Psaki opět zaperlila: důkazy o vstupu ruských vojsk na Ukrajině nejsou, ale nepochybujeme o tom

14. 11. 2014    zdroj
Oficiální tisková mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psaki během pravidelného briefingu pro novináře přiznala, že důkazy k oznámení NATO, že ruská vojenská technika překračuje hranici s Ukrajinou, USA nemají. Ty, kteří chtějí důkazy získat, odkázala na autora oznámení – hlavu NATO Philipa Breedlove. Přes absenci důkazů Washington “nemá žádný důvod pochybovat o “informacích” jiných organizací”, zejména NATO, zdůraznila Psaki.


Podle jejího názoru by Breedlove “nevyjadřoval znepokojení,” pokud by NATO “nemělo potvrzení svých slov.” Prostě není možné, aby se zveřejňovaly všechny důkazy, ty údaje mohou být tajné, dodala tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Washington i nadále považuje “Rusko a jeho chráněnce” za narušitele minské dohody. Jako příklad takových porušování Psaki uvedla zesílení domobranou “minometných útoků v oblasti Doněckého letiště” a “agresivní útok na území, které patří na Ukrajině.” Na poznámku novinářů, že jako první porušuje podmínky minské dohody ukrajinská armáda ,Psaki řekla, že “Ukrajina má právo se bránit.”

přeložila V. Grulichová