Taktika USA v Iráku a v Sýrii se neosvědčuje.Džihádisté chtějí rozpoutat světovou válku

19. 10. 2014 AC24
Ozbrojenci z Islámského státu na Internetu zveřejnili novou videonahrávku s britským rukojmím Johnem Cantleym, který jménem džihádistů oznámil jejich připravenost rozpoutat plnohodnotnou světovou válku. Toto videoprohlášení se stalo další odpovědí na letecké údery, které mezinárodní koalice vedená Pentagonem provádí proti pozicím ozbrojenců Islámského státu na území Iráku a Sýrie. Vojáci současně přiznávají, že bez pozemní operace se porazit IS nepodaří. V souvislosti s tím hodlá Washington přistoupit ke své oblíbené taktice: nevysílat svoji armádu, ale vycvičit a ozbrojit místní síly v zóně ozbrojeného konfliktu.
K tomu se prezident Obama rozhodl použít syrskou, tzv. umírněnou opozici, která má za cíl svržení režimu Bašára Asada. Zpráva CIA o tom, že předchozí analogické kroky výsledky nepřinesly, americkou vládu do rozpaků nepřivedla.

Současně, prakticky všechny pokusy USA dosáhnout vlastních zahraničně-politických zájmů rukama místních povstalců, končili žalostně. Selhaly na Kubě, v Nikaragui, Angole, Somálsku, vyjmenovává expert ruského Institutu pro strategický výzkum Aždar Kurtov:

USA za poslední půl století dávají přednost bojům nikoliv za cenu vlastních životů, ale platí za to jiným. Přitom se neštítí obracet se i na islámské radikály, zločince nebo pravicové teroristické organizace. Jenom, aby všichni zmínění pomáhali realizovat geopolitické cíle USA. A velmi často vzniká situace, kdy zbraně předané radikálům, finanční prostředky, nebo politická podpora nevedou k výsledkům, ve které Američané doufali. Ozbrojení bojovníci opouštějí svoji podřízenost Washingtonu, a navíc ještě obracejí zbraně proti němu, nebo proti jeho spojencům.

V souvislosti s tím Rusko vytrvale vyzývá světové společenství, aby se zřeklo dvojího metru a nedělilo teroristy na své a cizí. Konkrétně, Rusko už dávno důsledně bojuje s terorismem a jiným zemím poskytuje před teroristickou hrozbou podporu. Mimo jiné se jedná i poskytnutí rozsáhlé podpory Iráku, Sýrii a dalším zemím regionu, aby tak byla upevněna jejich obranyschopnost. Rusko v tomto úsilí bude pokračovat, ale nebude se nechávat zatahovat do určitých „koalic“ vytvářených za účelem obejití Rady bezpečnosti OSN při porušení mezinárodního práva, zdůraznilo MZV RF.