Makat jako papoušek

Jan Keller
25. 11. 2014 První zprávy

Andrej Babiš není politik, je to člověk, který tvrdě maká. Existuje řada zvířat, která jsou symbolem tvrdé práce, lopoty a usilovné dřiny. Do jejich úctyhodných řad bude nutno nově zařadit i pestrobarevné papoušky.
Andrej Babiš totiž konečně prozradil, jak si ono pravicové makání představuje. Spočívá v papouškování nesmyslů, které se u nás šířily za předchozích vlád a podle kterých se státy zadlužují primárně kvůli své přílišné sociální velkorysosti.

„Nejsme levicová vláda, já jsem pravičák. Neshodneme se s ČSSD v tom, že rozhodně nechceme sociální stát typu Francie, kde se zadlužení blíží 100 procent HDP,“ řekl nedávno.

Kdyby místo tvrdého makání ministr financí aspoň trochu zapřemýšlel, anebo dokonce zalovil v číslech, našel by příklady evropských zemí, které mají velkorysejší sociální systém než Francie, a přitom nižší míru zadlužení. Stačilo by zapátrat na severu Evropy.

Na druhé straně by našel země v Evropě i mimo ni, které jsou sociálně neobyčejně úsporné a na chudé lidi přísné, přesto je jejich míra zadlužení výrazně vyšší než v případě Francie.

Babišovo papouškování není nijak nevinné. Opakování nepravd o tom, že státy se zadlužují především, či dokonce výhradně svými sociálními výdaji, slouží především dvěma účelům.

Tím prvým je vytváření viníků z bezbranných obětí. Chudší část společnosti a to, co nás stojí její přežívání, jsou vydávány za hlavní zdroj našich potíží. Každý tunelář a podvodník, který připravil stát o velké peníze, slyší takové řeči rád. Aspoň všichni vidí, že peníze mizí v kapsách chudáků, nikoliv v jeho bezedných sejfech.

A tady je druhý důvod, proč pravice šíří nesmysly o sociálním státu. Umožňuje to vytvářet hustou mlhu kolem skutečných viníků. Stovky velkých a prosperujících firem, které se uchýlily do Lucemburska a dalších daňových rájů, aby neplatily náklady na fungování společnosti, díky které bohatnou, jsou v pořádku.

Dobře, že tito velcí parazité neplatí. Stejně by to šlo do kapes nuzáků, kterým stačí rozdat před volbami koblihy a budou štěstím bez sebe.

Andrej Babiš má jistě na víc než na papouška. Neměl by si na něho hrát. Vždyť opelichaných ptáků už viděla naše politika dost.