Čína se hrne na ISS

Alexandr Mamičev

13. 12. 2014 ruvr.ru
Čínské organizace navrhly ruskému Roskosmosu realizaci celé řady společných projektů na ISS. Bylo představeno více, než deset projektů, zahrnujících i dlouhodobé pobyty čínských kosmonautů na ISS. Některé z nich jsou i velmi originální.

Například, existuje návrh vyzkoušet na oběžné dráze efektivitu tradiční čínské medicíny: podle některých předpokladů by si mohla poradit s negativními následky pobytu ve stavu beztíže. Projekty byly předány na expertízu institutům Ruské akademie věd.

Zájem Číny o ISS je plně zákonitý, prozrazuje člen-korespondent Ruské akademie kosmonautiky Andrej Ionin:

Vlastní vesmírnou stanici Číňané zatím začali budovat a mnohaleté zkušenosti s budováním takových konstrukcí, jež byly uveden yv život v podobě ISS, by pro ně mohly být velmi užitečné. Člověk, který se dokonce pouze připravuje k letu na ISS, se stejně velmi podrobně seznamuje se stanicí, předpisy v oblasti spolupráce, metodikami podpory organismu při dlouhodobých letech. Toto zatím Čína nemá. Domnívám, se že pro Rusko má smysl uzavírat takto rozsáhlé obchody jenom za podmínky, že Čína svoji orbitální stanici bude stavět s jeho účastí.

Plány Ruska a Číny ohledně společného využití ISS, dokonce, i kdyby se jednalo jenom o ruský segment, se mohou setkat s nejednoznačnou reakcí hlavního ruského partnera na ISS – USA. Vždyť to byli právě Američané, kdo ještě v 90. letech účast Číny na projektu ISS zablokoval. Pokud bychom hovořili o americké NASA, tak tato organizace má k čínským občanům poněkud nepřátelský vztah. Všichni si pamatují incident, ke kterému došlo před rokem a půl, kdy byl čínský zaměstnanec NASA zatčen při pokusu vyvézt z USA počítač s tajnými informacemi. Po incidentu Kongres USA schválil zákon zakazující čínským občanům nacházet se na pozemku jakýchkoliv institucí NASA. A zamysleme se tedy: jak zareagují američtí partneři na záměr Ruska zahrnout do posádky i čínského kosmonauta? Varianty mohou být různé.

V Roskosmosu si, například, myslí, že USA nebudou nic namítat proti tomu, aby čínský specialista navštívil ISS v střednědobé perspektivě. Navíc, právě v této době probíhá schvalování programu použití ISS do roku 2020 a na přípravné etapě vždycky existuje místo pro kompromisy.

Vztahy Ruska a Číny ve sféře výzkumu Vesmíru se v letošním roce významně aktivizovaly poté, co Západ uvalil sankce na dovoz technologií do Ruska. Podle prohlášení viceprezidenta čínské státní průmyslové korporace Great Wall (Velká zeď) Čchao Čung-čao, hodlají čínské úřady zrušit všechna omezení na export leteckých a vesmírných montážních prvků do Ruska za účelem ulehčení spolupráce s ruskými partnery.