Konec organicky nezávadné potravy?

Mike Barrett
29. 12. 2014  Natural Society (překlad Zvědavec)

S každým dalším rokem se stále více států USA pokouší přijmout zákony pro povinné označování GMO, navzdory opačné snaze federální vlády. S každým vítězstvím, či dokonce i prohrou, jsme silnější – a blíže k tomu učinit označování GMO realitou. Smutnou skutečností však je, že mnoho expertů říká, že označování GMO v celkovém boji proti biotechnologiím nepostačí, kvůli faktu, že GMO plodiny mohou snadno kontaminovat blízké farmy.
Nová zpráva uvádí, že GMO kontaminace je mnohem závažnější, než se dříve myslelo, a znepokojení experti nemohou mít větší pravdu.


 

Doposud byla spousta případů kontaminace GMO v reálném životě, ačkoliv většina z nich není příliš známá. Jedním z klíčových případů je případ australského farmáře Steva Marshe, organického farmáře, který žaloval sousedního farmáře a požadoval kompenzaci za to, že jeho pole s ne-GMO pšenicí bylo kontaminováno Roundupready semeny řepky Michaela Baxtera. Šel s tímto případem k Nejvyššímu soudu Západní Austrálie a prohrál.

Dalším příkladem kontaminace GMO je neschválená odrůda geneticky upravené pšenice, objevená v Oregonu. Roundupready odrůda byla zamítnuta v r. 2005, kdy globální odpor vůči Monsanto donutil tuto společnost zastavit na ní práce. Nebyla nikdy schválená k použití, natož pak k pěstování a na vývoz.

Tvrzení biotechnologického průmyslu, že GMO plodiny mohou být pod kontrolou a mimo vliv na organické farmáře, kteří si zvolili nepoužívat geneticky upravená „sebevražedná“ osiva, jsou neustále prokazována jako lživá. Třetina organických pěstitelů nyní hlásí problémy s kontaminací, podle tohoto průzkumu. Více než 80% farmářů, kteří se zúčastnili průzkumu, je „znepokojeno“ dopadem genetických osiv. Asi 60% je jich „velmi znepokojeno“.

Organický farmář Oren Holle obviňuje USDA z příliš těsného vztahu k Monsanto:

„…USDA byla, podle našeho názoru, extrémně laxní, což je důsledkem nadměrného vlivu biotechnologického průmyslu v politických kruzích.“

Nově vydaná zpráva poukazuje na převládání kontaminace GMO, a lze ji najít v Mezinárodním časopise o kontaminaci potravin. Uvádí, že na konci r. 2013, od r. 1997, bylo zaznamenáno 396 incidentů kontaminace GMO v 63 zemích. Mnoho z nich se týkalo GM rýže.

Studie obsahuje následující hlavní zjištění:

1. GMO kontaminace je nevyhnutelná a bude k ní docházet v přírodě bez ohledu na cokoliv.

2. Ke kontaminaci bude docházet dokonce i prostřednictvím zkušebních polí nebo ilegálních osevů. Zpráva odkazuje na 9 případů kontaminace neschválenou GMO plodinou, u které obešli potravinářské bezpečnostní testy a testy vlivu na prostředí.

3. Geneticky upravená rýže tvořila asi 33% případů kontaminace. A to navzdory faktu, že do prosince 2012 nebyla GM rýže ani široce dostupná pro produkci nebo konzumaci. Globálně neexistuje žádná komerční kultivace GM rýže. Autoři tvrdí, že tento údaj se může vztahovat na rutinní testování dovozů GM rýže na státních hranicích.

4. Je obtížené zabránit šíření a zastavit kontaminaci poté, co k ní došlo.

5. „Z těchto údajů není jasné, jaké jsou hlavní faktory ovlivňující míru kontaminace. Není to jen GM kontaminace samotná, co přispívá k řadě případů, ale také zkušební režim (jak rutinní, tak cílený). Nejvyšší míra kontaminace je u dovážených potravin do Německa, ale to je pravděpodobně proto, že provádí spoustu testů. Všechny země EU mají vysokou míru, protože uvádí svá zjištění v databázi RASFF. Údaje o kontaminaci existují – ale nikoliv o faktorech, aby bylo možno analyzovat, co kontaminaci ovlivňuje.“

6. Výzkumníci dochází k závěru, že u většiny experimentálních GMO neexistuje pro testování žádný protokol, což činí detekci kontaminace extrémně obtížnou.

Zpráva uzavřela:

„Detekce GMO je závislá jak na rutinním, tak na cíleném monitorovacím režimu, což se jeví být konzistentní u každé země, dokonce i uvnitř EU. Nedostatek analytické metodologie pro detekci GM plodin ve fázi na zkušebním poli (tj. před komercializací) může bránit snaze detekovat jakoukoliv kontaminaci vznikající z takovýchto GM políček.“

Poznámka editora Svobodných novin bez cenzury:

Za velký problém považuji nemožnost obyčejných lidí zjistit, zda je plodina kontaminována něčím, co prošlo genetickým inženýrstvím. Testy jsou náročné, drahé a laboratoří, které je dokáži provést, je minimum a jsou lidem nedostupné. Nemohu někam přinést klas z polí s dotazem, zda jde o GM produkt. Musíme prostě jen věřit, když nám řeknou, toto není GM a toto ano. V této situaci se velmi daří zločincům z Monsanto a dalších podobných firem. Stopy jejich zločinů nedokážeme našimi smysly odhalit.

 – – –

Související články:

  1. Monsanto: necenzurovaný příběh skutečného ďábla
  2. Potvrzeno : DNA z geneticky modifikovaných organismů se přemisťuje do lidí, kteří je konzumují
  3. Pět důvodů proč by měl být Roundup zakázán navždy
  4. Geneticky modifikované „super banány“ budou testované na Američanech
  5. USA tlačí na El Salvador, aby koupili GMO semena od Monsanta
  6. GMO společnosti slibovaly snížené používání pesticidů… ale GMO plodiny vedly k 25 % nárůstu používání herbicidů
  7. Brazílie se připravuje na legalizaci GMO „sebevražedných semen“
  8. Austrálie chce násilně očkovat vakcínou GMO z letadel
  9. Americké potravinářské korporace podporují epidemii obezity návykovými látkami
  10. Obyvatelé státu Michigan budou mít zákaz farmařit na vlastním dvorku