Vzpomínka na principy demokracie

maliik@post.cz
21. 11. 2014  zdroj
Odsuzuji chování mých spoluobčanů 17.11.2014 a nemohu se s ním ztotožnit. To, co se odehrálo nejen 17.11.2014, chápu ne jako útok na osobu M. Zemana, ale jako útok přímo na základní principy demokracie.


Po delší době mlčení a nasávání dění kolem sebe jsem pomalu dospěl k názoru, že svět nejenom že se zbláznil, ale že dospěl do stádia velké křižovatky. Někomu přijde, že se křižovatka blíží, někomu, že již na ní stojíme. Já osobně cítím, že jsme do oné křižovatky vjeli plnou parou a musíme začít reagovat na situaci aktuálně a rychle, tím spíše že jak se zdá, tenhle kolotoč zpátečku nemá a brzdy, kterými by měl být dialog a rozumné jednání, jak se zdá, ne a ne fungovat.

Stále více vidíme, jak masivní a agresivní kampaň předčí a zadupe pravdu a skutečná fakta hluboko do země. „Barevné revoluce”, jejichž konání neblaze zpečetilo osudy již celé řady zemí, na Blízkém východě, v severní Africe a nyní i ve východní Evropě. Tyto síly zdá se máme již i v naší malebné zemi protkané bohatou historií a nejednou těžce zkoušenou zájmy mocných ze všech světových stran.

Nyní při oslavě 25. výročí sametové revoluce se nám mnoho lidí snaží vnutit a namluvit, že mohou rozhodovat o dění ve státě pomocí mediálního nátlaku, agresivních demonstrací a házení předmětů na demokraticky a právně zvolené zástupce nás českých občanů. To, zda souhlasíme, nebo nesouhlasíme s osobou prezidenta Miloše Zemana, či se nám na Hradě zamlouvá, nebo nezamlouvá, je jedna věc.

Zde (Kosa zostra) proti němu zaznívá hlasitá kritika, která je vesměs oprávněná a každý si na ní může udělat svůj názor. Druhou věcí a o několik úrovní výše je si uvědomit, že prezident M. Zeman je prezidentem všech demokraticky smýšlejících občanů ČR, kteří vědí co demokratické principy a demokratické zřízení obnáší. Zásadní princip demokracie je respekt k volbě svých sousedů a spoluobčanů a uznání a respektování výsledků této volby, ať se nám to líbí, nebo ne. Pokud nebudeme respektovat tento základní demokratický princip, můžeme očekávat, že každý, komu se nebude líbit výsledek byť bezvýznamných voleb, si vezme do ruky kámen a půjde si vyřídit své volby po svém.

To co se odehrálo nejen 17.11.2014 chápu ne jako útok na osobu M. Zemana, ale jako útok přímo na základní principy demokracie.
Proto podporuji a respektuji prezidenta Miloše Zemana v jeho úřadě, ač s ním v mnohém nemohu souhlasit. Odsuzuji veškeré snahy o jeho svržení jakoukoliv jinou cestou než cestou demokratické volby, ať už předčasné nebo standardní v souladu s ústavou ČR, a apeluji na něj jako na svého prezidenta, aby se zachoval dle odkazu naší historie jako element porozumění a míru, aby podporoval mírové řešení konfliktu na Východě UA a na místo vietnamského scénáře, který pro tuto oblast zamýšlí USA, se zasadil za scénář Česko-Slovenského vypořádání.

To co se stalo 17.11.2014 je demonstrace chování majdanovského střižení a s tím se já, jako člověk zvyklý řešit spory dialogem, který přes všechny strasti a bolesti života miluje a má rád lidi všech názorů a  vážící si demokratických principů naší republiky, nemohu ztotožnit. Odsuzuji toto chování části naší veřejnosti, stejně jako to, co se stalo na Majdanu na jaře tohoto roku. Je absurdní, aby podobné chování bylo schvalováno a ještě absurdnější je že je toto chování podporováno naším magistrátem v Praze tím, že povolilo AKCI PRAŽSKÝ MAJDAN.

Proto bych vás rád pozval na akci : ANTIMAJDAN !!! v SOBOTU a NEDĚLI 22.11.2014 a 23.11.2014 !!! Petice za : ODSTRANĚNÍ PRAŽSKÉHO MAJDANU ! Opět : VEDLE ORLOJE U POPRAVIŠTĚ ČESKÝCH PÁNŮ sobota i neděle od 13:00 – 17:00

Více na facebooku : https://www.facebook.com/events/1548327412048235/?ref_newsfeed_story_type=regular

Přikláním se k demokratickým hodnotám, humanismu (ovšem tomu skutečnému, nikoli té markentingové podobě, ve kterou se toto slovo změnilo), porozumění a dialogu. Nedovolme, aby malá část obyvatel ČR hýbala zbytkem republiky ve jménu vrtěti psem. Proto dejte o sobě vědět, že jste tu také, ať jste z jakékoliv části ČR.

Dovětek: Neberte tento článek a upozornění na výše uvedené akce jako prvoplánovou agitku za M Zemana. Osobně jsem byl z výsledku 1.kola voleb na prezidenta zděšen, ale pokud neubráníme svou možnost volit vhozením papírku do urny a nebudeme respektovat názor svých spoluobčanů, budeme muset brzy namísto respektování výsledku demokratických voleb tiše trpět prezidenty a funkcionáře dosazené za pomoci kamenů, molotových koktejlů a posléze i kulek, poprav a zastrašování. Jednou to tu již bylo, je tomu cca 25 let, tuším že noví milicionáři již klepou na dveře. Na Ukrajině udělali svůj vítězný Únor toto jaro 2014, zde se o to pravděpodobně budou snažit nyní.