Doněck: Dělostřelecký granát kyjevských ozbrojených sil zabil 2 děti, další těžce zranil

Anatolij Šarij
7. ll. 2014  zdroj

Teď uvidíte místo, kam spadl dělostřelecký náboj, kde došlo k té strašné tragédii, při které zahynuly děti. Uslyšíte rozhovor s chlapcem, který leží v nemocnici. Uslyšíte i jeho matku. Řekla tvrdá slova. Někomu se její slova nemusí líbit, ale já jsem nesestříhal nic z toho, co řekla. Myslím si, že má právo na to, aby je řekla těm, které oslovila.

 

Já jsem vstal. Kluci vyběhli a křičeli, že musíme utíkat. Mě to v té chvíli právě ohlušilo, takže jsme začali utíkat. Utíkali jsme a slyšeli ránu. Skočil jsem na zem, kutálela mě tlaková vlna a zasáhly střepiny. Jak jsem spadnul, tak jsem hned necítil ruku…. potom mě začala bolet noha. Nevěděl jsem, co se děje a potom jsem uviděl krev. Poprosil jsem lidi, aby zavolali záchranku. Oni byli také vylekaní a nevěděli, co dělat. Potom zavolali záchranku. Poprosil jsem je o pomoc, trochu mi pomohli, obvázali mě. Do nohy se mi trefila velká střepina, teklo hodně krve. Potom ke mně přinesli jedenáctiletého Kirila, který byl těžce raněný. Div mu to neurvalo ruku a nohu. Potom donesli Vitalika, trefilo ho to do slabin. Potom přišli kluci, a řekli, že dva kluky to zabilo. To je všechno… Kdyby se to trefilo trochu víc napravo, tak by mě to určitě zabilo…. Bylo to něco silného, ani nevím co.

Já jsem již říkala tomu Porošenkovi, ať sem doveze své děti. Ať si poslechnou, ať posedí ve sklepeních a poslechnou si to (asi dělostřelbu), aby jejich děti neležely jako ty naše na posteli. Ještě bych chtěla oslovit Zacharčenka. Teď jsme ho volili, hlasovali jsme pro něj a čekáme, že jim nakonec odpoví, za naše děti a staříky, za naše domobrance, kteří tu leží po nemocnicích. Já doufám, že Zacharčenko, až to uvidí, jak děti na hřišti zahynuly a nejenom včera. Že vezme své kluky domobrance a vyžene ty ukrajinské… Proč to Porošenko dělá? My…. Občanka… To je občanka mého syna, kterou nám vydali na Ukrajině. Podívejte se. To je od střepin. Podívejte se, co je s ukrajinskou.. My jsme žili na Ukrajině. Proč rozdělují Ukrajinu a Donbas? Co to má znamenat? Ať se Porošenko podívá…. On nechce svého syna, kterého vyznamenal medailí, říkal, že jeho boj v „Antiteroristické operaci“ a dal mu medaili, a proč naše děti nedostanou medaile? Těm, které zabili, posmrtně. Proč těm nedá medaili? Posmrtně! Nechtěl by svému synovi dát takovou občanku? Ať jen přijede na Donbas.

Pozn. překl.: Musím říci, že ta slova tvrdá nebyla. Kdyby si poslechli mně, to by teprve uslyšeli tvrdá slova!!! 

Překlad: Irena

Redakce Nové republiky přikládá ještě video z dnešního pohřbu obou dětí: