Ukrajinští bankéři škemrají, aby obyvatelstvo vrátilo vybrané vklady. Asi 8 miliard dolarů nyní leží “pod matracemi”.

4. 11. 2014    zdroj
Úspory Ukrajinců uložené “pod matracemi” – to je ta “krev”, kterou potřebují banky. Oznámili to na briefingu v Národní bance Ukrajiny zástupci komerčních bank. “Stabilita směnného kurzu – to je naše společná odpovědnost, ” řekl předseda představenstva společnosti Sberbank Andrej Pyšný. “Asi 8 miliard dolarů dnes leží “pod matracemi”. Vraťte je do ukrajinské ekonomiky, umožněte ekonomice dýchat. Hledání rovnováhy v ekonomice – to je náš společný cíl.”

Předseda představenstva banky “Credit Agricole” Jevgenije Čemeris srovnala úspory občanů s krví finančního systému a vyzvala občany, aby je obětovali pro blaho bankovního systému:

“Musíme projevit zodpovědnost, ” řekla. “Je válka. Stejně jako darujeme krev a jsme dárci pro vojáky, musíme nalít krev do finančního systému, do ekonomiky země.”

Každý týden se konají u budovy Národní banky Ukrajiny v Kyjevě mítinky podvedených vkladatelů, kteří tvrdí, že nemohou vybírat své vklady a úředníci jim nijak nepomáhají. Experti předpovídají další pokles kurzu hřivny v důsledku války probíhající na Donbasu a zastavení průmyslové výroby na jihovýchodě Ukrajiny.

přeložila V. Grulichová