Cizinci ve vládě – “plivnutí do tváře Ukrajinců”


7. 12. 2014     zdroj
“Cizinci ve vládě – to je plivnutí do tváře ukrajinských národovců. Jak se zpívá v ukrajinské hymně – “Запануєм i ми, браття, у своїй сторонці. Душу й тіло ми положим за нашу свободу”… (Začneme konečně vládnout v naší zemi. Duši, tělo, obětujeme za naši svobodu,…, pozn. překl.) Za svobodu již padlo mnoho Ukrajinců, ale vládnout ve své zemi se nijak nedaří.


“Cizinci v ukrajinské vládě – to je plivnutí do tváře Ukrajinců a nahrazení rohožky na obuv Ústavou”, řekl 5. prosince tiskové agentuře Regnum v Kyjevě politolog Nikolaj Peseckij .
 Je to plivnutí na každého mladého Ukrajince, který ještě neopustil zemi nebo se vrátil ze zahraničí, aby své zemi pomohl. Vždyť to vypadá, že na Ukrajině se nenašel ani jediný důstojný odborník, který by mohl obsadit ministerské křeslo. Ukazuje se, že vláda majetných nemá k Ukrajincům důvěru. Je to také utírání noh o Ústavu, neboť přijetí cizinců na vedoucí vládní pozice proběhlo v rozporu se základním zákonem Ukrajiny”, řekl politolog.

Podle experta je jmenování cizinců spojeno především se snahou ukrajinské moci přece jenom ještě získat peníze od západních věřitelů. Ale nějaké zvláštní reformy se od nich nedají očekávat.

“Celkově vzniká pocit, že tito lidé dostali místo jen kvůli tomu, aby ukrajinská vláda mohla dokázat oddanost západním věřitelům a aby nadále mohla dostávat milodary od USA a EU. Na druhé straně, není žádný rozdíl v tom, zda Ukrajinci nebo nekrajinci budou pokračovat v současné politice liberálních přeměn, které zasahují blahobyt obyvatelstva … Požadavky MMF nemají národní preference. Ale i kdyby byly tyto osoby připraveny změnit situaci na Ukrajině k lepšímu, nejsem si jistý, zda jim to bude umožněno. Odpor systému je příliš velký. Reformy bylo možné provádět na jaře, kdy byl systém nestabilní. Nyní se stabilizoval a bude potlačovat a odstraňovat každého, kdo se pokusí změny provést,” řekl Pesetskij.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová