Viktor Orbán: Západ ohrožuje nezávislost Maďarska

Tereza Spencerová

6. 11. 2014 Literárky
Napětí mezi maďarskou vládou premiéra Orbána a Západem, ať už Evropskou unií nebo Spojenými státy, sílí a možnost racionální diskuse se stává stále vzácnější.Maďarský premiér patřík nejhlasitějším kritikům unijní sankční války proti Rusku. Rusko je mimo EU hlavním maďarským obchodním partnerem a Budapešť letos v lednu vpustila ruskou jadernou energetiku na své území, když podepsala smlouvuo výstavbě dvou bloků jaderné elektrárny v Paksi, a v říjnu vedení ruského Gazpromu separátně jednalo v Budapešti o nových smlouvách. 

Politika Budapešti v posledním roce nutně vyvolává „nesouhlas“ Washingtonu i Bruselu. Maďarský premiér patřík nejhlasitějším kritikům unijní sankční války proti Rusku. Rusko je mimo EU hlavním maďarským obchodním partnerem a Budapešť letos v lednu vpustila ruskou jadernou energetiku na své území, když podepsala smlouvuo výstavbě dvou bloků jaderné elektrárny v Paksi, a v říjnu vedení ruského Gazpromu separátně jednalo v Budapešti o nových smlouvách. Ve svém letním „legendárním“ projevu, v němž popsal společensko-ekonomický systém v zemi jako „iliberální demokracii“, pak Viktor Orbán veřejně konstatoval, že vzory pro další směřování Maďarska vidí v Číně, Rusku, Singapuru nebo Turecku.

V půli října zřejmě pohár trpělivosti přetekl a Obamova administrativa – oficiálně kvůli vysoké míře korupce –vyhlásila sankce proti Maďarsku a zařadila některé státní činovníky a podnikatele na seznam nežádoucích osob, načež Budapešť pohrozila rovnou vystoupením z EU. Nový impulz k dalšímu zhoršení vztahů dodal známý americký senátor John McCain, který v duchu „reductio ad Hitlerum“ označil Orbána za „neofašistického diktátora“, což je obrat, který obvykle končí jakoukoli diskusi.

Je samozřejmě otázkou, co tradičně radikální John McCain, který si vysloužil kritiku židovských organizací za své kontakty s ukrajinskou banderovskou Svobodou a třeba v Sýrii jednal s džihádisty napojenými na Islámský stát, chtěl vlastně dokázat, kromě toho, že dodá politické podpory demonstrantům, kteří v počtu několika tisíc v ulicích Budapešti už několik týdnů demonstrují proti stejné korupci, jako USA, a nově požadují i premiérovu demisi. Faktem je, že vláda Viktora Orbána a jeho konzervativního a stále více nacionalisticky orientovaného bloku Fidesz má z posledních voleb ústavní většinu a určuje pravidla chodu státu podle svého, včetně omezování nezávislosti justice, činnosti nevládních organizací nebo svobody tisku, což vše je principiálním ohrožením demokracie, jak se už loni shodla Benátská komise. A výbor pro ochranu novinářů při OBSE odsoudil maďarské mediální zákony, které podle něj vytvářejí atmosféru strachu a autocenzury (byť nově se ale OBSE mimochodem velmi podobně vyjádřila také na adresu nově ustaveného ukrajinského ministerstva pro informační politiku).

Národ a svrchovanost

Viktor Orbán ve svém pravidelném pátečním rozhlasovém rozhovoru McCainova slova nejprve zlehčoval s tím, že je to „extrémní provokace“, která více „vypovídá o tom, kdo ji pronesl“, a neměla by proto Maďarsku „odčerpávat energii a sílu“. Veškerou ostatní kritiku pak Orbán odmítl – přesně v duchu Putinova „svrchovanost nebo nic“ — s tím, že je nyní v sázce „maďarská národní nezávislost“. „Nechci být místodržícím Maďarska ve prospěch nějaké cizí mocnosti. Jsem zvolený lídr Maďarska… a mým nedůležitějším úkolem je obrana maďarské nezávislosti. A v současnosti je nezávislost Maďarska terčem útoků.“ V „moderním světě“ tato nezávislost spočívá v nezávislosti energetické, finanční a obchodní, konstatoval a dodal, že Maďarsko je „spojencem západních zemí, včetně Spojených států, ale není a nikdy nebude ničí kolonií“, a bude proto „postupovat jako stát, který je hrdý na svou nezávislost“.

Není sice zřejmé, co přesně to bude do budoucna znamenat, ale v médiích se objevila slova nejmenovaných činitelů Fideszu, podle nichž může být americký chargé d´affaires v Budapešti André Goodfriend označen za personu non grata.

McCain přitom nebyl jediným tématem uplynulého týdne. Maďarská média v souvislosti s rozhodnutím Ruskazastavit projekt South Stream začala – podle tónu západního mainstreamu – kritizovat Orbána za to, že si za strategického partnera zvolil „ekonomicky kolabující“ Rusko, které svému novému spojenci navíc ani neoznámilo, co má v plánu. Někdejší lídr opozičních sociálních demokratů Ferenc Gyurcsány podotkl, že se Orbánova orientace na „stále slábnoucí Rusko a obecně směrem na Východ nemá budoucnost“, a vláda by proto měla se svými „dobrodružstvími“ už přestat.

Ministr zahraničí Péter Szijjártó naopak konstatoval, že Rusko „má právo se rozhodovat samo a Maďarsko to bere na vědomí“. Dodal ale, že „vznikla zcela nová situace a Maďarsko se musí rozhlédnout po alternativních zdrojích energií“, neboť se podle všeho plně spoléhalo, že v roce 2017 bude spuštěn South Stream. Následně pak potvrdil, že jaderný projekt v Paksi dál běží a ruský koncern Rosatom se svých závazků nevzdal.

Následující dny ovšem z hlediska (nejen) energetiky přinesly do Evropy nový vývoj. Nejprve šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker změnil tón a výhledy na energetickou nezávislost Bruselu, když prohlásil, že se South Stream do Evropy ještě stále může vrátit, načež rakouský koncern OMV oznámil, že s Gazpromem (jemuž italská banka UniCredit aktuálně bez ohledu na sankce půjčila 390 milionů eur a přivolala tak na sebe kontrolory z Bruselu) pokračuje v konzultacích o South Streamu. Zároveň Brusel nově povolil sankcemi postiženým ruským bankám získávat úvěry pro své dceřiné banky v zahraničí. K tomu finský parlament v pátek bez ohledu na aktuální napětí mezi Západem a Východem schválil plán, podle něhož Rosatom postaví ve Finsku novou jadernou elektrárnu. A týž den EU zrušila sankce vztahující se na technologie pro ropné projekty na arktickém pobřeží Ruska.

Při takovém vývoji znovu pookřál i Orbán a vinu za ukončení South Streamu hodil plně na Brusel, který se „neustále snažil tento projekt podkopat“. A snahu Maďarska, které vystupovalo za jeho realizaci, pak tváří v tvář odpůrcům projektu označil za boj Davida s Goliášem. V nynějším maďarsko-západním střetu to určitě nebyla poslední salva.