Možnost dodávek ruských zbraní na Donbas



29. 12. 2014    zdroj
Rusko může posoudit možnost dodávek ruské vojenské techniky na Donbas. Agentura “Interfax” 28.12. informovala, že to řekl člen výboru Státní dumy pro obranu Franc Klincevič, když komentoval slova amerického prezidenta Baracka Obamy o tom, že Washington může Ukrajině postoupit veškerou vojenskou techniku, dislokovanou v Afghánistánu.


“Je to (převod zařízení z Afghánistánu na Ukrajinu – pozn.”Lenty.ru”), velmi nebezpečný krok, který nevyhnutelně povede k eskalaci násilí na jihovýchodě Ukrajiny”, řekl novinářům Klincevič.

“Využiji všech svých možností poslance v posledních čtyřech funkčních obdobích a budu iniciovat zvláštní výzvu Státní dumy ruskému prezidentovi, aby přijal rozhodnutí o dodání vojenské techniky Doněcké a Luganské lidové republice,” řekl Klincevič.

Poslanec zdůraznil, že dnes ještě není pozdě se zastavit.V této souvislosti řekl, že se veřejně přímo obrací na amerického prezidenta a “naléhavě jej žádá, aby ještě jednou všechno pečlivě zvážil a uvědomil si, jaké o důsledky tento krok přinese.”

“V opačném případě navrhneme ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, aby byl proveden odvetný krok,” varoval.

28. prosince byla oficiálně ukončena mise NATO v Afghánistánu. Za svítání byly na sídle spojené skupiny vojsk v Kábulu spuštěny vlajky NATO a zemí podílejících se na misi. Operace, jejímž cílem bylo svržení režimu Talibanu a likvidace výcvikových základen “al-Káidy”, začala po teroristických útocích z 11. září 2001 a trvala 13 roků.

Celkový počet zahraničních vojáků v Afghánistánu se sníží ze 140 tisíc v roce 2011 na 13 tisíc osob.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová