Ukrajinské ministerstvo zahraničí nečekaně obnovilo SSSR

19. 10. 2014, zdroj: zde a komentář: novarepublika.cz

Ukrajinské ministerstvo zahraničí zahrnulo do sestavy Ruské federace tři země EU, několika středoasijských států SNS a dokonce části samotné Ukrajiny.
Vyplývá to z geografické mapy Ruska, která byla zveřejněna na oficiálních webových stránkách ukrajinského ministerstva zahraničí v Twitteru.

Včera ukrajinské ministerstvo zahraničí umístilo ve svém mikroblogu srovnávací tabulky s názvem “Humanitární konvoje z Ruska a Německa.” Soudě podle toho, že tabulka je vytvořena v angličtině, zdá se, že je určena pro západní čtenáře, kteří bezpochyby ocení velikost ruské země.
Graficky bylo Rusko z nějakého důvodu zobrazeno v hranicích Sovětského svazu – se všemi středoasijskými a kavkazskými republikami. Západní část “ukrajinské” mapy Ruska částečně překrývá nápis “Humanitární konvoje”, ale i z toho, co je vidět, lze předpokládat, že podle verze ukrajinských diplomatů je dnes součástí ruského státu Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bělorusko a polovina Ukrajiny (zejména “nezávislý” Jihovýchod).

Redakce “NewsBalt” vyzvala své čtenáře, aby porovnali dvě mapky. A zveřejnila mapu Ruska od ukrajinského MZ a mapu SSSR, “ořezanou” po stejné linii jako v mikroblogu kyjevského diplomatického sboru.

Doplňující komentář redakce “Novérepubliky”:
Snad ještě více, než použití špatné mapky Ruské federace (a také měřítkový nepoměr ve srovnání s Německem) ze strany ukrajinského MZ, zaujme pustá demagogie ohledně humanitární pomoci. Je vůbec otázkou, zda stojí tak hloupá propaganda za komentář, ale budiž:
“souhlas ukrajinské strany” – pokud nebyl, pak je to ostuda kyjevské vlády, pokud byl (jak bylo několikrát dokládáno), pak lže tato tabulka. Samozřejmě, Německo zásobuje oblast ovládanou spřátelenými fašisty, Rusko pomáhá Rusům na východě Ukrajiny, s tím by fašisté jistě nesouhlasili.
“dohoda o trase” – nelze porovnávat bezproblémovou trasu od západu s nalezením alespoň trochu bezpečné trasy v oblasti bojů od východu
“kontrola nákladu pohraničníky a celníky” – ruský konvoj stál na hranici hodně dlouho (ne vlastní vinou) a byla-li by vůle, mohl být zkontrolován i několikrát. Učinil to Červený kříž a byli vyzýváni i ukrajinští pohraničníci.
“náklad doprovázen představiteli “Červeného kříže” – bohužel představitelům Červeného kříže se zdálo doprovázení příliš nebezpečné a proto se ho zřekli. Tu možnost měli. Právě pro takové situace tu ale jsou, ne? V době klidu si pro “pomoc” každý dojde do místní sámošky.
Vpravo dole: “přesné množství, trasa a obsah zásilky je neznámý” – Mělo by být doplněno “…je neznámý neznámým troubům.” Netroubové si mohli obsah prohlédnout mnohokrát.
Ve spěchu a zlosti se dělají chyby: dočtete se, že hodnota německé pomoci byla “10 min”. Asi vystačila na 10 minut a dost?
Fotka téměř vyloženého kamionu je perlou sdělení a na propagandou omámené jedince udělá jistě dojem. Že jsou k dispozici videa, kde je vidět přejímka tun humanitární ruské pomoci, to tahle fotka přetluče. Určitě by bylo zajímavé sdělit, do kterých měst se dostala německá pomoc a které ruce ji přebíraly. Bonbónkem na konec je logo v levém dolním rohu: organizace (?!) Euromajdan!
A mezi námi: hladovějícím a zraněným by bylo vždy úplně jedno, jakou trasou k nim pomoc přijede, jestli ji doprovázel ČK a jestli s tím souhlasil ten, kdo na ně humanitární katastrofu seslal.