Pro navázání dialogu s Ruskem by měl Západ uznat připojení Krymu

Jörg Baberovski
23. 11. 2014      zdroj
“Podle mého názoru je v Německu, na rozdíl od jiných evropských zemí, hodnocení situace na Ukrajině nesourodé. Pozice v médiích je téměř výhradně protiruská, zcela jednostranná, ale obyvatelstvo ji z větší části nesdílí”, řekl profesor Humboldtovy univerzity (Německo) Joerg Baberowski během videomostu Moskva – Berlín 19. listopadu, informuje korespondent IA Regnum .


“Podle mého názoru je zřejmé, že Merkelová a Steinmeier si začínají uvědomovat, že bez jednání, bez vzájemného porozumění nelze zahájit žádný mírový proces, ” řekl o návštěvě ministra zahraničí Frank-Waltera Steinmeiera v Moskvě 18. listopadu profesor. “Pochopit – to znamená hovořit spolu. A ne mimo sebe, jak tomu bylo dříve. Nemůžete ve snaze vyřešit konflikt brát v úvahu pouze přístup jedné strany, zatímco druhá je ignorována.”

“Obecně musíme bohužel přiznat, že země západní Evropy za poslední rok zcela ztratily schopnost sebekritiky, řekl Baberowski. Pozice, kterou zaujímají hlavy států, se jim zdá být jako jediná správná. Ani jeden konstruktivní návrh Rusku jsme za celou tu dobu neslyšeli. Například vlády západoevropských států by si měly uvědomit, že většina obyvatel Krymu se opravdu chtěla připojit k Rusku. Prvním krokem Západu by mohlo být uznání této skutečnosti. Zda je to dobré, špatné – je to prostě fakt”.

“V západní Evropě se občan z médií nedozví, že drtivá většina uprchlíků z Donbasu odešla do Ruska, nikoliv do centrálních oblastí Ukrajiny, – konstatoval profesor, když komentoval jednostranné osvětlování událostí na východě Ukrajiny západními novináři. – Toto téma obcházejí západní média včetně německých ohlušujícím mlčením. Zároveň jsou mezi obyvatelstvem západní a východní části Německa, jak jsem již říkal, naprosto odlišné nálady. Určitě je to způsobeno tím, že tam lépe znají Rusko, lépe chápou situaci, která tam nastala.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová