V Kyjevě se protestovalo proti těžbě ekologicky škodlivého břidlicového plynu na Ukrajině

13. 10. 2014     zdroj
Aktivisté ukrajinské veřejně-prospěšné organizace “Národní ekologické centrum” uskutečnili v centru Kyjeva na Kreščatiku akci proti těžbě modrého paliva metodou hydraulického štěpení. Agenturou TASS bylo oznámeno, že protest byl časově sladěn s Mezinárodním dnem proti těžbě břidlicového plynu.


“Naším cílem je říci, k jakým ekologickým a sociálním dopadům může vést nekonvenční produkce plynu na Ukrajině a jak lze dosáhnout energetické nezávislosti bez rizika pro zdraví národa,” řekla představitelka organizace.

Podle ní bude jen na Olesském nalezišti na západě Ukrajiny při vrtání 128 sond s použitím technologie hydraulického štěpení hornin spotřeba asi 2 milióny kubických metrů vody. Zdůraznila, že “tato voda nebude vrácena do přírodního koloběhu, protože nejsou ekonomicky vhodné způsoby pro odstranění technologických nečistot a těžkých kovů.”


V listopadu 2013 Ukrajina podepsala dohodu o sdílení produkce při průzkumu a produkci břidlicového plynu v západních oblastech země s americkou ropnou společností Chevron. O něco dříve, v květnu 2012, vyhrála výběrové řízení na právo uzavřít smlouvu na geologický průzkum a těžbu v Juzovském ložisku na hranici Charkovské a Doněcké oblasti britsko-nizozemská společnost Shell.

Povolení na těžbu v Dněpersko-Doněckém nalezišti na východní Ukrajině má také ukrajinský ropný holding “Burisma”. Členem jeho představenstva se stal syn viceprezidenta USA Joe Biden.

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová