Gorbačov: USA potřebují svou “přestavbu”


16. 12. 2014   zdroj
První sovětský prezident Michail Gorbačov se domnívá, že obyvatelé Spojených států nechtějí války, které vede jejich vláda – Američanům se těžko žije ve společnosti, kde je vytvořena vlastní mohutná mašinérie, proto USA potřebují svou “přestavbu”.


Když v rozhovoru pro RT Gorbačov mluvil o svém postoji k politice USA a současné situaci ve světě, poznamenal, že USA mají určitá práva na to, aby přijímaly rozhodnutí v zájmu celého světa, ale když chce být Amerika vůdcem, nesmí jím být sama.

“Ameriku je nutno zastavit, zastavit přátelsky, zastavit partnersky. Musíme být realisty: USA jsou takovým fenoménem, který musí být ve světě brán v úvahu, a mají jistá práva pronášet i pádná slova a činit některá rozhodnutí, která jsou v zájmu celého světa. Chtějí být vůdci – mohou být vůdci, ale ve spolupráci s ostatními zeměmi. Protože vůdcovství dnes může být pouze partnerské, kolektivní,” prohlásil Gorbačov.

První prezident SSSR také poznamenal, že obyvatelé USA nechtějí války, které vede jejich vláda a Američanům se těžko žije ve společnosti, kde je vytvořena vlastní mohutná mašinérie.” “Potřebují svou přestavbu. Mohu to nyní i zopakovat,” řekl politik.

Když Gorbačov mluvil o roli USA v ukrajinské krizi, poznamenal, že přesouvání odpovědnosti za vyřešení ukrajinské krize na ostatní země “je americký způsob.” “To je právě americký způsob – přesunout odpovědnost. Média jim všechno zajistí. Dokážou bůh ví co všechno! Vyskočil čert z tabatěrky? Dokážou to, když se to požaduje”, poznamenal Gorbačov. (Moskva, 12. prosince – RIA Novosti.)

Pro Novou republiku přeložila PhDr., Vladimíra Grulichová