Washington Post: odtrženost Obamy vyvolává obavy Američanů

8. 10. 2014   zdroj
Vzdálení se Baracka Obamy od reality spolu s kontroverzní zahraniční a domácí politikou vyvolávají u Američanů otázky o adekvátnosti prezidenta, píše komentátorka The Washington Post Kathleen Parker. Chování amerického prezidenta je v rozporu s jeho politickými projevy, a to nemůže nepřivádět do rozpaků veřejnost, domnívá se novinářka The Washington Post Kathleen Parker.

“Chování je významnější než slova. Mnozí byli šokováni tím, že Barack Obama nejprve “diplomaticky” odsoudil popravu Američana James Foley bojovníky Islámského státu, a pak skočil do golfového vozíku, jako by se nic nestalo. Poprava je špatně, golf – dobře. Taková se zdá být pozice amerického prezidenta,” poznamenala novinářka.

Podle Kathleen Parker pochybnosti o zainteresované účasti Baracka Obamy v politice státu mají stále více důvodů.

“Je prezident vůbec zapojený do práce? Znepokojuje ho vůbec všechno, co se děje? Vzdálení se Obamy od reality opravdu vyvolává obavy občanů: on se brání přijímání rozhodnutí, pozdě reaguje na rostoucí problémy (pronikání Eboly na území USA), ale je jako dřív důvtipný, když je nutné přesunout odpovědnost na někoho jiného,​​” říká Parker.

Podle autorky publikace, zatímco Obama “produkuje” neschopnost, političtí odpůrci prezidenta upevňují své pozice a výzvy, objevující se před státem, jsou stále nebezpečnější.

“Islámský stát” bude pravděpodobně i nadále stínat lidi, protože USA začaly válku, která může trvat po celá desetiletí i přes optimistické prognózy administrativy. To nejhorší, co by se mohlo stát, je dnes nejen možné, ale už se děje před našima očima, píše Parker.

přeložila Vladimíra Grulichová