EU nese odpovědnost za krvavou čistku na Donbasu

18. 11. 2014   zdroj
Interview prezidenta Ruska Vladimira Putina pro německý televizní kanál ARD (jde o jinou část téhož rozhovoru, než byla na NR publikována včera zde). 
H.Seipel: Ústřední otázkou na Západě je toto: zůstane Ukrajina samostatným státem? To je ústřední otázka, která je nyní na pořadu dne. A druhá otázka: může Rusko udělat víc? Možná, že Rusko má ještě více možností na Ukrajině, aby tento proces, zejména na základě Minských dohod, byl realizován co nejdříve?

V. Putin: Víte, když nám říkají, že máme zvláštní možnosti řešit jednu krizi, druhou nebo třetí, vždycky zbystřím, vždycky jsem znepokojen. Slyšeli jsme mnohokrát, že v Rusku je klíč k řešení syrského problému, máme zvláštní možnosti řešit nějaký další problém, třetí problém nebo ukrajinský problém. Vždycky mám podezření, že je snaha přesunout na nás odpovědnost, abychom za něco navíc zaplatili. Nechceme to. Ukrajina je samostatný, nezávislý, suverénní stát. Řeknu vám otevřeně: jsme velmi znepokojeni tím, aby tam nevznikly snahy provádět nějaké etnické čistky, obáváme se, aby Ukrajina nesklouzla k neonacismu. No co, když lidé chodí se svastikou na rukávu? Nebo na přilbách některých bojových jednotek, které bojují nyní na východní Ukrajině, vidíme znaky SS? Pokud je to civilizovaný stát, kam hledí státní moc? Kdyby jim alespoň sundali tu uniformu, přinutili nacionalisty k odstranění těchto znaků. Proto máme obavy, aby tím směrem nesklouzlo všechno. Pokud se tak stane, bude to katastrofa pro Ukrajinu a pro ukrajinský národ.

Minské dohody vznikly jen proto, že my, Rusko, jsme se aktivně zapojili do této práce, provedli jednání i s domobranou Donbasu, tedy na jihovýchodě Ukrajiny, přesvědčili je o tom, že by měli jít na určité dohody. Pokud bychom to neudělali, neproběhlo by to. Jsou určité problémy v provádění těchto dohod, to je pravda.

V čem spočívají? Skutečně část obcí, připusťme, které by měly opustit obklíčené formace domobrany, nejsou vyklizeny. Víte proč? Řeknu vám to otevřeně, není v tom žádné tajemství, protože lidé, kteří bojují s armádou Ukrajiny, říkají: “Jsou to naše vesnice, pocházíme odsud. Žijí tam naše rodiny, naši blízcí. Když odejdeme, vstoupí tam nacionalistické prapory, všechny zabijí. Neodejdeme odsud, třeba nás i zabijte.” Víte, je to složitá otázka. Samozřejmě, že přesvědčujeme, hovoříme, ale když říkají takové věci, pak je málo argumentů.

Ale ani ukrajinská armáda neuvolňuje některé obce, z nichž by měla odejít. Domobrana – dejme tomu, jsou to lidé, kteří bojují za svá práva, za své zájmy. Ale pokud ústřední ukrajinské orgány nechtějí určit linii rozhraničení, což je pro dnešek velmi důležité, aby se zastavilo ostřelování a zabíjení, ale chtějí zachovat územní celistvost země, nezáleží na konkrétní vesnici nebo obci, je důležité, aby bylo okamžitě zastaveno krveprolití, vzájemné ostřelování, aby se vytvořily podmínky pro politický dialog. To je to, co je důležité. Když toto není – není politický dialog.

Omlouvám se za tak dlouhý monolog, ale nutíte mě vrátit se k podstatě problému.

V čem spočívá? V Kyjevě se uskutečnil převrat. Významná část země ho podpořila a zaradovala se i proto, že věřili, že v rámci podepsané smlouvy o asociaci se otevřou hranice, vzniknou pracovní příležitosti, vznikne právo na práci v EU včetně Německa. Mysleli si, že to tak bude. Ve skutečnosti nic z toho není. A druhá část země, na jihovýchodě, to nepodpořila, řekla: “Neuznáváme to.” A místo toho, aby byl zahájen dialog, místo toho, aby se lidem vysvětlovalo, že nic špatného se ústřední vláda v Kyjevě udělat, ale naopak, nabídne různé možnosti soužití, rozvoje společného státu, že je připravena poskytnout práva, místo toho je začali po nocích zatýkat. Jakmile začalo po nocích zatýkání, lidé na jihovýchodě se chopili zbraní. Jakmile se chopili zbraní, namísto aby se zastavili (moc musí být moudřejší) a začali dialog, poslali armádu, letectvo, tanky, raketomety. A všechno nakonec zašlo do slepé uličky. Je možné se z toho dostat? Jsem si jist – je to možné.

H.Seipel: Otázka, která dnes vzniká, přesněji, bylo to prohlášení kyjevských orgánů moci o tom, že Rusko podporuje separatisty zbraněmi a posílá tam své vojáky.

V. Putin: Odkud mají obrněná vozidla a dělostřelecké systémy? V dnešním světě lidé, kteří bojují a kteří považují tento boj za pro sebe spravedlivý z jejich pohledu, vždy najdou zbraně. To zaprvé.

Ale chci zdůraznit, že to není to hlavní. Hlavní věc je úplně v něčem jiném. Hlavní věc je, že není možné se dívat na problém jednostranně.

Nyní probíhají na východní Ukrajině bojové akce. Ústřední orgány moci Ukrajiny tam poslaly armádu, používají dokonce i balistické rakety. Někdo o tom hovoří? Ani slovo. Co to znamená? O čem to vypovídá? To vypovídá o tom, že chcete, aby tam ústřední moc Ukrajiny všechny zničila, všechny své politické odpůrce a oponenty? Toto chcete? My nechceme. A nedovolíme.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová