Ukrajinská svodka 4. 10. 2014

Ernest
5. 10. 2014   Kosa zostra 

4. 10. 20114 – 17:25  Přehled bojové situace dobrovolníka Prochorova
„V současné době je tak divoké příměří, že brečím za dobou, kdy (příměří) nebylo. Ráno dělostřelectvo pracovalo na pozicích Ukrajinců na západ od Doněcka – Krasnogorka.

Přes den Ukrajinci bili na letiště z Avdějevky a z Pěsků – v reakci se domobrana snažila potlačit jejich střelecká stanoviště. Dostali Ukrajince znatelně. V LLR ráno a před hodinou „pokryli“ ukrajinský zátaras u obce Mirnaja Dolina, k obědu ostřelovali kontrolní bod na Lisičanské zatáčce – na silnici mezi Orechovem a Zolotoje. Z jihu je dálnice na Lisičansk zablokována domobranou. Samozřejmě u Ukrajinců se projevily problémy se zásobováním jejich skupiny v Zplotom a Popasnoj. Minulou noc tam zašla skupina rozvědčíků a trochu pošpásovala 😉

Ale nejen tam – před obědem byl napaden kontrolní bod Ukrajinců mezi Bobrovem a Borovskem 🙂
Na jihu DNI je příměří – na západě ve směru Volnovachy domobrana DLR zaútočila na rotní opěrný bod Ukrajinců v Telmanovském rajonu, v blízkosti vesnice Orlovskoje. Také v oblasti vesnice Starognatovka došlo ke střetu Ukrajinců se skupinou hloubkového průzkumu DLR, která se snažila proniknout na styku mezi opěrnými body čet Ukrajinců.
O prohlášení Lysenka o rotaci ukrajinské armády na letišti a příchodu velkého počtu zbraní a střeliva.
Rotace byla včera – jednotky 93. brigády odvedli „pravoseky“, kteří byli v týlu (v Pěskoch), přesunuli je na letiště (pouze za přesunu ztratili 5 lidí). Také včera odvedli zařízení a zahraniční specialisty.
Dnes je půl roku od vytvoření DLR„.

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

4. 10. 2014 – 18:20   Přidal štáb domobrany Doněcku.
„Během bombardování Kyjevského rajonu v Doněcku Kyjevem byla zabita žena ve věku 54 let střepinami granátu. Dále byla zraněna žena narozená v roce 1942. Výbuchem granátu byly poškozeny dva soukromé domy v kyjevském rajonu. Ostřelovány byly i další oblasti Doněcka, zejména oblast závodu „Točmaš“. Situace ve městě v sobotu odpoledne byla napjatá – obyvatelé hlásí pravidelné výbuchy v centrálních oblastech. V oblasti doněckého letiště domobrana ráno vedla dělostřelecký souboj s ukrajinskou armádou. Od 15.00 do 16.00 ukrajinská armáda znovu zahájila palbu na Petrovskij rajon Doněcka (dělostřelectvo střílelo z oblasti Krasnogorovka). Údaje o škodách a obětech dosud nejsou. Ostřelovány jsou rovněž pozice domobrany v místech v okolí letiště“.

Na vymezení hranice se podílejí zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE.
V Mariupolu mezinárodní mise složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE začíná v sobotu svojí práci na vymezení hranic ochranného pásma.
Toto bylo uvedeno na internetových stránkách Rady města Mariupol.
„4.října mezinárodní mise začíná svou činnost v Mariupolu,“ – píše se v prohlášení.
Mezinárodní mise pro vymezení hranic ochranného pásma přijela do Mariupolu večer 2.října. Je složena ze zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE.
Cílem mise je vymezení hranic 30 kilometrové nárazníkové zóny, které rozdělujínepřátelské strany v souladu s dohodami uzavřenými v Minsku.
(zdroj)

4.10. 2014 – 14:00  Zpráva praporu „Vostok„: domobrana DLR obsadila doněcké letiště a Ukrajinci jsou uvězněni v podzemí.

„Dnes, 4. října v Doněcku domobrana DLR obsadila všechny pozemní zařízení a terminály na letišti v Doněcku, ale Ukrajincí stále sedí v podzemí – řekl důstojník informačního centra praporu „Vostok“ s volacím znakem „Kot“. – Nevím, kolik ukrajinských vojáků je v podzemí letiště a podrobnosti o tom, jak je odtud vytlačují. Ale všechna pozemní zařízení na letišti, domobrana “začistila”.

Koneckonců, proč se Ukrajinci držel tak dlouho na letišti? Jsou tam velké podzemní komunikace, které jsou ve spojení s Avdějevkou. A Avdějevka je ještě pod kontrolou Ukrajinců, proto s podzemními komunikacemi jsou problémy. Obsazení nadzemních komunikací je velkým úspěchem domobrany.
O podmínkách dovršení „začistky“ doněckého letiště je těžko hovořit, dokud ukrajinští vojáci jsou podporováni z Avdějevky. Až Avdějevka bude naše, situace se může skončit velice brzy.

Ukrajina nemá zájem na příměří v Donbasu. Domobrana dodržuje podmínky příměří. Domobranci dostali rozkaz neprovokovat a nepodlehnout provokacím nepřítele. Ukrajinci nemají zájem o příměří. Na zbytku Ukrajiny se zhoršuje ekonomická situace. Můžeme předpokládat, že vzniknou nepokoje a neklid. Bude tam špatně, ale ani tady (na území DLR) to nebude snadné. Ale je tu naděje na humanitární pomoc z Ruska, které pomoc neodmítá.”

4. 10. 2014 Zpráva domobrany ráno 4. října
„Příměří bylo porušeno ukrajinskou stranou 9 krát:
ve 14,15, 17,00 a 18,45 – ze strany obce PJESKY provedeno dělostřelecké ostřelování, v 16.30 – ostřelování z raketometů, a 15,40 – střelba z ručních zbraní na pozice domobrany a rezidenční oblasti na severním a severo-západním okraji Doněcka;

15,15 – provedeno ostřelování z raketometů obytných oblastí a infrastruktury Doněcka;
15,20 – z osady Černuchino ostřelování klasickým dělostřelectvem osad Kruglik a Faševka;
15,43 – provedeno ostřelování pozic domobrany z ručních zbraní v oblasti dolu „Okťjabrskij„;
20,00  – proveden útok z raketometů na pozice domobrany v blízkosti osady Popasnaja.
V důsledku ostřelování byly poškozeny dva domy a zraněni čtyři civilisté. Domobrana ztráty nemá.

4. 10. 2014. – 15,22. Přidal Alexander Bojko (novinář „KP“).

„Domobraně se konečně podařilo převzít kontrolu nad vším, co zbylo z Doněckého letiště. Když se jim podařilo vyhnat ukrajinské jednotky z jejich pozic, v reakci na opětovné rozdělení na to jednotky Národní gardy zahájily palbu na obytné čtvrti Doněcka. Palba raketometů a samohybných děla. Podle předběžných údajů je palba ukrajinských vojáků zaměřena na obytné domy a ulice města a střílí 240 mm minomety „Tulip“. Ukrajinské armádě se téměř podařilo úplně zničit infrastrukturu města: nefunguje veřejná doprava, jsou zničeny obchody a školy. Dnes ráno jedna z raket dopadla do dětské školky. Naštěstí před ostřelováním rodiče stačili odvést děti. Před střepinami je ukrývají ve sklepech a podzemních garážích„.

Pokračování ostřelování obytných oblastí je nepřijatelné, prohlásila Evropská unie.

EU odsuzuje vraždu pracovníka Červeného kříže v Doněcku, říká se ve společném prohlášení, vysoké představitelky EU Catherine Ashtonové a komisařky pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristaliny Georgievové.

„V šoku a v hlubokém smutku jsme se dozvěděli o smrti Laurenta du Pasquier, 38-letéhošvýcarského pracovníka Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), který zemřel v Doněcku 2. října. Všechny naše myšlenky jsou s jeho rodinou a přáteli, stejně jako se jehokolegy z ICRC“ – píše se v prohlášení.
V Evropské unii poznamenali, že přístup do konfliktních oblastí a respekt k lidem, kteří pomáhají lidem, odříznutým od základních potřeb, je humanitární imperativ.

„Víme, že v téže oblasti byly další oběti mezi civilním obyvatelstvem. Pokračující ostřelování obytných oblastí je nepřijatelné. Vyzýváme všechny strany konfliktu, aby plně respektovaly mezinárodní humanitární právo, na ochranu civilního obyvatelstva a humanitárních služeb“ – dodali v EU.
(zdroj)

Můj komentář: Dokud ukrajinské ostřelování nepostihlo pracovníka ICRC, tak nevěřili, že na východní Ukrajině jsou civilní oběti. Konečně jim to došlo!

Ruská armáda se podílí na vytváření map uvolnění v Donbasu.

Skupina ruských důstojníků na pozvání Kyjeva přijela na Ukrajinu pracovat na mapě, která bude základem pro oddělení znesvářených stran na Donbasu, řekl ruský stálý zástupce v OBSE Andrej Kelin, uvádí Interfax s odvoláním na rozhovor diplomata na televizním kanále Russia 24.

Podle Kelina „dnes na pozvání generálního štábu Ukrajiny přijel do země asi 80 lidí a bude pracovat na této mapě v koordinaci s pozorovateli OBSE“.

Diplomat uvedl, že oddělení těžkých zbraní o 15-30 kilometrů z linie fronty, která je nakreslena na mapě, začne jakmile se situace uklidní.

„Přibližně na 70% z bezpečnostní zóny, nebo nárazníkové zóny, která je 320 kilometrů od východní části ruské hranice do Novoazovska, je klid, ale je několik oblastí, kde boj pokračuje,“ – řekl Kelin.

Mezi horké body zařadil letiště Doněck, město Štěstí, kde je TES, která dodává Lugansku elektřinu, Debalcevský železniční uzel a oblasti poblíž Mariupolu. „Jinde je situace je poměrně klidná“ – řekl diplomat.

Připomeňme, ve čtvrtek, 2 října, byla masivně ostřelována centrální část Doněcka. Ve večerních hodinách Mezinárodní výbor Červeného kříže na Ukrajině oznámil smrt svého zaměstnance v Doněcku. „Dnes, v důsledku ostřelování Doněcku, byl zabit jeden člen naší kanceláře. Pracujeme na zprávě o tragické události pro rodinu“ – oznámila služba ICRC ve čtvrtek v noci.
(zdroj)

04.10.14. 12:25. Přidal dobrovolník s volacím znakem „Zubr„.

„Bojuje se o lesní pás v blízkosti letiště, ve kterém zůstaly zbytky Ukrajinců. Podle informací, -. Jsou to „pravoseki“, kteří přežili, takže se nechtějí vzdát, vědí, že v každém případě jim nebude dobře. Ostřelování neutichá. Naši Ukrajincům odpovídají, začal dělostřelecký souboj„.

Na doněckém letišti byla provedena částečná rotace, zavezeny zbraně – Ministerstvo obrany
Z Korrespondent.net dnes 12:39
Bylo zavezeno velké množství zbraní, munice a speciální techniky, řekl poradce ministra obrany Alexandra Danyluk.
Na letišti v Doněcku byla provedena částečná rotace, řekl poradce ministra obrany Ukrajiny Alexander Daniljuk.
„Na letišti, kde jsme odrazili útok, byla provedena částečná rotace. Byly tam dopraveny nové posílené jednotky a dopraveno velké množství zbraní, střeliva a speciálních prostředků“ – napsal na své stránce na Facebooku.
(zdroj)
04.10.14. 11:40. Zpráva Semjona Pegova.

„Situace v Doněcku je stále žhavější. Domobrana obsadila letiště, a nyní probíhají obranné bitvy v obsazených budovách, aby se zabránilo průlomu Ukrajinců na letiště. Ukrajinské síly v ranních hodinách začaly masivní ostřelování letiště a okolních oblastí ze všech kalibrů. Protože Ukrajinci na letišti už nejsou, banderovci se nebojí, že zasáhnou vlastní a střílí plošně. V současné době (11:55 MSK). ostřelování letiště nabírá na síle“.

04.10.14. 11:12. Přidal dobrovolník Jan.

„Noc byla napjatá. Několik včerejších škod bylo způsobeno použitím raket „Točka U“ s kazetovou hlavicí kyjevskými nacisty.
Kolem šesté ráno (míst.času) v oblasti Krasnogorovka a Marinka začal boj, domobranaNovorossii napadla pozice nacistů.
Nacisté zahájili palbu raketometů „Grad“ na oblast letiště. Kolem 09:00 (míst. času), nepřítel zahájil minometnou palbu na naše pozice na letišti. Soudě podle intenzity palby, Ukrajinci na letišti nezůstali, střílí velmi hustě, nebojí se, že zasáhnou vlastní„.

04.10.14. 10:55. Přidal dobrovolník s volacím znakem „Zubr„.

„Teď na letišti v Doněcku probíhá ostřelování starého a nového terminálu a silnice mezi nimi. Oblast metra zasáhla poloviční salva ukrajinských „Gradů“. Banderovští grázlovézuřivě bijí po všem, co považují za domobranu z oblasti Písek. Tamější pozice jsou pro násskutečnou bolestí a vytlačit je není kdo, protože vše poslali na letiště, aby tam Ukrajinci znovu neprorazili. Noci prošla poměrně klidně, s výjimkou ohňostroje na Lidievce.Motorolovci jsou molodci. Jsme jim zavázáni za nedávný úspěch„.

04.10.14. Zpráva agentury „Interfax“.

„Prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že podporuje jednotu a celistvost Ukrajiny a nepřijímá takzvaný projekt nového Ruska.
„Nechceme zničení ukrajinského státu. Mnoho lidí zde říká, že když Krym, který je územím původně ruským, „nesprávně“ dostala Ukrajina, a tak dále … To je špatný přístup“ – řekl v rozhovoru Lukašenko TV Euronews, odpovídajíc na otázku, zda je připraven uznat DLR a LLR.
Běloruský prezident řekl, že byl vždy pro územní celistvost Ukrajiny.
Myslí, že vytvoření Nového Ruska by mohlo vytvořit „zamrzlý“ konflikt, jako jsou ty,probíhají v regionech jako je Podněstří, Náhorní Karabach.
„Já osobně nechci, jako člověk i jako prezident Běloruska, protože jsmesousedy Ukrajiny,“ – řekl prezident„.

03.10.14. Přidal blogger.

„Vojáci 1. praporu územní obrany “ Volyň „, v obci Nikišino (30 km severo-východně od Doněcka) znesvětili místní hřbitov – rozbili všechny náhrobky na hrobech veteránů Velké Vlastenecké války.
Vyhráli. Nad mrtvými, ale vyhráli. „

04.10.14. Komentuje Boris Rožin:

„S technikou je složitá situace – Nehledě na její značné rozptýlení v různých jednotkách, její použití ztěžuje banální nedostatek pohonných hmot, munice, náhradních dílů. Neníjednotný systém oprav, technika je často opravována v polních podmínkách, i když to vyžaduje tovární opravy. Je legrační, když není možné opravit dělo na BMP, odstraní se anamontují tam obyčejný „Utes„. Nebo, například, je „Acacia“, je munice a dokonce i palivo, ale to je problém s podvozkem, a ten řešit v polních podmínkách nemohou. Častějšípříklad – tanky, které jsou ve výzbroji domobrany se používají jako zdroj náhradních dílů pro bojeschopné stroje. Tanků je hodně, ale boje se může zúčastnit pouze část. Ručních protitankových prostředků je docela dost, dost je i přenosných protivzdušných systémů ale letectvo a vrtulníky junta používá velmi vzácné, ale nepřátelských dronů je hodně a kroměprůzkumných byly pozorovány i bojové drony, které mají základnu v oblasti Charkova„.

03.10.14. Přidali novináři.

„V regionu Nikolajeva nedaleko města Voznesensk se objevil záhadný objekt. Několika budov kasárenského typu obklopené neprůhledným kovovým plotem s ostnatým drátem. Účastníci Nikolajevského odporu zjistili, že je to koncentrační tábor. Nachází se v odlehlé oblasti bez jakýchkoliv cest. Objekt se nachází v těsné blízkosti z zakonzervovaného vojenského letiště, které je přizpůsobeno k přistání dopravních letadel.

Na jaře média informovala o výstavbě koncentračních táborů na Ukrajině pro některé „nelegální přistěhovalce“. Oficiální média na Ukrajině a orgány veřejné správy silně vyvracely stavbu velkých objektů tohoto druhu, a dokonce za peníze daňových poplatníků EU. Vazební centra velkých měst jihovýchodní Ukrajiny jsou přeplněné zadrženými „separatisty“ a „teroristy“. Je známo, že na Ukrajině jsou dnes představitelé zvláštních služeb Spojených států, kteří jsou přizváni, aby posílili bezpečnostní službu Ukrajiny. Proto se použití „vylepšených technik výslechu“ metodami jako v okupovaném Iráku nebo Afghánistánu na zadržené „separatisty“ zdá logické. „

Ten podivný koncentráčnický objekt naleznete na tomto videu:

04.10.14. Aktuální mapa bojů a informace o ochranném pásmu od Borise Rožina („colonelcassad“)

„Dnes v Mariupolu začíná svou práci mezinárodní mise pro vymezení hranice nárazníkové zóny. Podle zdroje, dorazili 2.října ve večerních hodinách do Mariupolu. Mise se zúčastnili zástupci z Ukrajiny, Ruska a OBSE. Posláním je definovat hranice 30ti kilometrové nárazníkové zóny, což by měl oddělit strany konfliktu na východě Ukrajiny v souladu s uzavřenými dohodami v Minsku.

Vlastně obrysy této mapy, kde jsou blízko reálné situaci. Jednání v Mariupolu znamenají v podstatě přechod do druhé fáze řešení vymezení hranic sporných otázek týkajících se oblasti u Doněcku (Avdějevka, Písky), vesnic kolem Debalceva, vklínění u Starobeševa (není vyznačeno na mapě), Popasnoj a možná Stanici Luganskoj. Věnujte pozornost zakázané oblasti pro obrněná vozidla, toto je děláno, aby se zabránilo Rusku využívat blízkosti hranice a zahájit „Vojentorg“ v srpnovém režimu. V podstatě, toto odvedení těžké techniky nic dobrého pro Novorossiu nepřnáší dokonce ani při obsazení letiště – vlastně je Novorossia nucena oslabit ochranu svých hlavních měst – Doněcka, Luganska, Gorlovky, Stachanova a Pervomajska. Vzhledem k současným problémům armády Novorossii, bude obtížné trvat na radikálních změnách uložených státními hranicemi (de facto jsou to rozhovory o vytvoření hranice neuznaných států). „

Mapa: Original: https://pbs.twimg.com/media/BzF7VbXIUAADaGi.jpg:large

Mapa:Original: http://voicesevas.ru/img/acfd25ed3d62c46057162a05f39f..

Tolik dnes Ernest. Jsem rád, že se vrátil. Hned to má jiný říz!

Já jako obyčejně, začnu mapami:

Ukrajinská:

Opolčenská

interaktivní komentovaná:

bohužel ,pořád se mi nedaří najít tu původní… Takže dnes zase náhražka.

https://www.youtube.com/watch?v=iDTo25M5rck

než se pustím do věcí přímo souvisejících s ukrajinským konfliktem, zabrousím do domácích vod. Velmi pravděpodobně nikoho z vás nenapadlo zabrousit dnes nebo včera na hru na otázky a odpovědi na Parlamentních listech lidoveckého šéfa Bělobrádka. Vedl ta dialog s  čtenáři, mezi kterými nechyběli ani členové Lidové strany. Mimo jiné také o Ukrajině. Počtěte si

Člen strany lidové pan Žáček trefil hřebíček přesně na hlavičku! Stejný dotaz bych položil Bělohrádkovi a spoustě dalších i já Aby mi někdo srozumitelně vysvětlil, proč v  Kyjevě podporujeme velmi podivný režim a  striktně odmítáme jakoukoli svébytnost a právo povstalců na boj za svoje zájmy., zatímco v Syrii je to přesně opačně. Tam vláda, opět, řekněme velmi podivného režim, ale rozhodně ne divnější než ta kyjevská, je pro nás naprosto nepřijatelná a podpora povstalců a jejich, přiznejme, že naši civilizaci poškozujících zájmů, je pro nás v pořádku! Proč, na jakém základě, s jakou logikou?

Jasná otázka pro místopředsedu české vlády a předsedu parlamentní situace!

A co že se pan Žáček od svého předsedy dozvěděl? Jen dokonalý blábol. Jinak těch stručných sedm nazvat nelze!

Jádro jeho sdělení je toto:

1-režim Kyjevě má podporu EU, režim Bagdádu nikoli.

2-říci, že režim v Kyjevě je antiruský , genocidní režim je naprostý nesmysl a nemá s realitou nic společného

3-křesťanské zásady jsou chránit právo a slabšího a  odporovat zlu

Blábol a zase blábol! Na jasnou a logicky strukturovanou otázku! V  bodě jedna nám sděluje, kdo má podporu EU. Ačkoli se ho nato tazatel neptá, ale chce vědět, PROČ EU poskytuje podporu Kyjevu a  nikoli Assadovi. Odpověď na otázku Proč se chováme takhle je tedy ve smyslu – no přece proto že se tak chováme!

Odpověď jak z první třídy pomocné školy!

Ještě lepší je následující sdělení panu Žáčkovi a každému, kdo si na základě přehršle důkazů myslí, že že kyjevský režim je genocidní a antiruský, je blb, který by měl být zbaven svéprávnosti, protože je podle Bělobrádka mimo realitu.

Nebudu s ním polemizovat, protože bych se asi dopustil žalovatelného výroku. Udělám něco jiného. Mohl by pan lidovecký předseda , ve svém vlastním zájmu shlédnout následující video?

http://www.youtube.com/watch?v=V4CAlcj21LQ

Rusky, natož ukrajinsky už umět nebude. Mimo jiné proto, že to není in. Ale má tam anglické titulky. A  angličtinu prý , světák křesťanský, má.

Po jeho absolvování může podumat nad tím, jak je to s tou jeho ochranou slabšího, práva a odporování zlu!

Může být, že by Bělobrádek vlkovi ohledně videa sdělil, že jde o proruskou , neobjektivní propagandu a  že jde o sestřih záběrů vytržených ze souvislostí a  z kdo ví jakých zdrojů nebo nanejvýš o  drobné, nevýznamné excesy, které nic nevypovídají o  kyjevském režimu.

Věřím, že Ronald Lauder, takto Předseda Světového židovského kongresu (WJC)je i pro Bělobrádka dostatečnou autoritou. Kterého nebude podezírat z proruské propagandy. Stejně jako Lidové noviny ne. Jestliže bude tenhle můj odhad správný, pak nemůže lidovecký předseda a vicepremier vlády České republiky, když přelouskne obsah tohoto linku

http://www.lidovky.cz/ukrajinsti-knezi-rehabilituji-ss-rika-predseda-zidovskeho-kongresu-1ig-/zpravy-svet.aspx?c=A130823_165128_ln_zahranici_msl

Dozví se tam mimo jiné že:

Lauder tvrdí, že církev účastí na akci, kterou pořádala krajní pravice, podporuje „rehabilitaci SS“. Kněz ukrajinské pravoslavné církve se nedávno poblíž Lvova zúčastnil nového pohřbu ostatků příslušníků 14. (ukrajinské) granátnické divize SS, v níž působili Ukrajinci i Němci.

Divize se přitom účastnila bojů proti partyzánům a podílela se na likvidaci Židů a Poláků na Balkáně a v Československu.

Lauder kyjevského patriarchu Filareta podle agentury APA písemně vyzval, aby napříště účasti kněží na takových akcích zabránil a aby vůči akcím oslavujících nacisty zaujal stanovisko.

Obřadu, jenž se konal u příležitosti 70. výročí povstání 14. granátnické divize ve Lvově, se podle Laudera účastnili mnozí ukrajinští občané v esesáckých uniformách.

„Byl jsme zděšen, když jsem viděl fotografie mladých Ukrajinců v uniformách Waffen-SS, s jasně viditelnými hákovými kříži na ocelových helmách a vypalující z pušek oslavné salvy,“ napsal Lauder.

Pan Bělobrádek sotva popře, že masová akce oslavující 14. divizi SS Galizien nebylo lze uskutečnit bez souhlasu a podpory úřadů. A  jistě uzná, že pravoslavná církev je významnou státotvornou silou na současné Ukrajině.

Nezbývá mi než, v  souvislosti s Bělobrádkovým veřejným vyjádřením na PL, apelovat na ty z Kosířů, kteří v nadcházejících volbách zvažují preferovat stranu řízenou člověkem s takovým pohledem na svět, aby své preference ještě přezkoumali. Opravdu chcete volit tuhle stranu? Týká se to voleb senátních. Nikoli obecních. Ty jsou, s výjimkou Prahy a krajských měst, o něčem jiném.

Když už jsme zmínil Parlamentní listy, budu v  tom pokračovat. Tady je link na rekapitulaci článku ruského velvyslance v Londýně Jakovenka, který se zabývá průběhem vyšetřování tragedie letu MH 17. Vyjímám z něj:

Vyšetřování havárie malajsijského civilního letadla vyvolává podle Jakovenka celou řadu vážných otázek. „Předběžné vyšeřování nizozemských expertů, které posvětila ukrajinská strana, lze jen stěží považovat za skutečně nezávislé, mezinárodní či snad důkladné a komplexní. Zpráva neobjasnila důvod pádu letadla, ani se nijak hlouběji nevěnuje důležitým detailům. Experti vůbec nebrali v potaz naše obavy a ani se nepokusili odpovědět na dotazy, které vzneslo ruské ministerstvo obrany. Nebyly zveřejněny přepisy komunikace mezi piloty a letovým provozem. Zpráva se ani nezabývala skutečností, že v době havárie se v blízkosti pohybovalo jiné letadlo. Ukrajina v neposlední řadě neprojevila vůli sdílet veškerá data o nasazení svých protiletadlových systémů,“ upozorňuje Jakovenko.

a ještě:

„Je velkým zklamáním, že si vyšetřování prakticky nevšímá Mezinárodní organizace pro letectví (ICAO). Obzvláště proto, že v souvislosti s vyšetřováním vzrůstají pochybnosti o dodržování norem a standardů, které ICAO pro tyto případy stanoví. Je politováníhodné, pokud by byla ICAO vystavena politickým tlakům, aby se nadále držela stranou. Snaha svolat pracovní skupinu mezinárodních odborníků pod záštitou ICAO za účelem posouzení rizik pro civilní letectví v konfliktních oblastech se v tomto světle jeví spíš jako pokus o další zpolitizovaní pádu letadla mezinárodním společenstvím,“ varuje Jakovenko.

Je čas na zahraniční zdroje:

Začnu tímhle:

Ukrajina převedla Rusku 1,67 miliardy USD jako splátku za dodaný zemní plyn.

Oznámil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve vysílání Prvního národního ukrajinského televizního kanálu.

Podle jeho slov, potřebné prostředky Kyjev získal od mezinárodních věřitelů. Celkem Kyjev převedl na splátky „starých dluhů“ 5 miliard USD ze 7 miliard půjčených finančních prostředků, dodal.
http://czech.ruvr.ru/news/2014_10_04/Jacenuk-oznamil-platbu-dluhu-za-rusky-zemni-plyn-1026/

No a  vzápětí, stejný zdroj vydal tohle:

Společnost Gazprom nepotvrzuje informaci o obdržení splátky dluhu Ukrajiny za ruský zemní plyn.

Prohlásil to oficiální představitel společnosti Sergej Kuprianov.

Kuprianov vyjádřil předpoklad, že suma splaceného dluhu, o které ukrajinský premiér Jaceňuk hovořil, má vztah k euroobligacím Naftogazu Ukrajiny.

Dříve Jaceňuk prohlásil, že Ukrajina se s Ruskem za zemní plyn vyrovnala ták, že zaplatila 1,67 miliardy USD.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/news/2014_10_04/Gazprom-Ukrajina-dluh-za-zemni-plyn-nesplatila-2270/

Inu,co řekne Jacenuk..má sotva hodnotu použitého toaletního papíru.

Podle http://www.infox.sg/others/frame/opolchency-podnyali-nad-aeroportom-donecka-flag-dnr/

a dalších zdrojů ovládli opolčenci doněcké letiště. Zacharčenko tvrdí, že z 95%, že Ukrové jsou už jen ve dvou hangárech a podzemí. Kyjev tvrdí samozřejmě opak. Když si připomenu ty dva články o splátce za plyn…

Tuším, že na Aktuálně správně dodávají, že doněcké letiště je strategickou zonou. Pro Porošenka, před volbami by byla tragedie přiznat jeho ztrátu. A také před vytýčením demarkační linie, která podle zdrojů , z obou stran se začala, díky OBSE v terénu prakticky tvořit.

Zdroj http://warfiles.ru/show-69942-mistral-s-rossiyskim-ekipazhem-zavershil-vtoroy-etap-ispytaniy.html

informuje, že v Saint Nazaire v tamních loděnicích skončila druhá testovací fíze prvního hotového Mistralu. S  ruskou posádku. A  vše nasvědčuje tomu, že Francie nejméně tuto lod Rusku dodá.

Což potvrzuje i bývalý litevský prezident Landbergis -vz http://www.infox.sg/others/frame/putin-mozhet-prazdnovat-dvoynuyu-pobedu/

Který je na Francouze a jejich, jak to nazývá – pragmatiskus, velmi rozezlen. Putin prý může slavit dvojí vítězství – má plavidlo a  na Krym nikdo ani nevzdechne. Osobně říkám, že postoj Litvy docela chápu. Tam prostě chladná kalkulace, kterou si můžeme dovolit v Česku, která říká, že pro Rusko je daleko lepší ovládnout tyhle malé republiky ekonomicky a zejména finančně, než uvažovat o jejich záboru a že tudíž anexe nehrozí, nutně vždycky bude negována strachem, že jde o špatný odhad. Na jejich místě bych cítil totéž. Jakkoli ohledně ukrajinského konfliktu a jeho příčin zastávám jasné stanovisko. Kdybych měl panu Landbergisovi odpovědět, řekl bych mu následující – kdyby nebylo majdanského puče a jeho zahraniční podpory, nebyl by Krym ani dnešní občanská válka na Ukrajině. Litva se dnes bojí logicky. Je ovšem otázkou , co udělala proto, aby k serii těch špatných událostí nedošlo. Nemohu si vzpomenout na nic konkrétního, kromě informací o podpoře majdanských. Těžko dnes plivat na Francouze. Litva dělala , co považovala za tehdy pro sebe nejlepší, Francouzi odpovídají stejně. Kdyby šel Landsbergis s  dítětem do zoo, asi by prcka nehecoval, aby někde sebral klacík a šel s ním šel rýpat do spícího medvěda. Proč si myslí, že v politice se dá provozovat to, co v zoologické zahradě nikoho ani nenapadne?Protože spoléhá na Velkého Bratra, který probuzeného medvěda zpacifikuje a  jeho kůži si položí jako předložku ke krbu? Co když je chybná tahle kalkulace?

Když se už toulám post sovětským prostorem – podle

http://warfiles.ru/show-69968-kiev-zatevaet-provokaciyu-v-pridnestrove-po-ukazke-ssha.html

Se zdá, že Kyjevu nestačí problém na Donbasu a  přikládá pod kotel i jinde. Konkrétně na svých hranicích s Moldavií, respektive tzv. Moldavskou podněsterskou republikou. ¨Kde začala blokovat dodávky pro tam umístěný ruský vojenský kontingent. Ruský zdroj uvádí, že na popud Washingtonu. Kdo je iniciátorem téhle geniálně dutohlavovské myšlenky nebudu řešit, není to důležité.

Jenže pokud by ruská armáda, jak pořád slyšíme z Kyjeva opravdu bojovala na ukrajinském východě, pak mi přijde úplně nesmyslné tutéž ruskou armádu provokovat úplně někde jinde! Protože podle tvrzení Kyjeva a NATO by ruská reakce měla okamžitě vypadat takto :

pod rouškou, s  Kyjevem nespokojených separatistů, se na ukrajinském , dodejme, že opět dost ruskojazyčném jihozápadě musí objevit separatisté, samozřejmě ozbrojení, kteří budou vlastně „zelenými mužíky“ , anektují kus území, které Kyjev rozhodně nebude nyní schopen účinně bránit, zejména když se zase zapojí do boje ruská armáda!

Jsou tedy jen dvě možnosti:

1- že Kyjev nesmyslně riskuje otevření další fronty, což nemůže ustát

2- nebo je jeho tvrzení o ingerenci ruské armády naprosto vylhané. Což neznamená, že by povstalci nedostávali velkou materiální pomoc z Ruska. Ale asi o dost menší, než dostávají tzv. „umírnění“ syrští povstalci ze západu.

A ještě jednou se vrátím k raketovým útokům na Doněck. K tomu, o němž už výše informuje Ernest, jež měl za následek smrt švýcarského člena delegace Mezinárodního červeného kříže v Doněcku, zabitého při raketovém přepadu centra města.

Pro Kyjev přirozeně velký malér. Protože mrtvý ze západu má přirozeně tisícinásobně větší informační dopad než nějaký zmasakrovaný Ivanov z Donbasu. Zejména když má krytí Červeného kříže. Ostatně ta zástupkyně MČK v Ernestově přehledu to skvěle dokládá.

Jak se můžete dozvědět na tomto videu http://videosmotr.ru/ukraina/838-838.html

tak i zde funguje informační válka. Kyjev opět tvrdí, že on nic, to že si opolčenci stříleli sami na Doněck! Jak jinak. Opolčenci, si přirozeně rozstříleli tu spoustu domů a infrastruktury v Doněcku i jinde. Takže zabili i toho Švýcara. To dává hlubokou logiku. Navíc opolčenci jsou úplní pitomci a budou pálit do míst, kde oni vědí, že je Mezinárodní červený kříž.

Tohle je vysvětlení Kyjeva. Já mu musím věřit a vy také. Jinak jsme všichni podle Bělobrádka přece tohle:

-ti co by říkali, že režim v Kyjevě je antiruský , genocidní režim, mluví naprosté nesmysly a nemají s realitou nic společného!

Tak jo Bělobrádku. Doufám, že příští týden, u těch co tohle zaznamenali, přijdeš o hlasy.

Tím bych si dovolil dne s skončit. mám akorát dost.

Děkuji Kosíři ZH za zajímavé linky, které jsem použil v dnešní svodce.