Gorbačov: Můžeme Američanům naslouchat, ale nemůžeme jim důvěřovat


13. 12. 2014   zdroj
Bývalý sovětský prezident se domnívá, že nová tvrdá konfrontace mezi Východem a Západem již začala, schvaluje však postoj Ruska a je přesvědčen, že nyní je řada na USA projevit skromnost a neznemožňovat Ruské federaci, aby zaujala místo na světové scéně, které jí náleží.


Moskva, 12. prosince – RIA Novosti. Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov se domnívá, že k dosažení svých cílů jsou USA schopny převrátit svět, ale teď je Rusko schopno jim čelit, řekl v rozhovoru s americkým časopisem Time.

“Rusy je těžko možné pokořit. Jsme si vědomi své vlastní důležitosti. Pochopil jsem, že Američanům můžeme naslouchat, ale nemůžeme jim důvěřovat. Pokud mají nějakou myšlenku, převrátí svět pro její realizaci,” uvádí Time názor exprezidenta SSSR.

Michail Gorbačov se zároveň domnívá, že nová “studená válka” mezi Ruskem a Západem na pozadí ukrajinských událostí již začala.

“Máme tady už studenou válku? Rozhodně ano ,” cituje Gorbačova vydání.

Podle Gorbačova, se nás Západ po rozpadu SSSR “snažil přeměnit v jakousi bažinu, periferii. Naše země něco takového nemohla připustit. Není to jen pýcha. Věc je i v tom, že v takové situaci s vámi mluví, jak si oni přejí, zavádějí omezení a tak dále. Amerika všemu velí”.

Pro zemi, jejíž vůdci pamatují dobu, kdy bylo Rusko supervelmocí, je dominance USA na mezinárodní scéně urážející a stále vyvolává podrážděnost, uvádí časopis.Podle Gorbačova místo toho, aby byla RF vnímána jako rovnocenný partner, snažil se ji Západ z politiky vytlačit. Nejnovějším příkladem se stala situace s Ukrajinou, na kterou ruský prezident Vladimír Putin reagoval snahou obnovit vliv v regionu.

“Putin začal jednat samostatně. A jeho postoj byl v zájmu většiny”, uvádí Gorbačovova slova Time.

Avšak zostření vztahů mezi Ruskem a Západem exprezidenta SSSR znepokojuje, poznamenává vydání.

“Lidé mluví nejen o nové “studené”, ale také o “horké” válce. Zdá se, že nastala doba vážných starostí. Svět vře”, cituje Time Gorbačova.

Gorbačov se ale nedomnívá, že Putin by měl ustoupit před západními sankcemi. Tentokrát by měli Američané projevit skromnost ve vztahu k Rusku a měli by přestat bránit Ruské federaci hrát roli světové velmoci, která jí po právu patří, píší noviny.

Gorbačov se však snaží situaci posuzovat i z pozice nutného usmíření, píše Time. Podle Gorbačova se “musíme se vrátit k dialogu, musí se zastavit to, co se děje. Musíme se vrátit tam, kde jsme začali, když studená válka skončila.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová