Co děláte, paní kancléřko?

zajoch 
6.12.2014  Outsidermedia

Poslankyně německého Bundestagu , první náměstkyně frakce „Die Odkazen“ Sahra Wagenknechtová zaútočila s ostrou kritikou na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která vyhlásila nutnost nových sankcí proti Rusku.
Úryvky z projevu:

Pane prezidente! Vážení kolegové! Paní spolková kancléřko! Nyní půjdete k mikrofonu a začnete ze všech sil chválit svou politiku.

Ale při pohledu na současnou politiku a současnou situaci v Německu, v Evropě a ve světě a při pochopení především společné odpovědnosti za to, co se děje, vzniká otázka: jak se vším tím můžete pyšnit?

Ano, žijeme v bohaté zemi, která vyrábí dobrá auta a techniku žádanou v celém světě. Ale je to hluboce rozdělená země. Je to země, kde není ochráněna před bídou kvalifikovaná práce … v níž se sotva bude investovat, kde jsou zničené cesty a mosty, kde mnohé děti rostou v zanedbaných okrscích a dokonce ani nemohou dostat základní vzdělání.

Co děláte, paní kancléřko? Místo řešení problémů povzbuzujete podvody, namísto serózního financování se zabýváte kreativními finančními hlášeními.

Nejedná se jen o cesty nebo mosty, jedná se o technologie budoucnosti, o inovace. Kdo předpokládá, že se o to postará trh, ať se sám sebe zeptá třeba jen jednou: Proč se všechny důležité digitální technologie nacházejí dnes v rukách amerických podnikatelů, včetně přístupu ke globálnímu sledování? Ne proto, že trh na této straně Atlantiku lépe funguje, ale proto, že stát začal do této sféry nejdříve investovat. Technologie, které byly vloženy do iPhone, se nevyvíjely v garáži Steva Jobse. Vyvíjely se ve státních výzkumných centrech.

Nabízí se pocit, paní Merkelová, že je pro vás něco důležitějšího než zájmy německých podnikatelů: Jsou to zájmy americké vlády a americké ekonomiky. Ve vašem projevu v Sydney jste se velice rozhořčovala, že 25 let po pádu Berlínské zdi není odstraněno staré myšlení v kategoriích „sféry vlivu“, které si otírají boty o mezinárodní právo. „Kdo by si mohl pomyslet, že je to možné?“ citovali vás. A zde je na místě otázka: „Paní Merkelová, kde vy pořád žijete?“ A kde jste byla celých 25 let? Kde jste byla, když Spojené státy pošlapaly mezinárodní právo v Iráku, aby rozšířily svou sféru vlivu na iráckou ropu? Kde jste, když se za účasti Německa zapírá právo v Německu? Kde jste byla, když bombardovali Libyi? Kde jste byla, když bombardovali syrskou opozici a dodávali zbraně Islámskému státu? Podle vás to vše odpovídalo mezinárodnímu právu?

Doporučuji vám přečíst si knihu „Jediná mocnost: Americká strategie panování“ autora Zbygnieva Brzezińského, který byl dlouhá léta lokomotivou americké zahraniční politiky. Obrací pozornost na Evropu, vystupuje za postupné rozšíření NATO na Východ, nejprve do Střední Evropy, potom na jih a na Pobaltské republiky, těsně k Ukrajině – cituji autora: „S každou vlnou rozšíření se automaticky a bezprostředně rozšiřuje sféra vlivu SSA“. Toto staré myšlení v kategoriích „sfér vlivu“ vás neuhodilo do očí, paní Merkelová? Vy patříte právě k těm, kteří jej rozšiřovali a podporovali v zemích Evropy.

Paní Merkelová, nyní jste vtáhla Německo do nové verze „studené války“ s Ruskem, která otravuje politické klima a hrozí míru v celé Evropě. Vy jste vyvolala nesmyslnou hospodářskou válku, která hrozí především německé a evropské ekonomice. Ale vy nejste v německých podnicích, jimž se bortí kontrakty. Nejste zaměstnavatel ani podnikatel. Vy nemusíte rozplétat to, co jste zašmodrchala.

Vy upozorňujete na požár, paní Merkelová. Ale vy sama běháte s rozžatou zápalkou. Je možné nemilovat Putina. Je možné nemilovat ruský kapitalismus s jeho oligarchy. Ale diplomacie znamená, že je potřeba odpovědně přijímat zájmy partnerů a ne je bezmyšlenkovitě ignorovat. Helmut Kohl i Michail Gorbačov prakticky stejně varují: bez německo-ruského partnerství není možná stabilita a bezpečnost v Evropě. Bývalý předseda sociální demokracie Německa Platzcek poukázal na to, že letos objem obchodu mezi Ruskem a USA stoupl, právě v době, kdy obchod mezi Ruskem a EU, především Německem, upadl.

Místo abyste vsadila na porozumění, sázíte na neporozumění. Na Ukrajině spolupracujete s režimem, v němž důležité funkce v policii a bezpečnostním aparátu uchvátili otevření nacisté. Prezident Porošenko mluví o totální válce, zastavil výplaty penzí a platby nemocnicím na východě Ukrajiny. Premiér Jaceňjuk nazval povstalce – cituji – „nelidmi, které je třeba vyhubit“. Namísto toho, abychom se spojovali s takovými nezodpovědnými lidmi, potřebujeme konečně takovou zahraniční politiku, pro kterou je bezpečnost a mír v Evropě důležitější než nařízení z Washingtonu.

Vraťte se na cestu diplomacie! Zrušte sankce! Jestli budou v sociální demokracii Německa hlasy apelující na rozum v zahraniční politice – od Helmuta Schmidta po Matthiase Platzecka, potom, prosím, vyslechněte partnery v koalici. Přestaňte si hrát s ohněm!

Vaše politika, paní Merkelová, rozděluje Německo a hřeší proti budoucnosti, protože nemáte odvahu … vzdorovat americké vládě. To není výsledek, se kterým byste se mohla pyšnit.