Ekonomika největší světové velmoci se již hroutí!

Michael Snyder
6. 11. 2014 zdroj
Jak napravíte velmoc, která má explodující výši dluhu, která má rychle stárnoucí populaci, která spotřebovává mnohem více bohatství, než produkuje, a která má desítky zombie bank, které se mohou v každém okamžiku zhroutit. Můžete si myslet, že hovořím o Spojených státech, ale mám na mysli Evropu. 

Víte, pravdou je, že Evropská unie má větší počet obyvatel, a mnohem větší bankovní systém, než mají Spojené státy. Většinu času jsem psal o strašných ekonomických problémech, který čelí USA, ale ekonomické podmínky v Evropě jsou bezesporu v tuto chvíli ještě horší. Ve skutečnosti existuje mnoho zdrojů, které označují stav Evropy jako plnohodnotnou „depresi.“ Bohužel je to pravděpodobně teprve začátek. V následujících měsících se věci v Evropě pravděpodobně ještě mnohem zhorší.

Za prvé, pojďme se podívat na nezaměstnanost. V případě, že USA využívají poctivé hodnoty čísel, oficiální míra nezaměstnanosti bude pravděpodobně někde v blízkosti 10 procent. Ale v mnoha zemích v Evropě, je oficiální míra nezaměstnanosti již nad deset procent.

Francie: 10,2%
Polsko: 11,5 %
Itálie: 12,6 %
Portugalsko: 13,1 %
Španělsko: 23,6 %
Řecko: 26,4 %

Oficiální míra nezaměstnanosti pro eurozónu jako celek je v současné době 11,5 procenta. Nedostatek vhodných pracovních příležitostí způsobuje zmenšování střední třídy po celé Evropě, a stále více lidí se stávají závislí na státní pomoci. Evropské národy jsou dobře známé pro své štědré sociální programy, ale všechny tyto výdaje jsou příčinou poměru obrovského dluhu k HDP, který zanedlouho exploduje.

Španělsko: 92,1 %
Francie: 92,2 %
Belgie: 101,5 %
Portugalsko: 129,0 %
Itálie: 132,6 %
Řecko: 174,9 %

Ve stejné době, reálná hodnota eura neustále klesá v průběhu posledních šesti měsíců. To výrazně snižuje kupní sílu, kterou mají evropské rodiny.

Mnozí věří, že euro v konečném důsledku půjde mnohem níže, než je teď. Národy jako Řecko a Španělsko již zažívají deflaci a míra inflace v Německu a ve Francii je v současné době nižsí, než jedno procento. V případě, že Evropská centrální banka začne vstřikovat spoustu natištěných eur do systému, v boji proti tomuto problému, úroveň inflace se bude zvedat, ale bude také nadále srážet hodnotu eura.

V dlouhodobém horizontu by nebylo překvapením, vidět americký dolar v paritě s eurem.

Evropané se bojí smrtelné deflační deprese, ale to je přesně to, kam dlouhodobé ekonomické trendy právě směřují.

Následující je z nedávného článku z časopisu Forbes:

Tržní konsensus věří, že eurozóna je na pokraji té chvíle, kdy se deflační pohroma stává neúprosnou realitou. Data Eurozóny neustále připomínají investorům, že ekonomika v regionu sotva pokulhává, neboť firmy snižují ceny v marné snaze zlepšit prodeje v tvář slábnoucí ekonomiky, a s ubývajícími novými objednávkami. Firemní deflační reakce jako je tato, jen ublíží dané společnosti tím, že zmáčkne marže ještě dále. Zřejmý efekt omezí prostředky k zaměstnávání a investování, což jen utlumí jakékoliv šance na ekonomické oživení a potopí region do ještě většího bláta.

V zoufalé snaze vyhnout se rozsáhlé deflaci v Evropě, Evropská centrální banka bude nevyhnutelně brzy jednat.

Možná se to nestane okamžitě, ale pokud ano, bude to jen další salva v nově vznikající globální měnové válce.

Když už mluvíme o měně, Rusko ve skutečnosti přemýšlí o zavedení legislativy, která zakáže oběh amerického dolaru v jejich zemi. Následující výtažky jsou z článku, který byl zveřejněn na Infowars:
Rusko může zakázat oběh amerického dolaru. Státní Duma již předložila příslušný návrh zákona, který zakazuje oběh USD v Rusku, uvedla APA Moskva.

V případě, že bude návrh zákona schválen, ruští občané budou muset zavřít své dolarové účty v ruských bankách v průběhu roku vyměnit své dolary v hotovosti za ruský rubl, nebo za měnu jiných zemí. To není vůbec dobrá zpráva pro americký dolar. Očekávejte divoké změny v devizových trzích v následujících měsících a letech. Turbulentní časy čekají dolar, euro a jen.

Ale abychom se vrátili k Evropě. Doufejme, že se tam věci alespoň na chvíli stabilizují. Ale to se nemusí stát. Ve skutečnosti se mohou věci v každém momentu obrátit k horšímu.

Většina lidí si to neuvědomuje, ale evropské banky jsou ještě chatrnější, než banky americké, a to hovoří za vše. Například, největší banka v nejsilnější evropské ekonomice je Deutsche Bank. V tomto bodě, Deutsche Bank má přibližně 75 biliónů dolarů v hodnotě expozice derivátů. Toto množství peněz je asi 20 krát větší, než německé HDP, a to je více, než expozice kterékoliv americké banky.

A Deutsche Bank není zdaleka sama. Po celé Evropě jsou zombie banky, které jsou v podstatě insolventní. Mnohé z nich se opírají o jejich vlády. Tyto vlády vědí, že pokud tyto banky selžou, tak se jejich ekonomické problémy ještě výrazně zhorší. Stejně jako ve Spojených státech, většina ekonomické aktivity v Evropě, je poháněna dluhem. Takže banky potřebují poskytovat hypotéky, úvěry a kreditní karty pro řadové občany a podniky.

Tento systém se hroutí a nikdo si není jistý, co se bude dít dál.

Takže sledujte Evropu. Zejména dávejte pozor na Itálii. Mám pocit, že velké ekonomické zprávy začnou přicházet z Itálie a nebudou dobré. V roce 2014 jsme zažívali klid před bouří. Ale rok 2015 je hned za rohem, a slibuje, že bude extrémně zajímavý.