Děti z Norska neunášet, spolupracovat s Polskem, Slovenskem, Litvou

Soňa Svobodová
18. 11. 2014  Svobodné noviny
(Článek je volným pokračováním textu Soni Svobodové, který jsme na Nové republice přetiskli13.11. t.r. pod názvem “Cizí dítě vychovávat může, vlastní nesmí. Proč ?”)

V pořadu DVTV se včera (13.11.) ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán nechal slyšet, že by se vůbec nedivil, kdyby Eva Michaláková své syny Davida a Denise z Norska unesla. Jakkoli nesouhlasíme s rozhodnutími norských úřadů a s ohledem na všechny okolnosti případu je považujeme za zcela nepřijatelná v jakékoli zemi založené na respektu k lidským právům, zejména k lidským právům dětí. Zcela jistě ani my, ani Eva Michaláková neplánujeme únos dětí z Norska. Důvody jsou dva: Prvním je osobní bezpečnost Denise a Davida – chceme, aby se děti mohly vrátit do České republiky, ale přejeme si, aby se vrátily bez jakékoliv újmy. Druhým důvodem je naše obava, že české úřady by ve své devótnosti vůči Norsku byly schopny děti do Norska s omluvou zase vrátit.

2) České úřady vyčítají Evě Michalákové, že dosud nepodala novou žalobu v Norsku. Jedná se o žalobu, kterou lze podávat opakovaně, vždy po roce, její podstatou je tvrzení, že došlo k podstatné změně poměrů, a proto děti mohou být biologickým rodičům vráceny (tj. že rodiče se „polepšili“). Tyto žaloby jsou v Norsku vesměs zamítány, jejich časté opakování je dokonce chápáno jako argument proti biologickým rodičům – tím, že tyto žaloby podávají, údajně narušují psychickou pohodu dětí a jejich „pěstounských rodičů“. Eva Michaláková i přesto tuto žalobu podat chce a důvod, proč tak dosud neučinila, je prostý: norští advokáti jsou velmi drazí. Není totiž pravdivá informace, že Česká republika by paní Michalákové právní pomoc v Norsku zaplatila. Proto byl založen transparentní účet:

2100689721/2100

pro platby v Kč z České republiky,

IBAN: CZ1020100000002100689721 SWIFT/BIC:FIOBCZPPXXX

pro platby v jiných měnách, resp. ze zahraničí, určený pro sběr finančních prostředků určených na smysluplnou právní pomoc Evě Michalákové v Norsku. V tuto chvíli je na účtu cca 200.000,- Kč. Děkujeme všem, kdo již přispěli, i těm, kdo tak ještě učiní.

3) Stále nemáme žádný doklad o tom, že štrasburský soud skutečně odmítl stížnost Evy Michalákové proti Norsku. Zaráží nás i rozpor mezi informací, že stížnost zamítl výbor pěti soudců, jak tvrdí ministryně Tominová, a informací, že stížnost zamítl samosoudce, jak plyne z tvrzení ředitele Kapitána. Byli bychom rádi, kdyby se vyjasnilo nejen kdo rozhodl, ale máme eminentní zájem se konečně dozvědět zejména to, jak své rozhodnutí odůvodnil. Pokud skutečně české úřady mají informaci o odmítnutí stížnosti a sama stěžovatelka nikoli, indikuje to vážné pochybení v činnosti Evropského soudu pro lidská práva.

4) Pokud se informace o tom, že Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku sížnost odmítl, zakládá na pravdě, padá tím poslední, byť teoretická překážka toho, aby Česká republika vzala Evu Michalákovou a její syny pod svou diplomatickou ochranu a oficiálně informovala vládu Norského království, že jejich dosud soukromý spor považuje za mezistátní spor mezi Českou republikou a Norskem ve smyslu mezinárodního práva veřejného. Nyní tedy je pouze na rozhodnutí České republiky, zda k tomuto vyjímečnému a v dosavadních česko-norských vztazích bezprecedentnímu kroku přistoupí.
Žádáme, aby česká diplomacie spolupracovala s diplomacií slovenskou, polskou, litevskou a lotyšskou, čili s vesměs stejně postiženými zeměmi. Kauza paní Michalákové je jen jedna z mnoha, nejedná se o exces, ale o závažnou systémovou vadu.

5) Petici na podporu Evy Michalákové si lze stáhnout a oboustranně vytisknout zde:

http://www.kdejemojedite.cz/…/EVA-MICHALÁKOVÁ-PODPISOVÉ-ARC…

Za petiční výbor:

Pavel Hasenkopf
Dora Boková
Jitka Chalánková

Prohlášení petičního výboru na podporu návratu Denise a Davida Michalákových do České republiky 14. listopadu 2014 Publikováno se svolením autorky Autorka publikuje na http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/