Ukrajinská svodka z 4. 11. 2014

napsal Ernest
5. 11. 2014  Kosa zostra
RIA Novosti. DLR a LLR jsou připraveny uzavřít dohodu s vládou Ukrajiny o dodávkách uhlí, uvádí se ve společného prohlášení DLR a LLR.
„Budeme připraveni obnovit celý komplex vztah
ůregiony Ukrajiny. K uzavření dohody s kabinetem ministrů, podniky a organizacemi na Ukrajině. Jsme připraveni dodávat uhlí pro ukrajinské regiony k zajištění normálního průběhu topné sezóny. 



Musíme spolupracovat v oblasti dodávek elektrické energie, zemědělství, dopravy, komunikací, exportně orientovaných odvětví. Naše ekonomika zůstane v zóně hřivny, pokud Kyjev zastaví finanční blokádu,” – uvádí se v prohlášení.
Kvůli nepřátelským akcím v Donbasu, Ukrajina ztratila asi 12 milionů tun uhlí, již dříve řekl první náměstek ministra energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny Jurij Zjukov.

„Ztratili jsme v posledních měsících
kvůli bojovým akcím téměř 12 milionů tun uhlí. Veřejné podniky vytěžily 16 milionů tun, a jejich ztráty činily 3,7milionu tun,“ – řekl Zjukov.
 

Podle něj se těžba uhlí za dobu 10 měsíců v roce 2014 snížila ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 17% – z 68,6 milionů tun na 57 milionů tun.
President svolá Rady pro národní bezpečnost, aby přezkoumala strategii vztahů s Ukrajinou odtržené DLR a LLR.
Ukrajina má v úmyslu změnit svou strategii pro provádění mírového plánu,
který stanoví Minské protokoly. Uvedl to prezident Ukrajiny Porošenko v pondělí večer, 3. listopadu, oznámila jeho tisková kancelář.
 

Podle prezidenta, již jednal o situaci s ministrem obrany a zítra se chystá svolat zasedání Národní bezpečnostní rady.
 

„Zítra se bude konat zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, které všestranně posoudí situaci a provede potřebné změny ve scénáři našich akcí – vycházejíc z optimistické a pesimistické prognózy“ – řekl Porošenko.
Zejména prezident hodlá
změnit zákon o zvláštnostech místní samosprávy v některých oblastech Doněckého a Luganského regionu.
 

„Ukázali jsme obyvatelům Doněckího a Luganského regionucelému světu upřímnou snahu Kyjeva po politickém urovnání. Tuto příležitost bojovníci odmítli. Provedení pseudovoleb torpédovalo zákon a prudce zhoršilo situaci v Donbasu“ – řekl Porošenko.
Upřesnil, že širokou škálu zákonných pravomocí Kyjev předá pouze zákonně zvoleným místním orgánům.
Můj komentář: Prostě pan Porošenko uzná jenom ty volby, které si zfalšuje sám a pravomoci předá jenom těm „představitelům“, které sám ustanoví. A  EU souhlasí. Prostě „demokracie“ po lisabonsku.

Samoprohlášené „DoněckáLuganská lidová republika“ jsou připraveny jednat s oficiálním Kyjevem o dodávkách uhlí a využití regionálních vazeb. To je uvedeno ve společném prohlášení DLR a LLR, uvádí Tass.
„Jsme otevřeni dialogu, ale tento dialog musí být rovný s rovným. Jsme připraveni obnovit celý komplex vztahů s regiony Ukrajiny. K uzavření dohod s Kabinetem ministrů, podniky a organizacemi na Ukrajině,…“ – píše se v prohlášení.

Samoprohlášená „republika“ také deklarovala svou připravenost dodávat uhlí Ukrajině na topnou sezónu a ochotu spolupracovat v oblasti dodávek energie, zemědělství, dopravy, komunikací, exportně orientovaných odvětvích.
„Naše ekonomika zůstane v zóně hřivny, pokud Kyjev zastav
í finanční blokádu,“ – píše se v prohlášení.
Jak informoval Korrespondent.net dříve náměstek ministra energetiky a uhelného průmyslu Jurij Zjukov řekl, že Ukrajina chce koupit uhlí z dolů ovládaných separatisty.
vlkův  doplněk:
Ano Ukrajina chce, prý –  koupit uhlí z  Donbasu. Mimo jiné proto, že  Kyjev zjistil, že ukrajinské tepelné elektrárny jsou konstruovány na typ uhlí z Donbasu. A Jihoafrické nebo ruské je technologický problém. Nicméně zajímavá je nabídnutá cena pro Donbas – 85 USD/t. Tedy prý. Neumím si představit, jak by asi tak proběhla platba, když Kyjev chtěl zadarmo uhlí od Poláků… Ale dám sem graf cen uhlí, aby bylo jasno, že Kyjev je z laciného kraje.
 uhli 
 Zdroj: Kurzy.cz
Ale nechme dál slovo Ernestovi.
Rusko připravuje nový humanitární konvoj pro Donbas
Z Korrespondent.net [dnes 21:06]
3. 11. 2014 – Zpráva domobrany.
„Ukrajinci z Poltavy střílí na Jenakijevo. Pozorujeme v této oblasti silné zahoření, něco tam silně hoří. Za haldou šachty Panfilovskaja je také zaznamenán zdroj ohně. Na zátarasu Jasinovataya -… Avdějevka je to také velmi“ horké „pracují tam tanky obou stran. Celkem za den bylo zaznamenáno nejméně 10 případů porušování příměří ze strany Ukrajinců na různých úsecích fronty. Při ostřelování bylo zabito 12 civilistů a čtyři další byli zraněni.
3. 11. 2014 – Zpráva štábu brigády „Prizrak„,
„Zahraniční dobrovolníci z brigády „Prizrakprovedli úspěšně útok na ukrajinské pozice. Francouzští  a srbští dobrovolníci z jednotky „Unite Continentale“ brigády Prizrak“ Alexeje Mozgového 31.října v sestavě bojové skupiny provedli výpad proti ukrajinské straně. Nepřítel byl neutralizován a zničen. Domobrana ztráty neměla.”
3. 11. 2014 – Zpráva domobrany.
„Ukrajinci u Píscích se probudili po dvou hodinách ticha, začal ostřelovat 15. úsek obyčejnými granáty i zápalnými minami. Je slyšet automatická střelby s šířkou“ frontytéměř kilometr.”
4. 11. 2014 09:55 – Zpráva domobrany.
Celou noc ukrajinská armáda ostřelovala letiště a město, včetně použití zápalných min, které způsobily několik požárů. Asi v jednu hodinu v noci domobrana Novorossii reagovala ostřelováním nepřátelských baterií a probíhal dělostřelecký souboj.
V dopoledních hodinách také kozáci znovu ostřelovali pozice ukrajinské armády na 31. zátarasu z  „Gradů-P“. Ukrajinská strana v tuto chvíli odmítla všechny mírové návrhy domobrany a odmítla opustit své pozice.
04.11.14 10:20 Doněck: Ukrajinská armáda střílí z pozic Písky / Vodno, granáty dopadají do oblasti Metro (blíže k železnici), na 15. úsekrajon Okťjabrskij a Kyjevskij.
4. 11. 2014 10:39 – Zpráva domobrany.
Z avdějevského zátarasu směrem na pozice domobrany střílí tank, nyní z těžkého kulometu. Dělostřelectvo domobrany Novorossii vede odvetný úder na pozice ukrajinské armády, ze kterých střílí Ukrajinci na domobranu a civilní cíle.
Pozorovatelé si všiml
i nepřátelských letadel (pravděpodobně SU-25) ze severozápadního směru. Protivzdušná obrana města je uvedena do plné bojové pohotovosti.
4. 11. 2014 11:34 Zpráva domobrany.
Ze vzdálených pozic za Písky ukrajinská armáda pokračuje ve střelbě na severozápadní okraje města a oblast letiště. Dělostřelci brigády „Kalmius“ před půl hodinou pěkně zapracovali na pozicích ukrajinské armády pod Avdějevkou. Přesné údaje o ztrátách ukrajinské strany nejsou, ale pozorovatelé hlásí spálené obrněné transportéry. Na letišti pracují AGSy a SPG-9.

Obloha nad Doněckem je dosud čistá, dokonce tu nejsou ani drony. Obnovené ukrajinské vojenské letectvo –SUčkase nesnaží narušit vzdušnou hranici Novorossii ale provádějí průzkumné lety podél frontové linie.”
4. 11. 2014 11:43 – Doněck: ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo osadu Spartak.
4. 11. 2014 11:53 – Průzkum informuje, že podle svědectví obyvatel Mariupolu, ukrajinská armáda, pokládá minová pole v oblasti mikrorajonu Vostočnyj. Prosí, abychom byli opatrní při pohybu po celém areálu.
4. 11. 2014 12:40 – Dělostřelectvo domobrany Novorossii ostřelovalo pozice ukrajinské armády v Píscích.
04.11.14  12:52 Dnes v 7-30 hodin, západně od osady Pavlopol ostřelovaly tanky domobrany pozice ukrajinských ozbrojených sil.
04.11.14 12:59 Ukrajinské dělostřelectvo zahájilo dělostřeleckou palbu na domobranu v blízkosti Komissarovky (LLR).
4. 11. 2014 13:07 – Informace dobrovolníka Prochorova.
V Doněcku celou noc stříleli z Písků na letiště, a z Doněcka na Písky. Asi ve 3 v noci se v Avdějevce bojovalo, naši organizovali uvítání“ praporu „Krivbas“, který přijel do města na rotaci Nyní je celkem klidno. A Písky letiště – pokračují.

Na jihu DL
R byl v noci z minometu ostřelován zátaras ukrajinské armády u vesnice Nikolajevka (na východ od Volnovachy).
Na debal
cevském výstupu Ukrajinská armáda ostřelovala Kirovskoje (1 civilní občan zabit) a vesnice Želobok a Faščevku.
 
O 31. zátarasu. V noci byl klid. Důvod – prostě došla munice. Mimochodem, ráno přivezli munici, a na 31. (a 29-28) zátarasu kozáci začali znovu pracovat.
Spálená
technika praporu územní obrany Čerkasy“ pod Volnovachou (na snímku)“.
4. 11. 2014 13:14 – Zpráva od Strelkova.
Mozgovoj mi řekl, že ukrajinské pontonové mosty přes severní Doněc jsou už dva (u osady SokolnikyNižněje) a odpoledne se ukrajinská armáda chystá na masivní ostřelování jeho pozic„.
04.11.14 13:56 K ránu 4. listopadu v Doněcku zůstává bez dodávek zemního plynu 2564 domácností, mezi nimi i 5 vícebytových domů a 1834 domů ze soukromého sektoru.
4.11. 2014 14:15 – Zpráva 1. kozáckého pluku Platova.
„V noci z 
3.11.- 4.11.2014, v důsledku nočních útoků minometů a dělostřelectva ukrajinské armády ve městě Kirovsk byli tři lidé byli zraněni a jedna osoba zabita, v obci Frunze byli dva lidé zraněni, a jeden člověk zabit, v osadě Golubovskoje byl ostřelován z minometů ze strany vesnice Petrogradka informace o obětech a škodách se upřesňují. Všechny oběti jsou civilisté ostřelovaných území, domobrana nemá žádné oběti“.
Národní banka Ukrajiny se dohodla s MMF na zaplacení ruského plynu prostředky z devizových rezerv. Uvedl to vedoucí NBU Valerije Gontareva, sdělovacím prostředkům. „podařilo se nám dojednat s MMF, že platby, kterými musíme zaplatit za plyn, můžeme udělat přímo svými devizovými rezervami – MMF nás v tom podpoří. Proto není pochyb o tom, že všechny úhrady za plyn „Gazpromu“, podle poslední smlouvy o nákupu plynu, dnes dodržíme“- řekl Gontareva na briefingu v Kyjevě. Podle NBÚ, peníze, které „Naftogaz“ bude platit do ruskému „Gazpromu“ nepůjdou na mezibankovní devizový trh a nebudou na něj vyvíjet tlak. Šéfová NBÚ zdůraznila, že to „pomůže stabilizovat devizový trh Ukrajiny“.
Skandálně proslulý předseda správní rady Oščadbank“ Andrej Pyšnyj vyzval Ukrajince vrátit valuty do bankovních vkladů. To přichází uprostřed měnové paniky v této zemi. K dnešnímu dni mají Ukrajinci „v rukou“ 8 miliardy dolarů, řekl předseda správní rady Oščadbank“ Andrej Pyšnyj. O tom informuje vydání „GolosUA“. Podle předsedy správní rady Oščadbank“ ekonomická krize způsobila paniku, a občané začali kupovat zahraniční měnu a vybírat své dolarové a hřivnové vklady z bank. Proto je v zemi stále akutní nedostatek peněz. „Chci dát Ukrajincům jednoduchou radu – lidé přestaňte panikařit! Prosím začněte vracet dolary do banky, pak se situace na měnovém trhu se stabilizuje rychleji „- přesvědčuje Ukrajince Andrej Pyšnyj. Předseda správní rady je přesvědčen, že i když lidé nebudou reagovat na tuto výzvu, Národní banka Ukrajiny bude nucena přikročitrůzným druhům omezení, aby zabránila destabilizaci devizového trhu. Zejména se to týká omezení výběru bankovních vkladů občanů – to bude i nadále fungovat.
[zdroj]
Vojáci 55. dělostřelecké brigády nechápou, co jejich nadřízení chtěli říct, symbolickým dárkem na počest dělostřelectva ukrajinských ozbrojených sil. 3. listopadu Ukrajina slaví Den raketových vojsk a  dělostřelectva. Na počest profesionálního svátku Generální štáb ATO „se praštil přes kapsu“ Na dárky pro nejlepší střelce, kteří dnes bojují na východě Ukrajiny. Vojáky, kteří se nejvíce vyznamenali padesátépáté dělostřelecké brigady generálové podarovali pirožkem a kouskem mýdla. O  tom píše RIA Melitopol. Podle jednoho vojáka, který je nyní v brigádě „chrání Jedynu Ukrajinu“ v Doněcké oblasti, ráno při nástupu předal zástupce štábu ATO zasloužilým dělostřelcům tři diplomy. Dva z příjemců také dostali dar štábu. Obsah dárků nemile dělostřelce překvapil. V  jedné krabici našli: 5 malých pirožků, ponožky, mýdlo, dvě krabičky cigaret, ikonu a dvě vlajky Ukrajiny na přísavky. Druhá krabička pro nejlepšího bojovníka: štábní důstojníci připravili stejný obsah, pouze s  jedním rozdílem – místo pěti piroźků byla velká houska. Na třetího vyznamenaného se odměna nedostala. Tato oslava od ukrajinského vojenského velení vojáky pobavilo. Nyní vojáci vtipkovali: „Já také budu dobře sloužit za housku s mákem.“ Tak také popsali foto „vzácného daru“ z štábu ATO poslané do redakce listu MMS po telefonu. Uživatelé sociálních sítí se domnívají, že „aby byl dárek kompletní, k pirožkům a  mýdlu chybí tkaničky, nejlépe dvoubarevné“. Připomeňme, že v prosinci 2013 americká náměstkyně ministra Victoria Nuland krmila sušenkami a  sendviči protestující na Maidanu a strážce pořádku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě, vojáky ukrajinských vnitřních jednotek.
4. 11. 2014 15:08 – Ukrajinská armáda z rajonu osady Písky ostřeluje oblast důlních hald šachty Panfilov.
[zdroj][zdroj]
4. 11. 2014 15:35  – Zpráva brigády „Vostok
Na doněckém letišti probíhá tanková bitva. Písky, Avdějevka totéž. Povstání kyborgů …“
4. 11. 2014 16:19  –  Přidal dobrovolník Prochorov
Ukrajinští vojáci byli před pár hodinami ostřelováni u osady Popasnaja.

Ukrajinská armáda hlásí zničení průzkumné skupiny domobrany v Kramatorsku.

4. 11. 2014 16:37 – Ukrajinská armáda tvrdě ostřeluje letiště a doněcký kruhový objezd ze strany Avdějevky. Domobrana Novorossii zahájila odvetnou palbu.
Pod Debalceve
m se bojuje v oblasti Černuchino-Sofievka-Centralnyj.
Z Artemovska ukrajinská armáda ostřeluje předměstí Gorlovky.
Z oblasti Volnovach
y ukrajinské síly střílí na Elenovku a Dokučajevsk.
4. 11. 2014 18:09 – V oblasti letiště Doněck je dělostřelecká bitva, granáty doslova létají nad letištěm z jedné strany na druhou.
4. 11. 2014 – Zpráva novinářů.
„Partyzáni DNLR zničili sklad paliva a ostřelovali zátaras ukrajinských sil v Kramatorska. Ve městě, obsazeném Národní gardou, vyhořel sklad topného oleje kramatorského metalurgického závodu (KMZ). Palivo ze zásob podniku používali do svých tanků a obrněných vozidel Ukrajinci. Očití svědci z Kramatorska oznámili, že v předvečer v lese u Novoselovky došlo ke střetu. Bojovalo se ručními zbraněmi, těžkými kulomety, byly slyšet výbuchy granátů. Podle domobrany to byla práce průzkumné skupiny domobrany. Na obloze nad bojištěm bylo vidět dron ukrajinských sil. Podle našich zdrojů, noční zapálení skladu paliva v Kramatorsku bylo výsledkem práce stejných lidí z domobrany, kteří bojovali v předvečer dne, na okraji města“.
4. 11. 2014 – Fotky bloggerů.
„Pozice ukrajinské armády v Avdějevce. Okupanti se krývají před údery domobrany v obytných čtvrtích za zády civilistů
4. 11. 2014 – Zpráva novinářů.
„Šestá kolona ruského ministerstva pro mimořádné situace s humanitární pomoci pro Donbas překročila hranice Ruské federace. V konvoji je 20 vozidel, celková hmotnost nákladu, je více než 100 tun.
Jako zástupce vedoucího Národního centra pro krizové řízení Ministerstv
a Oleg Voronov, další konvoj 10 vozidel prochází celním odbavením, pak pojede do Luganska. Dalších 10 vozidel s palivem a léčivy prošel celním odbavením a nyní následuje do Doněcku. Jak uvádí MŽP, nakládání nákladních automobilů s humanitární pomoci a tvorbu kolony byly provedeny v oblasti Rostov. V neděli, více než 100 kamionů dodalo do Doněcka a Luganska více než 1000 tun potravin, pohonných hmot, stavebních materiálů a léků. Je to už šestá kolona humanitární pomoci pro obyvatele DoněckéLuganské lidové republiky.”
4. 11. 2014 19:27 –  Po celý den, ukrajinská armáda prováděla ostřelováníklasického dělostřelectva („Grad“ nebyly), hlavně na předměstí přilehlé k letišti: důlní haldy šachty Panfilov, 15. úsek, „Metro“. Ostřelování jako vždy je vedeno ze západního okraji Písze západní strany Avdějevky, někdy z samotné Avdějevky.
Domobrana Novorossii odpovídala ne často, ale přesnými údery. Takže na západ od Avdějevky zničila dvě palebné pozice ukrajinské armády a k jednomu z nich přiléhající dočasné místo soustředění mužstva a techniky.
Prezident řekl, že ostatní strany neplní dohody dosažené v Minsku.
Prezident Ukrajiny Porošenko řekl, že jen Ukrajina a OBSE dodržuje opatření dohodnuté v Minsku. Řekl to při zahájení zasedání  Národní bezpečnostní rady v 4 listopadu.
„Bohužel, ostatní účastníci těchto dohod
z Minska, s výjimkou Ukrajiny a OBSE, neplní své povinnosti,“ – řekl Porošenko.
Prezident řekl, že je to o výkonu příměří, propuštění rukojmích, vytvoření nárazníkové zóny a jiných dohod uzavřených v Minsku.
Připomeňme, na zasedání Národní bezpečnostní rady zváží případné zrušení zákona o zvláštní
m postavení Donbasu. Nicméně, jak uvedli dříve v prezidentské administrativě, vláda nemá v úmyslu obnovit nepřátelství v ATO.
„Jsme připraveni jasně vymezit oblast, kde v souladu s ukrajinskými právními předpisy se budou konat tyto volby, a bude účinkovat speciální režim místní správy. Kromě toho jsme připraveni poskytnout zvláštní režim volné ekonomické zóny, kde podnikatelské subjekty, které jsou registrovány v těchto oblastech bude mít zvláštní režim hospodářských vztahů s EU a zvláštní režim hospodářských vztahů s Ruskem, „- řekl Porošenko.

Prezident vyjádřil naději, že Parlament bude podporovat jeho návrh zákona o zrušení účinnosti zákona o zvláštnostech místní samosprávy v  některých regionech doněcké a luganské oblasti.

Zároveň poznamenal, že zrušení zákona neznamená, že Ukrajina ustupuje od provedení Minských dohod a od mírového procesu. „Zrušení zákona v žádném případě neznamená náš odchod z dohod v Minsku – naopak,“ – řekla hlava státu.
Zdůraznil, že Ukrajina do 7. prosince – k tomuto datu byl
o dohodnuto provedení komunálních voleb v částech Doněcké a Luganské oblastinestačí kvalitně zorganizovat a provést tyto volby.

Kromě toho, podle prezidenta, nový volební zákon
o provedení voleb bude přijat, ukrajinské orgány uvidí trvalé příměří na východě, stažení vojsk z fronty, jasnou demarkační linii, která je stanovena v minských dohodách, kdy budou přijata opatření, k propuštění všech rukojmí, zadržovaných na území Ruské federace a také až Ukrajina uvidí, že výsledky voleb v DLR a LLR z 2. listopadu budou zrušeny.
Díky  Erneste  za Tvou denní dávku informací.
Mapy:
Ukrajinská:
http://www.rnbo.gov.ua/files/2014/04-11.jpg
Opolčenská:
 http://ic.pics.livejournal.com/dragon_first_1/72271520/45739/45739_original.jpg
interaktivní komentovaná:
Já dnes přidám jen maloučko. Předně omluvu. Byl jsem  přes víkend mimo domov. Na provizorním , opravdu nouzovém připojení. Kdy  jsem řešil jen  jak zajistit provoz Kosy. Takže mám například horu mailů, na které jsem nestihl odpovědět. Prominte mi to. Budu je úřadovat, jak mi čas dovolí.  I proto, než  ten dluh nějak setřesu, dneska budu velmi stručný a Ernesta příliš nedoplním.
Začnu informací, která se asi líbit nebude, ale podle ukrajinských zdrojů
Kyjevští získali zpět tzv. Nový terminál na doněckém letišti.
[zdroj] 

Druhá informace – v Rusku včera slavili relativně nový svátek – Den jednoty lidu. Byl zaveden, jestli se nepletu, před  deseti  roky. Na počest vítězství Rusů v bitvě pod Moskvou, kde  v  roce 1620 porazili spojená polsko – litevská vojska.

V ruských městech  ten den probíhají  tzv. Ruské pochody. Stejně tak tomu bylo včera. V Moskvě  byly  hned  tři, navzájem si konkurující.  A zřejmě  ani nepříliš vítané Kremlem, jakkoli ten momentálně  surfuje právě na vlně  vzedmuté ruské národní hrdosti.

Alespon tak soudím z tohoto článku:
Nicméně, je tam velmi zajímavá  anketa, jak si  účastníci těch nacionalistických průvodů představují řešení ukrajinské krize:
31,2% chce, aby Ruský pochod podpořil DLR a LLR: A aby tyto byly podpořeny také oficiálně.
16,9% chce, aby bylo zakázáno jakékoli řešení na Ukrajině ve spolupráci s Kyjevem.
51,9 % chce aby pochod  měl motto Rusko-ukrajinská slovanská jednota….
Jestli to dobře  počítám, tak  žádné jiné řešení si nikdo nepřipustil. Za sebe si troufnu prohlásit, že bude 100% zklamaných… Bohužel.
Rusko ukrajinská  jednota a vzájemnost se rozhodně nekoná, dělat něco bez Kyjeva  je  čirý nesmysl a  na jednostrannou trvalou podporu DLR a LLR Rusko nemá sílu…
dostal v Kyjevě  medaili  „Za odvahu“ starší Porošenkův  syn… To byl ten, co sloužil někde dost daleko od fronty u dalekonosného dělostřelectva…  O diplomu a  krabičce s  houskou nebo 5-ti pirožky a kouskem mýdla se  nic nepíše.
Kyjev vůbec jaksi referuje zajímavě. Od Kosíře ZH jsem dostal tenhle link:
kde je mapa, na níž  jsou počty padlých Ukrů z jednotlivých regionů. Jde o kyjevskou klasiku řekl bych. Přiznávají jen 1064 mrtvých. Ovšem jen pod Ilovajskem jich mělo být 3 000…
Abyste  to nemuseli hledat, tak sem tu morbidní mapku dám:
 uhli1 
Nevím, co praštilo přes  oči  vás, ale mne nepoměr ztrát z regionu přiléhajícímu bezprostředně k Doněcku ve srovnání se zbytkem Ukrajiny…
No protože dneska nejsem schopen přidat žádnou pozitivní informaci, tak radši skončím. Špatných zpráv je všude plno i bez vlka.
No vlastně jednu dobrou zprávu  nakonec přeci jen mám. Nikdy bych netušil, že  český mainstream dokáže dát dohromady o Ukrajině také následující článek:
Nicméně – dneska fakt mám černé vidění. Nevěřím, že Kyjev nenastartuje a je jedno kdy, vojenskou akci na ovládnutí vzpurného východu. A nevěřím, že se mu to nakonec tak či onak nepovede. Rusko si prostě východ Ukrajiny nemůže  ekonomicky dovolit, ani kdyby žádné sankce nebyly vůči němu v platnosti. Kdyby ano, bylo by ho v klidu anektovalo s Krymem.V době, kdy Kyjev neměl sebemenší šanci s tím cokoli udělat.
Lidé na opolčenském území zažijí velmi krutou zimu. Nejspíš o dost horší než na zbytku Ukrajiny. Mají jediné přijatelné řešení – sbalit rodinu a  emigrovat do Ruska. Pokud  něco umí a budou chtít pracovat, nemohou špatně pochodit.
Takže přeci jenom jen špatné zprávy. Opravdu čas skončit.
[Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z   vk.com/strelkov_info]