EU už nic neřídí a nemá na nic vliv

18. 11. 2014   zdroj
Důsledkem je masivní odliv investic z EU, jako prostoru, který je podnikatelsky nezajímavý a konkurence neschopný. Politické elity EU však žijí ve svém oparu bohorovné výjimečnosti a přitom si myslí, že jsou to oni, kteří diktují pravidla. Opak je však pravdou. Jejich názor je nepodstatný. Svět se dávno vydal jinou cestou.

Brazilská politika omezování dovozu aut, strojírenských a elektrotechnických výrobků z EU je dalším faktorem, který posílá evropskou průmyslovou produkci ke dnu. Brazilský model je nastaven tak, aby zvýhodňoval vytváření přímých investic do výroby přímo v Brazílii. Efektem tohoto modelu je přesun pracovních míst do Brazílie. Přesně stejný model od srpna uplatňuje i Rusko.

Společná koordinace postupu zemí BRICS vůči Evropě připravuje EU o pracovní místa a ekonomický růst. Globální firmy neztrácejí nic. Naopak čerpají výhodu z laciné pracovní síly a motivačního daňového prostředí. EU se chce proti této politice bránit u WTO. Dopředu prohraný boj. Svět ve své většině tvoří rozvojové ekonomiky a Západ je už dávno v menšině.

Země BRICS učinily významný pokrok při zřizování struktur sloužících jako alternativa k Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Světové bance. MMF by měl nahradit Sdílený fond rezervních měn a Světovou banku zase Rozvojová banka BRICS. Obě instituce začnou fungovat už v roce 2015! Země BRICS se těmito kroky vymaní zpod dominace USA a EU, které jejich názory často ignorovali.