Ukrajinská svodka z 16.11.2014

napsal Ernest s přispěním TK, doplňuje vlk
17.11.2014 Kosa zostra

Stálé ostřelování civilních cílů ukrajinskými ozbrojenými formacemi na východě Ukrajiny, příjezd dalšího humanitárního konvoje z Ruska do Doněcka a Luganska, komentování vývoje situace na frontách, příprava na další očekávané vzplanutí větších bojů, hromadné zatýkání a týrání občanů ukrajinskou tajnou službou za pouhé psaní na sociálních sítích a za telefonování, komentování včerejší bratislavské schůzky prezidentů Višegradké čtyřky s ukrajinským prezidentem Porošenkem.

15. 11. 2014 – Zpráva bloggerů
“Kontrarozvědka DLR v oblastech Pantelejmonovky a Junokomunarovska zadržela dvě skupiny ukrajinských diverzantů. Okupanti v Trechizbenke (LLR) začali vyjednávat o kapitulaci, ale před 19:00 ostřelovali z minometů Slavjanoserbsk. Možná, že jen hrají o čas (čekají na pomoc), ale jejich situace je opravdu zoufalá a budou se muset vzdát. V Kirovsku je napjatá situace, ukrofašisté se snaží probít ve dvou směrech:.. na Ždanovku a Šachťorsk.”

15. 11. 2014 –  Exkluzivní foto od korespondenta ze Srbska Dnes v Bělehradě proběhla mnohotisícová demonstrace na podporu Novorossii a za historické sjednocení Srbska a Ruska.

http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/266ac/Wrw1El3Dn40.jpg
http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/266b3/EaAzJqkksW8.jpg
http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/266ba/5uGiNEcvQsg.jpg
http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/266c8/FUPaF3yVnLE.jpg

15.11.2014 – Večerní přehled domobrany
„V posledních dnech se situace výrazně nezměnila. Dochází k výraznému nárůstu intenzity palby ze strany chunty. Zjištěno patnáct útoků.
V 09,25 nacisté zaútočili minomety z Nikolajevky na okraj Dokučajevska.
V 10:45 z Avdějevky nacisté vypálili dělostřeleckou salvu na lokalitu Spartak.
V 12.20 ostřelování tanky a dělostřelectvem banderovců z obce Granitnoje na Novuju Marevku.
V 14:05 ostřelovali nacisté z děl velké ráže Telmanovo.
V 15,05 z okolí kopce Mogila Ostraja ostřelovali z minometů domy v Kirovském a v 15,48 ze stejné oblasti ostřelovali Stožkovskoje, kde byl jeden civilní obyvatel zabit a dva zraněni.
V 15.50 dělostřelectvo nacistů ostřelovalo důl „Komsomolec Donbasu“ a v 16,45 z oblasti Písků ostřelovali důl Okťjabrskaja.
Za uplynulý den okupanti šestkrát (09.05, 09.15, 10.05, 12.20, 12.50 a 16.40) ostřelovali dělostřelectvem a minomety severozápadní okraj Doněcka.
V 14:15 byla zahájena palba z minometů a z ručních zbraní na jižní okraj Stanica-Luganska.
Ve všech směrech fašisté posilují své útočné skupiny.”

Jak uvádí tisková služba domobrany 14. listopadu ukrajinské okupační síly zahájily dva útoky na kontrolní bod domobrany LLR a utrpěly značné ztráty techniky.
„Od 11,30 do 14,00 banderovci provedli dva pokusy zmocnit se zátarasu u obce Sokolniky, který je pod kontrolou domobrany LLR. Při útocích nepřítele byly zničeny tři BMP fašistů.”- píše se v prohlášení.
Podle domobrany byly celkové ztráty nepřítele 20 vojáků zabitých a zraněných.
(zdroj)

V DNR očekávají další humanitární konvoj 16.listopadu
Z Korrespondent.net dnes 22:03

15.11.2014 (23:19) – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Jan’

„V předvečer ve směru na Písky probíhá intenzivní boj, převážně s použitím ručních zbraní. V osm hodin večer nacisté ostřelovali Okťjabrskij, Severní osadu. Naše dělostřelecké jednotky opětovaly palbu na nepřátelská palebná stanoviště.
V 23:10 v prostoru Písků, dvě ohniska požáru, z nichž jedno je velké, Přišla neověřená informace o zničení dvou nepřátelských palebných postavení a skladu střeliva.“

Konvoj kamionů s humanitární pomocí z Ruska přijel do Doněcka a Luganska, řekl zástupce vedoucího Národního centra pro krizové řízení krizového ministerstva Oleg Voronov.
Podle něj se konvoj skládá z více než 70 vozů, které dopravily do Doněcka a Luganska více než 450 tun nákladu – elektrotechnických zařízení a součástí, stavebních materiálů a hmot.
Do Doněcka humanitární pomoc z Ruska přivezlo padesát vozů, 20 nákladních aut přijelo do Luganska. V současné době se vozy jsou vyloženy, potom se náklad bude rozdělovat do skladů.
(zdroj)

Klesající ceny ropy znepokojují ruské orgány, řekl ministr pro hospodářský rozvoj Ruska Alexej Uljukajev.
Ruská vláda zvažuje možnosti řešení omezení vývozu ropy, řekl v rozhovoru s BBC ministr hospodářského rozvoje Ruska Alexej Uljukajev.
Uznal, že pokles cen energií by mohl závažně ovlivnit obyčejné občany a firmy. Podle jeho názoru, ruský rozpočet nebyl vážně poškozen, protože pokles cen je vyrovnaný kursem rublu.
(zdroj)

16. 11. 2014 – Zpráva od Pavla Gubareva
„V Dněpropetrovsku zatýkají 5-10 lidí denně (údaje od zdroje z regionální SBU) pro terorismus, separatismus a tak dále.
I dnes mi poslal důvěryhodný člověk – ani se mi tomu nechce věřit: „Nyní do vězení přivezli tři lidi, kteří psali komentáře na sociálních sítích a šest, kteří prostě často mluví o Novorossii telefonicky. Z toho jsou dvě dívky! Na všech není kousek zdravého místa!!“

16. 11. 2014. – Zprávy z fronty od dobrovolníka Prochorova
„Včera někde ve čtyři odpoledne Ukrajinci organizovali nájezdy a dokonce i dělostřelecké ostřelování – hledali rozvědčíky domobrany u vesnice Orlovka (na západ od Avdějevky). Od Ukrajinců to dostalo i Lastočkinovo.
Zdá se, že Ukrajinci nekontrolují ani Toněnkoje, ani Lastočkino (v každém případě ne pevně).
Ukrajinci přivedli svá vojska do stavu „plné bojové pohotovosti“. Vypadá to, že buď očekávají útok, nebo se připravují sami velmi brzy.
Vše jako jindy – u vesnice Krymskoje (LLR, okolí Bachmutky) strašili 31. zátaras nácků (o 29. jsem už informoval).
Na debaljcevském směru několikrát Ukrajince ostřelovali u Orlovo-Ivanovky a na výšině Mogila Ostraja.
‘Somálci’ úspěšně ostřelovali ukrajinské jednotky, které se je snažily vytlačit z pozic na letišti“.

16. 11. 2014  – Zpráva od dobrovolníka s volacím znakem ‘Zubr’
“V noci přerušovaně ostřelovali a v Doněcku byl ráno relativní klid, viditelnost jako obvykle špatná, hustá mlha. Ptáte se na Avdějevku? Odpovím. I přes vítězné „výpady“ za poslední dny, není obsazena, a ani zcela obklíčena. Naše průzkumné skupiny, samozřejmě, vyhazují do vzduchu kolony zásobování a připravují léčky a dělostřelectvo každý den ostřeluje Ukrajince na jejich pozicích, ale do městečka samého je nyní vejít mimořádně problematické. Ovlivňuje to i politický faktor – karnevalové „příměří“, které narušit „ne-ne“. Těžce se vede našim na letišti druhý den, říkají, že z videa (vědomě či ne, nevím) novinářů Ukrajinci vypočítali naše pozice a přesně je zasáhli a následkem toho padli naši vojáci. Celkově se už několik dní nic dramaticky nemění, domobrana sedí na pozicích v napětí. Nejvíc mučí nejistota.”

16. 11. 2014 – Zpráva novinářů
“Kolona ruského ministerstva pro mimořádné situace s humanitární pomoci přijela do Luganska a Doněcka. Podle zástupce vedoucího Národního centra pro krizové řízení ministerstva Olega Voronova, 20 vozů dopravilo do Luganska více než 100 tun humanitární pomoci. Po vyložení kolony auta odejedou do Rostova. Vykládání konvoje MČS probíhá v současné době v Lugansku. Cisternami byly přivezeny do LLR pohonné hmoty a maziva. Kolona přivezla 45 tun transformátorového oleje potřebného pro opravu trafostanic, dále 57 tun benzínu. Transformátorový olej rozvážejí autodopravy Luganska. Pro toto personál autodopravy postavil speciální plošinu z prken. Při přepravě nedošlo k žádným mimořádným situacím. Technika je v pořádku.”

16. 11. 2014 – Ranní zpráva domobrany
“Nepřítel dále posiluje údernou sílu v oblasti Doněcka. Podle rozvědky domobrany DLR 15.listopadu k Doněcku byly přemístěny další velké mechanizované jednotky fašistů, posílené tankovou rotou.
Ukrajinci stále porušují předchozí dohody o příměří. Provedli nejméně šest útoků na osady Novorossii a pozice domobrany:
18.20 od obce Písky ostřelovali obytné budovy v areálu dolu „Okťjabrskij“ v rajonu Kujbyševskij v Doněcku. Poškozené byly dva domy;
Dvakrát (18.00 a 20.25), od osad Avdějevka a Toněnkoje opět byly ostřelovány obytné čtvrti na severovýchodě Doněcka. Ostřelování vedli z raketometů, dělostřelectva a minometů. Informace o ztrátách a škodách se zjišťují;
18.10 s dělostřeleckých pozic banderovců, které se nacházejí v blízkosti u osady Krymskoje ostřelovali z minometů pozice domobrany bránící město Směloje. Zraněn jeden voják;
21.20 ručními zbraněmi a z BMP ostřelovali pozice domobrany nedaleko Strjukova.
04,45 od Debalceva byla ostřelována pozice domobrany ve Faševce“

16. 11. 2014 (14:56) – Zprávy z fronty od dobrovolníka Prochorova
“Největší novinkou v dopoledních hodinách – příjezd 7 konvoje z Ruska (50 strojů v Doněcku a 20 – v Lugansku).
V noci zvláštní přestřelky nebyly – rozvědka držela v napětí Ukrajince u „Bachmutky“ . Zejména Ukrajince u vesnice Krymskoje. A ráno, aby se probudili – opět jsme je přivítali, ale už dělostřelectvem 37. zátaras u obce Krymskoje (31 západně od obce Frunze a 37. – u obce Krymskoje).
V noci na debaljcevském úseku byly šarvátky kolem Debaljceva (zejména v 5 ráno se ukrajinské dělostřelectvo probudilo) a u Miusu.
V mariupolském úseku Ukrajince ostřelovali na kontrolním stanovišti u vesnice Černěnko (u Mariupolu).
Poznal jsem příčinu rozumu Ukrajinců u Trechizbenki. Tam se po nedávné rotaci místo Národní gardy nacházejí pohraničníci. Ne, já je nepovažuji za méně nebezpečné než desant, nebo námořní pěchotu, ale dá se s nimi mluvit.
Hlášeno – nyní se bojuje v Ozerjanovce (na jih od Gorlovky).
Komsomolec Donbasu a Mogila Ostraja – dělostřelecký souboj, který začal před hodinou, pokračuje, nyní se přidaly ruční zbraně. Ukrajinci udeřili ve směru kopce Ostraja Mogila.”

16. 11. 2014 (16:03) – Zpráva domobrany
“Ukrajinci pokračují v ostřelování ze západní části rajonu Avdějevky letiště. V Mariupolu před třemi hodinami bylo slyšet několik výbuchů v areálu závodu Iljiče. Od Dzeržinska nacisté střílí na Vasilěvku. Naši odpovídají. Před 15 min. dělostřelectvo domobrany Novorossii provedlo odvetný úder na pozice ukrofašistů u Avdějevky.”

16.11.2014 (16:36) – Zpráva domobrany
„Zesiluje boj u obce Olchovatka – Ostraja Mogila. V rajonu Žilovky bylo slyšet dopad „Gradů“. V Doněcku Ukrajinci nadále ostřelují z děl od Avdějevky oblast letiště (starý terminál). Místní obyvatelé hlásili, že slyší hluk bitvy mezi Brjankou… a Michajlovkou. Dělostřelba je slyšet i v oblasti pádu malajského Boeingu. V Jenakijevu, podle zpráv z místa činu, ukrofašisté ostřelují areál Filtrovalnoj.”

16.11.2014 (17:43)  –  Zprávy z fronty dobrovolníka Prochorova
„Dnes odpoledne pracovali na Bachmutce – na zátarasech a pozicích u Krymského a a Toškovky. Na ukrajinské dělostřelectvo z letiště Severodoněck střílíme v odvetě, do Lisičanska byly přemístěny ukrajinské posily.
Pracuje se na ukrajinských zátarasech u obce Stanica-Luganskaja.
Ukrajinci ostřelovali Pervomajsk (na snímku), jako odvetu je „kárali“ v Gorskom.
Na jihu DLR před pár hodinami skončil boj u Staroignatovki – ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo Telmanovo.
V Debaljcevu a okolí (Černuchino a Bulavinskoje) jsou stále přestřelky, Ukrajinci ostřelují také Faševku.
Hlášení – nyní se bojuje v Ozerjanovce (na jih od Gorlovky).
V rajonu Avdějevky se také bojovalo po celý den, stejně jako v oblasti Písky- letiště, pěchotní boj byl v Opitnom.
Ukrajinci jako odvetu ostřelují obytné oblasti Doněcka a Makeyevky.

U Volnovachy Ukrajinci staví něco jako „Maginotovu linii“. Mimochodem, tam opět je prapor územní obrany „Čerkasy“ – vojáci obvinili velitele praporu z krádeže pomoci od dobrovolníků, špatné jídlo, a že jim je zima. Celkově – odmítli plnit jeho rozkazy.
Probíhá řež ve směru Gorlovka-Dzeržinsk.
Dnes, během ostřelování zátarasu u vesnice Nižněje (Svetličnoje) u pontonové přepravy bylo podle odposlechu 5 zraněných Ukrajinců (1965, 1967, 1983, 1987 a narozený v roce 1990). A ještě ostřelovali Ukrajince u Gorského, Borovskoje a Trojickoje.
Mozgovoj vydal svůj první „Bojevoj listok“. A Kozitcyn, mimochodem, má vlastní noviny, které vycházejí v Antracitu. Kamarádi oznámili, že v boji zemřela pod Gorlovkou SAU domobrany. Ve skutečnosti posádka je živá. Blízký výbuch ukrajinského projektilu způsobil požár, a pak – oheň. Nebo nám tygři něco nedořekli. Možná, výbuch granátu v hlavni, požár a následná detonace. Jak je vidět, domobrana neskrývá své ztráty a zveřejňuje fotografie i své zničené techniky. Ale Ukrajinci lžou o stovkách zničených tanků – a ani jediná fotografie ani video.
No – ještě fotohistorie. Včera v Slavjansku separatisticky naladěný sloup zaútočil na auto z kolony Ukrajinců. Sloup-Šahíd zemřel sám, poškodil techniku a na několik hodin zablokoval pohyb kolony okupantů. Nejen sloupy v Slavjaansku útočí na Ukrajince – dnes v městečku objevili tělo žoldáka praporu „Sič“ (na ulici Dobrovolského, 2.). Byl zřejmě zastřelen. Nyní v lesích okolo Slovjanska a Krasného Limanu je šťára – střelba, výbuchy.“
Díky Erneste.

Já dnes dám jen mapy:

Ukrajinská:  nová není

Opolčenská:

Česká legenda- vytvořil TK

15. listopad

1. Dělostřelecké ostřelování Doněcka (čtvrť Putilovka, letiště a obchodní dům Metro) si vyžádalo jednoho mrtvého civilistu a tři zraněné.
2. Pokračují boje u doněckého letiště a obcí Písky a Veseloe
3. U obce Pantelejmovka byla zlikvidována ukrajinská diverzní jednotka.
4. Při dělostřeleckém ostřelování Gorlovky bylo zabito sedm civilistů a asi dvacet zraněno.
5. Dělostřelecké ostřelování obce Stožkovo si vyžádalo jednotho mrtvého civilistu a dva zraněné.
6. Ukrajinské síly koncentrují tanky u obce Debalčevo.
7. Pokračují boje, dělostřelecké a minometné ostřelování u obcí Nikišino, Černukino, Novoorlovka a památníku Mohyla Ostraja.
8. Při raketometném útoku a dělostřeleckém ostřelování obce Pervomajsk byla zasažena porodnice. Při ostřelování byli zabiti dva civilisté.
9. Boje na trase Luhansk-Severodoněck a u obce Krymskoe, dělostřelecké ostřelování ukrajinského zátarasu č. 31.
10. Vzájemné dělostřelecké ostřelování mezi obcemi Trehizbenka a Slavjanoserbsk.
11. Pokračují boje u obcí Stanice Luhanska, Makarovo a Nižneteploje.
12. Dělostřelecké ostřelování obce Dokuchaevsk
13. Dělostřelecké ostřelování obce Telmanovo

Interaktivní komentovaná:
https://www.youtube.com/watch?v=t4Y9D8W1z6g
Stručně obsah komentáře:
od včerejška se situace na frontách zásadně nezměnila. Starost dělá Debaljcevská kapsa. Zde se buď opolčencům podaří odříznout jednotky Ukrů přerušením zásobovacích tras, zejména silnici M3, nebo… nebo je komentátor hodně znepokojen dalším vývojem. Jinde je to dost podobné..

Z dalšího – dvě fotografie ze slovenských facebooků ohledně dnešní (16.11.) demonstrace proti Porošenkovi….

Jaký smysl má psát o Ukrajině, o tom, co se tam děje, když je nakonec účast taková, jak je z fotek zřejmé? Nezabalíme to radši?

No a přišlo mi několik docela drsných mailů ohledně perliček o Zemanovi. Z jednoho si dovolím citovat:

……Tak jsem se konečně odhodlal a přetrpěl Váš rádoby objektivní článek o Zemanovi. Bohužel musím konstatovat, že Vaše nenávist k Zemanovi je velmi ledabyle skrývaná a je naprosto srovnatelná s pověstnou „pražskou kavárnou“…..

……Bohužel máte poněkud pokřivené vidění světa a nemění na tom nic ani Vaše postoje k Ukrajině, které – vzhledem k Vašemu vidění světa – těžko chápu…..

takže přidám opět fotku ze slovenského facebooku. Stahoval jsem ji v neděli v čase 18:17 hod.


Podotýkám, že jde o tvrdě a nekompromisně proruský a propovstalecký zdroj!
No a protože to mohla být provokace, tak jsem hledal dál:

(zdroj)

No, a aby nebyly pochybnosti vůbec, tak sem přidám ještě tohle:

No, a na novinách.cz čtu že, cituji:

Český prezident Miloš Zeman vyjádřil přesvědčení, že Porošenkovi se podaří udržet v jeho zemi mír.

Konkrétně pak:
„Chci věřit, že (Porošenko) vstoupí do dějin jako prezident míru, nikoliv jako prezident války a že se mu podaří naplnit minské dohody a že se mu podaří dosáhnout toho, aby v této válce neumírali nejen vojáci, ale i civilní oběti,“

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ruska-anexe-Krymu-byla-agresi-shodli-se-prezidenti-Visegradske-ctyrky-346141

Zdravím všechny zemanity /zemanita podle vzoru jezovita!/. Ještě, že jsem nešel k druhému kolu prezidentských voleb!

Speciálně zemanitovi L.K. přeji procitnutí z iluzí. Možná, že už nyní chápe můj postoj k Ukrajině i k Zemanovi! Obojí dokonale koresponduje.

Z těch normálních dám tohle:

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na svém facebookovém účtu ocenil vyvěšení ukrajinské vlajky na pražské radnici před půl rokem a další projevy podpory Ukrajiny z Česka. Vzkaz dal na sociální síť v sobotu před odjezdem do Bratislavy

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Porosenko-ocenil-kvetnove-vyveseni-ukrajinske-vlajky-v-Praze-346109

Skončím…. nějak nemám motivaci dneska dál pokračovat!

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzata z vk.com/strelkov_info)