Putin o výsledcích summitu skupiny G20

16.11.2014 ruvr.ru
V australském Brisbane dnes (16. 11. 2014) končí summit „velké dvacítky“. První den se konala neveřejná setkání lídrů zemí G20 s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, na kterých se projednával konflikt na Ukrajině a bylo přijato rozhodnutí o boji s horečkou ebola.

Vladimir Putin na summitu G20 – tisková konference

Lídři zemí velké dvacítky přijali po skončení summitu v australském Brisbane závěrečné komuniké.

Jeho text byl zveřejněn na webové stránce G20.

Jedním z hlavních vytýčených úkolů se stalo zvýšení světového HDP o 2% do roku 2018. To bude podle předpovědí znamenat, že se světová ekonomika zvětší o více než dva biliony dolarů a budou vytvořeny miliony pracovních míst.

Aby mohl být tento plán realizován, hodlají lídři G20 rozšiřovat obchod a investice a kromě toho posílit konkurenci.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že když bude Rusko dál destabilizovat situaci na Ukrajině, pak riskuje, že zůstane v izolaci.

„Náš tým neustále hodnotí mechanismy zavedení opatření dodatečného nátlaku, když to bude nutné“, řekl americký prezident po skončení své schůzky s lídry EU, která se konala v australském Brisbane a byla věnována Ukrajině.

Podle názoru Baracka Obamy bude v případě, že Rusko nezmění svůj postoj vůči Ukrajině, „izolace, v níž se v současné době nachází“, pokračovat.

Země G20 se zavazují, že udělají všechno, co je v jejich silách, aby zadrželi a zlikvidovali epidemii horečky ebola.

„Podporujeme neprodlené a zkoordinované mezinárodní úsilí a zavazujeme se, že uděláme všechno, co je našich silách, aby byla tato krize zadržena a zlikvidována“, praví se v závěrečném dokumentu.

Zdůrazňuje se v něm rovněž, že země velké dvacítky jsou hluboce znepokojeny touto epidemií a vyzývají mezinárodní finanční organizace, aby poskytly postiženým zemím podporu.

Ruský prezident Vladimir Putin komentoval otázky, o nichž se jednalo v průběhu dvoustranných schůzek v rámci summitu G20 v australském Brisbane.

„Hovořili jsme o sankcích na dvoustranných schůzkách, hodně jsme hovořili o ukrajinském problému. Sankční opatření poškozují všechny, všichni jsou si vědomi toho, že tato teze je jedině přijatelná“, prohlásil ruský prezident.

Australský premiér Tonny Abbott oznámil, že summit velké dvacítky se bude v roce 2016 konat v Číně.

V roce 2014 se summit lídrů G20 konal v australském Brisbane, v příštím roce se bude pořádat v Turecku.