Blahobyt v ČR je překážkou růstu! Shodli se přední čeští asociálové Dlouhý, Tůma a Kysilka.

Ivan David
15. 11. 2014
K tomuto závěru došli na konferenci “25 let ekonomické transformace” na Vysoké škole ekonomické. Podle nich jsou hlavním riziky pro českou ekonomiku bujení sociálního státu, byrokratická džungle a nedostatek vzdělaných odborníků.


Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma například prohlásil:”Přemýšlím, že za naše problémy může Otto von Bismarck (německý politik v 19. století, pozn. red.Aktuálně.cz), který přišel s penzijním systémem. Štědrý sociální stát představuje poměrně velkou bariéru k dalšímu růstu. Kvůli tomu jsme přestali dohánět země západní Evropy, co se týká hrubého domácího produktu na osobu.“ Podle Tůmy bychom potřebovali silného lídra jako byli Ronald Reagan nebo Margaret Thatcherová.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (bývalý ministr hospodářství nominovaný v roce 1989 KSČ, což dokazuje její pečlivou kádrovou politiku a prozíravost) vidí naději ve „vnějším tlaku“.

Za brzdu české ekonomiky označuje generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka nepřebernou houšť regulačních zákonů. K jejich odstranění doporučuje „drsný tlak podnikatelské sféry“. Zprávu o tom přinesla Aktuálně.cz zde.

Pokud chce česká vláda vyvést tuzemskou ekonomiku ze stagnace a “nerůstu”, tak by měla hlavně osekat výdaje a snížit tak schodek rozpočtu, míní bývalý prezident Václav Klaus . zde

Klaus se ptá: „V čem Kožený lidi okradl? Oni sami si za jeden tisíc korun koupili kuponovou knížku, a místo aby si sami ty peníze investovali, tak skočili na reklamu, že dostanou desetinásobek.“ Kožený byl tedy seriózní podnikatel a přece nemůže za to, že mu naletěli statisíce blbců. Více takových Kožených!

“Nic jako šoková terapie neexistovalo“, tvrdí Klaus. Podobný termín používá například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. „To je jen důkazem, že americký expert něčemu nerozumí“, řekl Klaus se skromností sobě vlastní.

Shrneme-li představy „českých kapitánů průmyslu“, vychází nám, jaký je jejich ideál. Je to vzdělaný pracovník s co nejnižším platem, který nemá nárok na důchod, nebo se ho nikdy nedožije a nebude požívat žádných práv, jimiž je zaplevelen náš právní řád. Dosáhnout toho chtějí „drsným tlakem zahraničních podnikatelů“. Nejspíš by mělo jít o zvnějšku státním převratem dosazenou pravicovou diktaturu. Zde se už osvědčila velmoc pravidelně připravující státní převraty v zahraničí. Možná už na tom pracuje.

Jen tak bude naplněn ideál RŮSTU. Tedy některých bankovních kont.