EU “skočila” pod tlakem USA do sankcí bez strategie na odstoupení

7. 12. 2014    zdroj
Rozvoj spolupráce mezi Evropskou unií a Euroasijskou hospodářskou unií (EAHU) – to je cesta ven z krize v rusko-evropských vztazích, která je nyní pro nás jediná možná. Obrat obchodu mezi Ruskem a EU v prvních devíti měsících roku 2014 činil 293 miliard dolarů, což je o 4,5 procenta méně než za stejné období loňského roku. Maslennikov upozornil na paradoxní situaci: za stejných devět měsíců letošního roku obchod mezi Ruskem a USA, které iniciovaly ekonomické sankce, vzrostl o 12,2 procenta. A import z USA vzrostl o 23 procent.

Další možnost jednat o celé řadě obchodních a ekonomických trendů už nemáme, řekl náměste k  ředitele odboru evropské spolupráce Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Vladimír Maslennikov na mezinárodní konferenci “Rusko a Evropská unie: Quo Vadis” v Petrohradě. Informoval o tom 2. prosince korespondent IA REGNUM.
 
“Přemýšlejte, slepě se řídit vnucovanými doporučeními a trestat Rusko dokonce na úkor svých vlastních zájmů nebo se střízlivě dívat na mezinárodní situaci, ukázat samostatnost a myslet svou hlavou,” řekl a zdůraznil, že EU pod tlakem USA “skočila” do režimu sankcí “bez sebemenší strategie na vystoupení z něj.”

Pokud jde o ruské odvetné sankce, byly “vynuceným krokem”, zdůraznil pracovník ruského ministerstva zahraničí. “Omezením přístupu ruských finančních institucí k evropským úvěrovým zdrojům EU fakticky zbavila naše výrobce dostupných úvěrů. Jinými slovy, pro evropské výrobce byly vytvořeny příznivější podmínky na našem domácím trhu. Nezapomeňte, že dotace na hektar pěstební plochy v EU je šestkrát vyšší než v Rusku. To je důvod, proč Rusko bylo nuceno reagovat”, vysvětlil. Moskva má zájem o spolupráci s Bruselem a je na ni připravena, ale “musí a bude to probíhat na partnerské a rovnoprávné bázi, s přihlédnutím k zájmům jedné i druhé strany,” řekl přednášející. Podle ruského ministerstva zahraničí by EU měla odstoupit od logiky své neomylnosti a příkladnosti. V Evropské unii je Rusko považováno za další zemi, která si stoupla “do fronty na připojení,” řekl Maslennikov a nazval tento postoj “systémovou chybou” v politice Bruselu vůči Moskvě. “Takový cíl před námi nikdy nebyl a nebude”, zdůraznil.

“Závažným důsledkem krize v našich bilaterálních vztazích se samozřejmě stal nedostatek důvěry,” rekapituloval Maslennikov. “Je nutno pochopit, že v režimu sankcí je její obnova nepravděpodobná.” Překonat současnou krizi je možné prostřednictvím rozvoje spolupráce mezi EU a EAHU zejména proto, že “další možnosti pro domluvu v řadě obchodních a hospodářských oblastí už nemáme,” zdůraznil pracovník ruského ministerstva zahraničí.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová