to v podstatě sebeobrana toho posledního pokusu o jakýsi polosekulární stát uprostřed toho islámského moře,“ tvrdí mediální odborník s tím, že ty polosekulární pokusy skončily většinou s podporou USA v krvi, ať už to bylo v Egyptě, v Libyi, v Iráku.