Ukrajinská svodka ze 13.11.2014

hroch a vlk14. 11. 2014 zdroj

Ranní svodka událostí: Všechny další texty bez označení zdroje jsou převzaty z vk.com/strelkov_info

Svodka domobrany Novoruska (NR) dne 13.11.2014, poslední hodiny od polních velitelů a domobrany DLR a LLR.
(zdroj)
„Psi“ – tj. „Pravý sektor“ – odchází z letiště Doněcka a nechávají tam jen ty, kteří se nazývají „kyborgy“(VSU). Šéf min.obrany Ukrajiny oznámil, na schůzi ukrajinské vlády, že je armáda připravena k bojovým akcím a dokončuje předislokaci. (Pokrač.—)

13.11.2014 – video svědků ranního ostřelování Donbasu: Ráno Ukrové ostřelovali doněckou čtvrť Petrovka. Výsledky jejich „práce“ viz. video: http://vk.com/video-57424472_170673119

dnr-news.com – v Charkově byli zadrženi bojovníci speciálního praporu „Kyjev-2“ s 12 kg narkotik.


Bezpečnostní orgány zadržely bojovníky speciálního praporu kyjevské milice „Kyjev-2“, kteří převáželi 12 kg narkotik. Předpokládá se, že z oblasti bojových operací na Donbasu – oznámila v úterý tisková služba hlavní správy Ministerstva vnitra Ukrajiny v Charkovské oblasti. Dle této informace byli bojovníci zastaveni ke kontrole na opevněném stanovišti v Izjumském okrese Charkovské oblasti. Ve zprávě se dále uvádí, že šlo nejspíš o marihuanu. Zabavená droga byla předána ke kriminalistickému zkoumání. Dva ze zadržených byli ponecháni ve vazbě.

12. 11. 2014 – Ukrajina je připravena kupovat uhlí od Ruska.. (…tady navazuji na včerejší komentář vlkův): Ukrajina bude nucena kupovat uhlí od Ruska nebo Donbasu. Prohlásil to šéf Minenergo Ukrajiny Jurij Prodan. Na Minenergo Ruské Federace (RF) poznamenali, že neexistují žádné překážky k dodávkám uhlí na Ukrajinu. Současně analytik Zurich Capital Management, Viktor Markov předpokládá, že RF souhlasí s dodávkami uhlí na Ukrajinu za podmínky platby předem.

„Nemáme jinou volbu, než kupovat uhlí v Rusku nebo na východě Ukrajiny. Hrozí nám, že nedokážeme přečkat podzim a zimu“, – cituje jeho slova TASS.

Ministr kromě toho uvedl, že JAR odmítla Ukrajině uhlí dodávat. „K podpisu nové smlouvy by bylo třeba nejméně půldruhého měsíce“, – upřesnil Prodan.

Prodan oznámil, že ve skladech je kolem 1,7 mln. tun uhlí. „Tyto zásoby nestačí. Počátkem měsíce jsme poněkud stabilizovali situaci. Během měsíce se podařilo nashromáždit 80 tis.tun uhlí. Očekáváme zhoršení situace“, – dodal ministr.

V této souvislosti nařídil premiér Jaceňuk zvláštním službám vyšetřit okolnosti a potrestat viníky a uložil MZVu předložit varianty zemí, které by mohly uhlí dodat.

Připomeňme, že včera ředitel společnosti „Ukrinterenergo“ Zinevič oznámil odmítnutí společnosti Steel Mont Trading Ltd, dodávat Ukrajině uhlí z JAR za 86 USD/t, protože v zimě roste poptávka po antracitu. Dodal také, že odmítnutí souvisí i s nezaplacenou dodávkou druhé partie jihoafrického uhlí.
(zdroj)

14.11.2014 – Džemilev slibuje vytvoření krymsko-tatarského praporu v rámci VSU. Podle slov bývalého šéfa Medžlisu(národní shromáždění krymských Tatarů, které od ukr.parlamentu dostalo v březnu 2014 pravomoc výkonného orgánu Tatarů, které ale není zaregistrováno ministerstvem justice ani Ukrajiny ani Ruska), posoudil prý již tuto možnost s ukrajinským prezidentem. Džemilev byl kandidátem na poslance ukrajinské Nejvyšší dumy za Blok Petra Porošenka. Podle jeho slov k dnešku je do ATO zapojeno na 450 krymských Tatarů v různých jednotkách armádních praporů a národní gardy, které jsou zapojeny do bojů na Donbasu..
(zdroj)

Vlkův vstup:

Ukrajinské zdroje dokonce informují o tom, že Kyjev uvažuje o tzv. administrativní části Chersonské oblasti ke Krymu (na papíře), aby se posílila tatarská diaspora a byli získáni další Tataři k válce v Novorusku nebo na Krymu…

Pěkně nám to houstne!

Ale pokračuje hroch.

13.11.2014 – Islamistická stopa na Donbasu.

Samantha Louise Lewthwaite, známá jako „Bílá vdova“, žena hledaná Interpolem, na kterou americké tajné služby vypsaly odměnu 5 mil.USD, a která bojovala na Donbasu v rámci trestního praporu „Ajdar“ jako snajper, byla dle sdělení agentury „Regnum“ zabita snajperem domobrany.
(zdroj)

(Více – viz dnešní hrochův překlad El-murida)

13.11.2014 – Svodka novinářů:
Pozice ukrajinských karatelů, kteří ostřelují Doněck. OSN, OBSE a další západní bojovníci za „humanizmus a demokracii“ zavírají oči před tím, jakými kalibry ostřelují obytné čtvrti Ukrové:…
Vlkova poznámka: když bojovníkům za lidská práva nevadí nasazení balistických raket Točka U a raketometů proti obytným čtvrtím, tak Piony nebo Hyancity jim vadit nebudou zcela určitě!

Odpolední svodka událostí:

13.11.2014 (13:30) El-murid: Dvě oznámení…
První: „…Ukrajinská společnost Motor Sič pozastavila dodávky kompaktních plynoturbínových motorů pro křídlaté rakety. Oznámil to gen.ředitel ruské společnosti „Taktické raketové zbraně“ (KTRV) Boris Obnosov s tím, že v tuto chvíli je spolupráce s Ukrajinou pozastavena úplně a ve všech směrech“ – toto prohlásil Obnosov na mezinárodní letecké a kosmické výstavě Airshow China-2014.

Druhá: „…Gubernátor Kemerovské oblasti Aman Tulejev prohlásil, že podniky regionu jsou připraveny v nejkratších lhůtách zajistit dodávky uhlí na Ukrajinu, pokud takové zadání od vedení sátu přijde. A to bez ohledu na to, že lhůta pro uzavírání dlouhodobých kontraktů už uplynula v září-říjnu.“
Přece jen bych rád věděl – jsme už partneři, nebo stále ještě nepřátelé? A pokud jsme partnery, tak to znamená, že budeme surovinovou kolonií ještě i Ukrajiny? (pozn.El-murida)

Novorus.info_ 15:32 – V DLR byla ustavena bezpečnostní rada v čele s polním velitele „Vostoku“:

Hlava DLR Alexandr Zacharčenko podepsal výnos o ustavení Rady bezpečnosti DLR. Do jejího čela byl postaven Alexandr Chodakovskij – sdělují oficiální stránky tiskového střediska vlády a lidové rady DLR. Uvádí se, že bezpečnostní rada DLR byla ustavena „s cílem ochrany společnosti a státu před vnitřními i vnějšími hrozbami, provádění jednotné stání politiky v oblasti národní bezpečnosti.“

To je zajímavá zpráva vzhledem k rozporuplným názorům na úroveň a výsledky jeho velení… – především pak jeho podíl na květnovém masakru domobranců na doněckém letišti…(pozn.překl.)

Novorus.info _ 15:33 – Na Ukrajině se objevila zvláštní kasta dezertérů: Vojáci, kteří už nechtějí bojovat na východě a riskovat život, našli způsob, jak se vyhnout návratu na frontu. Jsou odhodláni se oficiálně stát dezertéry, za což je podmíněný trest, jen aby se dostali domů a ne do přední linie. Toto „levné“ řešení jim umožňuje skutečnost, že na Ukrajině dosud nebyl vyhlášen výjimečný stav.

Od počátku roku vojenská prokuratura zahájila 62 vyšetřování podle paragrafu „dezerce“. Teď se ale na Ukrajině objevila zvláštní kasta dezertérů. Ti odmítají sloužit zhruba podle stejného schématu. Například, voják se vrací z fronty do své posádky v rámci rotace. Po odpočinku zjistí, že by měl být brzy poslán do zóny tzv. ATO, ale už se mu nechce. Proto jednoduše zmizí z kasáren na více než 10 dní. Poté se znovu ukáže a je proti němu zahájeno vyšetřování pro dezerci podle par. 408 a on přizná vinu. Poté předloží potvrzení, že se léčil v jakési klinice, nebo jiné potvrzení. Nebo tvrdí, že podal zprávu o svém zdravotním stavu, ale ztratila se. Nakonec buď zaplatí pokutu, nebo dostane podmínku, ale zpátky do armády ho už neberou – protože byl přece jen trestně stíhán…. To jsou mi věci!

13.11.2014 – (16:41) – Požár skladu v Prezidentském pluku:

https://www.youtube.com/watch?v=IqgYndPfkqs

Dvanáctého listopadu v Kyjevě shořel sklad věcí shromážděných Kyjevany pro ukrajinské bojovníky tzv. ATO na Donbasu. Sklady se nacházely na území Prezidentského pluku. Informace o požáru v dvoupodlažní budově obdržel požární dispečink Kyjeva v 18 hodin.

Později se ukázalo, že oheň zachvátil tři hangáry umístěné na území rozpuštěného Kyjevského vysokého tankového učiliště, na kterém jsou nyní dislokovány tři vojenské jednotky, z nichž jednou je Zvláštní Pluk Prezidenta Ukrajiny. Celý obsah skladů úplně shořel, zranění nejsou.
(Novorus.info)

Svodka od „Vostoku“ za 13.11.2014:
Ve čtvrtek 13.11. byl v prostoru Donětčiny kontrolované brigádou „Vostok“ relativní klid, nepočítáme-li lokální potyčky a dělostřelecké ostřelování pozic. Žádné průlomy a vážné útoky se neudály, udržuje se stabilně napjatá situace. U osady Peski byly naše pozice ostřelovány samohybnými „Nonami“. Mámě dva raněné, jednoho těžce. Střílela nejspíš 79. aeromobilní brigáda VSU z Nikolajeva dislokovaná v osadě Peski, tam se nachází i bojovníci „Pravého sektoru“. Ostřelován byl severozápad Doněcka. Informaci o tom, že „Pravý sektor“ opustil letiště potvrdit nemohu. Plníme úkol nedovolit zásobování a rotaci mužstva VSU kolem letiště. Dřív nebo později to přinese výsledky a ti, kdo zůstali na letišti se bez zásob buď vzdají, nebo odejdou. V Jasinovaté se pomalu normalizuje civilní život. Začíná výplata sociální pomoci. Komise komandatury sestavuje seznamy pro výplatu.

13.11.2014 (17:10) – Svodky od domobrany:
Ukrofašisté provedli salvu na trafo v Kondratěvce, po zásahu vypukl požár. Vedou také ostřelování z prostoru Uglegorska. Dělostřelci armády NR palbu opětovali. Ukrové poškodili vodovodní potrubí z Verchně-kalmykovské přehrady. Probíhají opravy. Rozvědka potvrzuje odchod „Pravého sektoru“ z letiště.

13.11.2014 (16:00) – Zpráva blogerů:
V Avdějevce došlo k plánované provokaci VSU a masmédií, která způsobila poškození obytných domů a oběti na životech civilistů. Mezi 15. a 16. hodinou se karatelé přesunuli k Avdějevskému lesu poblíž Jasinovaté (ta je pod kontrolou domobrany). Směr, ze kterého stříleli ze 120mm minometu nevybrali náhodou. Vzdálenost od Avdějevky k Jasinovaté je kolem 6-7 km.

Současně s tím střílela těžká artilerie D-30 z prostoru Toněnkoje a Opytnoje na letiště a Kyjevskou čtvrť Doněcka. Jako obvykle granáty explodovaly přímo v obytných domech. Směr palby také nevybraly VSU náhodně. Granáty dopadaly do prostoru „čtrnáctipodlažního“, do jehož sousedství si lidé chodí pro vodu, protože s příchodem karatelů voda z vodovodu zmizela a lidé ji musí nabírat ze studní.

Kolem takových studní se shromažďuje mnoho lidí. Je zajímavé, že podle našich zjištění pár minut před ostřelováním tam byly zpozorovány automobily dvou „nejčestnějších“ kanálů ukr. TV – „STB“ a „1+1“. Natočili, jak lidé nabírají vodu a hned po jejich odjezdu začalo ostřelování. Byly pobořeny dva domy na ul. Majakovského.

Co je ale nejzajímavější, po skončení palby byly tyto štáby na místě dřív než hasiči…

Poznamenávám, že přesně stejná provokace proběhla v pondělí v prostoru Avdějevské „devítietážky“.

Následky ostřelování Doněcka: viz. http://vk.com/video-57424472_170673119

13.11.2014  (17:52) – Přehled aktuální bojové situace od domobrance Prochorova a aktuální mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

komentovaná interaktivní mapa:
http://vk.com/video-57424472_170673163 (překlad komentáře viz.níže)

Překlad informací od komentátora:
– začínáme z jihu DLR, kde se za poslední situace nezměnila, stejně jako zůstávají spornými území Lebedinského a Berďanského

– stejně jako dřív pokračují v činnosti na výzvědně-diverzní skupiny (DRG) kolem nepřátelských opevněných bodů. Nepřítele ostřelují z minometů a ručních zbraní.

– dále, na území od Pavlopole k Novotrojickému, se rozsáhlejší bojové operace neodehrály. Pokračují lokální potyčky a ostřelování, jako např. u Granitného a Pavlopole. Žádný průlom, nebo nepřátelský útok se na tomto úseku nepředpokládá. Ale stabilně napjatá situace přetrvává.

– také v Novotrojickém se vedou boje s malou intenzitou.

– pohybujeme se dále k Marience. Z tohoto prostoru Ukrové opět ostřelovali Petrovský obvod města Doněcka. Pohybujeme se dál k doněckému letišti:

– tady v noci naši kanóni zasypali pozice nepřítele blízko Pesků. Ukrové ostřelovali letiště a severní oblasti Doněcka. Pokračujeme v přesunu k Avdějevce:

– první plody práce našich DRG. Od začátku práce našich DRG na severních a severovýchodních přístupech k Avdějevce neuběhlo mnoho času, ale z úseku jejich postupu k letišti přicházejí informace, že intenzita artiler. ostřelování se strany Avdějevky se snížila na polovinu. Z toho usuzujeme, že se naše DRG výborně vypořádávají se svým úkolem. Pohybujeme se dále:

– na pozicích v Jasinovaté a Pantělejmonovce – beze změny, relativní klid. Pokračujeme v pohybu ke Gorlovce:

– pokračují potyčky blízko Majorovky a pod otazníkem zůstává Novoluganskaja. Na mapě je označen jako sporný a bohužel, nové informace o něm nemáme. Přejdeme k Debalcevu:

– v Debaljcevské kapse chunta dokončila výstavbu systému obrany. Systém vypadá jako cedník. Z rotových opěrných bodů, které se opírají o činnost mobilních dělostř. skupin, ale také mobilní rezerva v hloubi obrany. Nejkompaktněji a nejpevněji je postavena obrana v prostoru Světlodarska. Nejslaběji je opevněn Uglegorsk. Zostřené boje pokračují v prostoru Miljus. Boj začal také v blízkosti Debaljceva. Nejspíš naše DRG se dostaly do kontaktu s nepřítelem. Pokračujeme v pohybu k LNR:

– za uplynulý den linie fronty značně změnila u Luganska. V obklíčení se ocitl vedle 31. i 29. nepřátelský opěrný bod. Složitá situace zůstává v Kirovce a Frunze. Tam v důsledku artiler. ostřelování se strany VSU počet obětí roste a blíží se ke hranici 100 lidí.

– dále Nižnoje a Krymskoje jsou pod stálou palbou našich bojovníků a podle informací domobranců jsou prakticky obklíčeny.

– dále z Krjakovky naši mládenci vyhnali Ukry. Ale u Kolousa a Trechizbjonky zůstávají nepodstatné síly nepřítele. Pohybujeme se dále ke Štěstí:

– bohužel, se ho domobraně zatím nepodařilo obklíčit a vzít pod kontrolu trasu N21. Útok se tu, bohužel, rozvíjí velmi pomalu, ale „chunťata“ se ve Štěstí opevnila dost silně. Pohybujeme se dále ke stanici Luganskoje:

– včera dost velké seskupení VSU posílené obrněnou technikou, zaútočilo na regionální centrum Luganskoje. Tento útok byl odražen a nepřítel ztratil více než 10ks obrněné techniky.

13.11.2014 (20:30)_El-murid – Dva prezidenti:
Kravčuk a Juščenko požadují vyhlásit ultimátum „mezinárodním teroristům“ jejichž rukama Rusko vede proti Ukrajině „hybridní válku“. Ti, kteří se odmítnou ultimátu podřídit, musí být zničeni – takové je mínění bývalých prezidentů.

Je příznačné, že právě nacisté Kravčuk a Juščenko, za jejichž prezidentování se prováděla nespoutaná násilná derusifikace, vyžadují zničení všech, kteří povstali proti následkům této politiky.

Tolik informace za včerejšek od hrocha.

Já toho moc nepřidám. Dostal jsme zabrat s Perličkami…Na nic jiného nebyl čas.

Ale nemohu přeci jen pominout pár věcí:

1/ –včerejší rozpravu v RB. Její část jsem jsme sledoval na internetu s ruským překladem.

Ti lidé se nikdy nemohou domluvit! Předhazují Rusům, dodávky materiálu a lidí podporu povstalců. Rusové to samozřejmě popřou.

Na to Američané a obzvláště horliví Australané prohlásí – my máme důkazy. Když zástupce Ruska opáčí – tak je ukažte, je odpověď ve stylu – a stejně neukážem, ale máme. A tak to jde pořád do kola.

2/ – průběžná mediální masáž

jistě jste zaznamenali, že Míra Karas byl včera na ČT už opět ve staré formě! Rusové posílají zbraně, Rusové posílají jednotky, potvrzuje to NATO i OBSE. Přiznávám, že na svodku OBSE ze včerejška jsme neměl čas a netuším, co tam stojí.

Ale znám ty předešlé. Ocitoval jsem je. A jediné, co OBSE v nich potvrdila, byl přesun konvojů s technikou v okolí Doněcka na frontu. Nic víc.

Vojáků napočítali 180…

A Karas všechno korunuje větou – povstalci pálí na civilní čtvrti. Tečka!

Prostě klasika naší/vaší ČT.

Ovšem včerejším vrcholem oblbování a zároveň pro mne neuvěřitelné drzosti na blog psáče Jiřího Justa na Aktuálně. cz

Upozornil mne na něj kosíř Ježura. Je pod Názvem 15 minut slávy v Rusku a k nalezení zde.

Prostě český psáč Jiří Just sděluje, jak v Rusku je v mediích jen propaganda a jak on jí hrdinně čelil v jedné televizní diskusi, kam byl ruskou, no nestyďme se to říci – cenzurou vybrán!

Dám sem krátký výňatek:

Talk show se vysílá živě. Pro Dálný Východ. Říct můžete co chcete. Na Čukotce vás uslyší, v Moskvě vystřihnou. Mluvit o ruských vojácích vracejících se z Ukrajiny v rakvích se nesmí. Tabu je i jindy neškodný růst inflace. Ratingům to neprospívá a navíc to kazí divákům náladu.

Můj komentář o tom, že sotva můžeme volbami nazývat proces, kterého se neúčastní ani jedna politická strana a obyvatelé vybírají ze tří na chlup stejných kandidátů, vyvolal vzrušenou reakci. „A lidi na Majdanu – to byli politické strany nebo klub včelařů?“ reagoval moderátor. „Chtěl bych, aby naši diváci chápali pozici našich, jak se dříve říkalo, evropských kolegů,“ jízlivě dodal.

Moje babička u takovýhle případů často používala přísloví – drzé čelo lepší poplužního dvora.

Co je poplužní dvůr spíše tuším než vím. Ale ohledně drzého čela mám úplně jasno:

Věnoval jsem Jiřímu Justovi a jeho „zpravodajským výkonům“ na Kose už několikrát pozornost. Ale do konce života nezapomenu to, co jsem komentoval v ukrajinské svodce z 1.10. 2014

Když tenhle „borec“ v ČT komentoval incident, kdy bylo zabito asi deset lidí raketomentou palbou na jednu z doněckých škol a autobusovou zastávku!!

K nalezení zde.

Celou jeho, na výsost trapnou televizní exhibici jsem uzavřel takto:

Podle tohohle .. no jak toho Justa jen nazvat? Já osobně mu sděluji, že ho považuji za zrůdu! A veřejně ho vyzývám, aby dostal před kameru nějakého doložitelného občana z Doněcka, který potvrdí tu jeho verzi o tom, že povstalci jsou do té míry bestie, že budou palbou ohrožovat svoje děti!!! Jestli to dokáže, veřejně se mu omluvím tady i na jeho blogu na Aktuálně!

Nemám na tom co měnit! A on bude něco vykládat o manipulaci v Rusku!? Takhle:

V ruské televizi je vše povoleno. Vše, co prospívá režimu a víře v národního vůdce. Televize je mediální fronta ruského světa, ruského pořádku za který bojuje Putin s Amerikou a ruští dobrovolníci i nedobrovolníci v maskáčích na Ukrajině.

Zákopy mediální fronty se táhnou od Užhorodu do Moskvy. V ruské metropoli se za vítězství tzv. Novoruska bojuje stejně horlivě, jako proruští separatisté bombardují doněcké letiště. Ruští politici cítí šanci svést se na vlně hurá patriotismu a drtí Ukrajinu tvrdými slovem.

3/- Zatím jsem se vyhýbal tomu, abych ve svodkách z Ukrajiny paralelně komentoval Sýrii. Jakkoli se to nabízí. Dneska musím.

Jako příslovečný mladý skot koukám na tuhle zprávu na Novinkách:

Obama si uvědomil, že Asada neobejde, v Sýrii chce změnu taktiky
O přehodnocení taktiky v Sýrii požádal své bezpečnostní poradce americký prezident Barack Obama. Podle stanice CNN, která se odvolala na nejmenované diplomaty, si Obama uvědomil, že Islámský stát nelze porazit, pokud nebude svržen také syrský prezident Bašár Asad. (ZDE)

Takže válku proti islámským teroristům lze vyhrát tím, se svrhne Assáda, který proti nim houževnatě a dlouho bojuje?

Na tohle prý přišli jeho poradci! V Iráku prý ISIL ohrožuje Bagdád, irácká armáda před nimi jen utíkala a nechávala jim hromady nové americké výzbroje, ale nutnou podmínkou k poražení ISIL je, že bude odstraněn syrský prezident!

Nezbývá mi, než se domnívat, že jsem fatální duševní prosťáček! Protože nechápu, čím Assadův pád islámským fanatikům asi tak může uškodit! Američané, stejně jako Turci, Saudové a další spojenci chtějí, aby Assad padl a byla podporována umírněná syrská opozice!! Bravo! Bravo! a ještě jednou bravo! Tohle musela vymyslet hlava! Kdysi byl Assad jen jedním ze čtyř krvavých diktátorů na Blízkém východě. Vedle egyptského Mubaraka, libyjského Muammara a iráckého Saddáma! Je zatím jediný, který přežil. Mubarak byl svržen revolucí arabského jara a přišli islamisté! Egypt, který oblast vždycky stabilizoval, byl najednou rájem fanatiků a propadal se do chaosu. Takže došlo k převratu a dnes tam vládne další vojenský diktátor.

Muammar i Saddám byli sice krvavé bestie. Ale naprostí žabaři ve srovnání s ISIL. Za jejich panování nějací fanatici se v jejich teritoriích prostě nevyskytli. Když ano, tak jejich budoucnost se počítala na hodiny. Ne na roky, týdny nebo jen dny – na hodiny!

Pak došlo akcí k vojenským akcím, kdy byli odstraněni, byla dosazena k vládnutí umírněná opozice a co že stalo? V obou státech se mydlí každý s každým! Jsou statisíce mrtvých, statisíce, možná miliony lidí na útěku. Fanatici ovládají podstatné části země a porazit je tamní prozápadní síly nedokáží ani náhodou!

Takže aby se to nepletlo, dosadíme umírněnou opozici i v Sýrii. protože jen tak lze porazit islámské fanatiky!!!!!

Assad rozhodně není nikdo, koho bych chtěl hájit. Ale já tu šílenost, kterou prý vymysleli Obamovi poradci překládám takto:

1- Assad prostě vadí ambicím Saudů a zejména Turků v regionu! A oba tyhle státy podmínili další spolupráci s Američany pádem Assada. Jinak nebudou spolupracovat. A když by Američané příliš uškodili ISIL, tak by Assad prostě vyhrál.

2- hlavní Assadovo vinou v amerických očích je jeho napojení na Rusko. A zároveň vzhledem k Ukrajině skvělou šancí jak to nandat Rusům, když sankce jaksi nezabírají tak, jak by bylo žádoucno. Prostě Rus za svou neochotu akpcetovat ty jedině správné direktivy zaplatí tím, že bude muset přihlížet, jak bude zlikvidován a to velmi nemilostrdně, jeden z jeho světových spojenců.

Že Syrii nejspíš v tom případě obsadí ISIL? Který si nějakou umírněnou frakci, která nejspíš existuje jen jako fata morgana a nikoli jako bojová síla, namaže na chleba podle libosti! No hlavně, že Putin dostane ťafku!

Rád, moc rád bych se spletl.