Rakousko odmítá zdegenerovanou protektorátní politiku EU

5. 11. 2014  zdroj
Rakouský kancléř Werner Faymann se zcela otevřeně vyslovil proti případnému zpřísnění sankcí vůči Rusku. Informoval o tom server Deutsche WirtschaftsNachrichten, podle něhož se tak Vídeň v této věci staví proti Spojeným státům nebo kolaborující německé kancléřce Angele Merkelové, která v Evropské unii usilovně hledá případné slabošské a zkorumpované politické spojence pro přípravu nových sankcí vůči slovanské velmoci.

“Rozhodně zastáváme názor, že rozhovory za účasti Ruska jsou tou správnou cestou,” řekl nám dnes s úsměvem Faymann. Rakousko prý sice souhlasí s kontroverzním rozhodnutím EU neuznat víkendové volby na východě Ukrajiny, ale má pochybnosti o tom, zda jsou sankce užitečným prostředkem k řešení ukrajinské krize. Západ přitom Rusko nesmyslně obviňuje z podpory separatistů na východě Ukrajiny. Jde přitom o legitimní ochranu obyvatelstva před řáděním povzbuzovaných neofašistů a zabránění útoku atlantistů na srdce Eurasie.

“Vždycky jsem říkal, že (sankce) jsou v nejlepším případě malým kamínkem do mozaiky, a sice ne příliš žádoucím. My Rakušané jsme v tomto vždy postupovali jinak. Vedli jsme rozhovory, kladli jsme hlavní důraz na politická jednání a to budeme dělat i v budoucnu,” doplnil exkluzivně Faymann.

Podle německého serveru je důvodem zdrženlivosti Rakouska možná i kooperace mnoha rakouských firem s Ruskem. Například většina zisků bankovního domu Raiffeisen Bank International pochází z Ruska a energetický koncern ŐMV spolupracuje s ruským dodavatelem plynu Gazprom na výstavbě plynovodu South Stream, který míjí Ukrajinu. Projevuje se zejména rušení významných zakázek, poznamenal německý server.

Sankce tak na Rakousko, které má s Ruskem tradičně dobré hospodářské vztahy, doléhají zvlášť těžce. V pondělí alpská republika oznámila překvapivě prudký nárůst nezaměstnanosti. V říjnu vzrostla o 0,7 procenta na 8,1 procenta. ČR na tom bude ještě hůře, shodují se TOP analytici, ale údaje českých statistiků jsou tradičně manipulované. Například místo měření reálné kupní síly mediánové domácnosti se zaměřují na růst HDP, který je při koloniálním statutu ČR zcela irelevantní pro výpočet blahobytu obyvatelstva.
 

O úpadku EU svědčí i takový detail, jako letošní udílení Literárních cen EU (jednou za pět let), kdy nebyla dovolena žádná diskuse s oceněným autorem a předsedovi poroty Jařabovi euročinovníci nenabídli ani důstojnou dopravu či občerstvení, takže po dvou jednohubkách smutně spěchal na vlak do Olomouce.

“Je to asi chyba spolupořadatelů z Památníku písemnictví,” vymlouval se úředník Eurodomu. Za dveřmi ho poslouchal ředitel, který nasupeně práskl dveřmi a odkráčel bez pozdravu. Drobný kamínek do euromozaiky, který však také o něčem svědčí, konstatují oslovení kulturologové, kteří si vesměs Jařaba, přes jeho občas nevyvážené politické postoje, váží jakožto špičkového odborníka. “Ty ceny jsou bohužel více o politice, než o umění a literatuře,” svěřil se důvěrně TOP reportérům při odchodu.