V polském pohraničí začaly střety s ukrajinskými nacionalisty

29. 10. 2014 New World Order Oppotision
Noviny „Rzeczpospolita“ konstatuje, že činnost ukrajinských nacionalistů v jihovýchodním okraji Polska se v posledních letech výrazně zvýšila. Hovoří se o několika příhraničních okresech s Ukrajinou. Představitelé nacionalistických organizací Ukrajiny velmi často přijíždějí na návštěvu do polského Podkarpatí a už několikrát se situace vyhrotila do střetu s místními obyvateli. Zatím utrpěla jen symbolika ukrajinských nacionalistů.

„Především je řeč o příznivcích pravicových ukrajinských sdružení „Svoboda“ a také „Pravý sektor“ – radikálních fašistických organizacích. Obě politická seskupení vyznávají ideály Ukrajinské povstalecké armády a Organizace ukrajinských nacionalistů, jejichž členové v době druhé světové války páchali masové vraždy Poláků na Volyni,“ – píše se ve vydání Wiadomosci.onet.pl.

Podle polských médií se v tomto kontextu jeví být krajně nebezpečným poslední rozhodnutí ukrajinského prezidenta Porošenka o schválení nového státního svátku na Ukrajině. Jak známo, nový svátek se bude slavit 14. října – tento den je datem založení UPA.

Současně polské ministerstvo vnitra oznámilo posílení obrany hranic s Ukrajinou a zvýšení počtu vojáků na východě. Associated Press to sdělil polský ministr obrany Tomasz Semonyak. Vysvětlil, že důvodem pro toto rozhodnutí je neuhasínající konflikt na východě Ukrajiny a „hrozba, proti které by byli vojáci na východě Polska efektivnější.”