Washington Post: Putin zaplavil NATO a Evropu svými příznivci

14. 10. 2014    zdroj
Kdysi věrní spojenci NATO a zakořenělí “rusofobové” jeden po druhém přecházejí na stranu Vladimíra Putina. Podle komentátora Washington Post Jacksona Diehla je to všechno proto, že Spojené státy nevzaly v úvahu varování o nebezpečí ze strany Ruska.


Autor se domnívá, že z oddaných spojenců NATO začaly země střední a východní Evropy náhle jedna po druhé vyjadřovat svou podporu jednání Vladimira Putina. Například maďarský premiér Viktor Orbán nedávno nazval ruského prezidenta “politickým vzorem hodným napodobování”, srbská vláda ho pozvala do Bělehradu na přehlídku na počest osvobození města Rudou armádou. Premiér Slovenska Robert Fico energicky vystoupil proti trvalé přítomnosti NATO v regionu a připomněl sovětskou invazi v roce 1968. A jak uvedla stanice RT, nově jmenovaná polská premiérka Eva Kopač se rozhodla přezkoumat politiku své země k Ukrajině, která přivedla k “izolaci Polska”.

Z velké části z ekonomických důvodů se některé země střední a východní Evropy nechtějí připojovat k sankcím, protože jsou příliš závislé na ruské energetice a na vývozních trzích. A když už je řeč o přítomnosti NATO, bez otázek o bezpečnosti se to zde také neobešlo. “Pokud jde o “jednotnou odpověď”, pak se zdá být organizována více Putinem než Obamou,” poznamenal Diehl.

Nyní, po několika letech, Obama sám začal hovořit o ohrožení, kterým Vladimír Putin je. Ale možná, že už je příliš pozdě: v mnoha hlavních městech rozšířeného NATO nahradili “rusofoby” stoupenci Putinovy politiky usmíření, uzavírá autor.