Halík a Švejnar se diskvalifikují

Eric Best
15. 12. 2014 Final Word 

Někteří politici (Václav Havel, Václav Klaus) se do historie zapíšou snahou formovat společnost k obrazu svému. Jiní žádnou jasnou ideologii nemají a místo toho se přizpůsobují potřebám okamžiku. To platí pro Bohuslava Sobotku, který je ve Washingtonu schopen vystupovat jako havlovec, a jen o pár dní později klidně odmítnout přistěhovaleckou politiku EU, jež je náhodou zrovna dost havlovská. 

Sobotka ví, že Češi na příliv Arabů nejsou připraveni. To ve včerejších Otázkách Václava Moravce neodradilo dva potenciální kandidáty na prezidenta, Tomáše Halíka a Jana Švejnara. Oba se pustili do ostré obhajoby integrace uprchlíků. Halík ji označil za biblický imperativ, zatímco Švejnar ji vztáhl k potřebě formulovat celkovou domácí strategii.

Možná do příštích prezidentských voleb přijdou radikální změny, ale z dnešního pohledu se Halík a Švejnar podle všeho předem diskvalifikují, když se pokoušejí formovat společnost způsobem, který může brát za svůj jen „pražská kavárna“. Sobotka také ví, že Češi budou muset přijmout více uprchlíků, ale bude dost chytrý na to, aby to v příhodném okamžiku svalil na EU.