EU trpí vlastními sankcemi

Anastasija Popova
21. 12. 2014   zdroj
19. prosince obléhali belgičtí farmáři střed Bruselu. Před budovou Evropské komise pálili strašáky v podobě evropských lídrů a ukazovali, co bude s evropskou ekonomikou kvůli naprostému podřízení se Washingtonu. Belgičtí farmáři traktory zablokovali veškeré příjezdy k Evropské komisi už v noci. Evropským lídrům navrhli, aby shořeli hanbou za rozhodnutí přijaté na summitu – do roku 2015 mají být uzavřena jednání s USA o vytvoření zóny volného obchodu. 


Politiku EU včetně té sankční nazvali demonstranti zradou národních zájmů Evropy. “Veškerá jednání byla vedena za našimi zády – říká prezident belgické Asociace producentů mléka Guy Frank – a smlouva je přímým ohrožením evropských zemědělců. Americké korporace nás jednoduše udusí. Chceme, aby všichni věděli, jakou smlouvu bez našeho vědomí podepisují.”

Tvrdohlavé následování vůle Washingtonu a likvidace vztahů s Ruskem již Evropu stálo 40 miliard eur. Experti tvrdí, že je to teprve začátek – vrcholu dosáhnou ztráty v polovině roku 2015. Evropská unie se rozhodla v reakci na situaci vytvořit ekonomický fond strategických investic a vyzvala všechny země, aby se složily na startovací kapitál. Ale peníze na toto už nejsou. Ve frontě na kompenzace jsou pobaltské státy, jižní Evropa a nyní Kyjev požaduje ještě další dvě miliardy eur. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Evropanů, zejména ve Francii a Velké Británii, jsou proti novému nalévání finančních prostředků na Ukrajinu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker obrací kapsy – peníze už prostě nejsou.Vypadá to, že předseda Evropské rady Donald Tusk si začíná uvědomovat, že je čas na změnu strategie.

Rusko má právo požadovat náhradu za ztroskotání “Jižního proudu”, tvrdil svým kolegům bulharský premiér. Brusel v tom okamžiku jakoby prohlédl: Sofie byla vyzvána k okamžitému vydání stavebního povolení, protože dvoustranné dohody se přece musí plnit.

Zdá se ale, že se to nevztahuje na smlouvu na dodávku “Mistralů”. V San Nazaire se stávkuje, v loděnici již bylo propuštěno asi 800 lidí, ztráty jsou více než tři miliardy eur.

Francois Hollande nesměle bere ohled na Washington, pak na Berlín a zatím se rozhodl vůči Rusku pouze zmírnit rétoriku.

EU je připravena čekat a nespěchat s přijetím nových sankcí proti Rusku. Překvapivě se pro dialog vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. A hned po ní i premiér Itálie – předsedající země EU.

Dvoudenní summit Evropské rady poprvé skončil dřív. Vnucená rozhodnutí nebylo nutné přijímat, formulace byly zmírněny. Zdá se, že Evropané si uvědomili, že politika sankcí bolestivě dopadá na jejich vlastní ekonomiku. A proto už na příštím zasedání bude nastolena otázka o odstranění omezení proti Rusku.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová