Porošenko dostal “náhubek” v podobě Turčinova v RNBO


19. 12. 2014   zdroj
Jmenování tajemníkem Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) Alexandra Turčinova je “náhubek” pro Petra Porošenka. Tento názor sdělil reportérovi IA REGNUM 18. prosince ukrajinský politolog Michail Pavliv .


Podle Pavliva může být jmenování Turčinova především vážnou překážkou na cestě k realizaci minských dohod a mírového urovnání konfliktu na Donbasu. A právě na to poukázal ruský prezident Vladimír Putin během své tiskové konference s tím, že Porošenko chce, aby byly minské dohody realizovány, ale v Kyjevě nezastávají všichni tentýž názor.

“Byla to netransparentní narážka na dvojici Turčinov – Jaceňuk. Je zřejmé, že právě oni jsou nyní providery americké politiky a beneficienti kvazispojenectví s USA. Jmenování Turčinova je zájmem USA. Těsný obojek, dokonce možná i náhubek pro Porošenka,” řekl Pavliv.

Expert si také nemyslí, že by Moskva prohlášeními o obnovení jednotného prostoru mezi Donbasem a Ukrajinou couvala. “Putinovo prohlášení o obnovení jednotného politického prostoru mezi Ukrajinou a Donbasem neznamená změnu kurzu Ruské federace. Má-li někdo couvat, musí mít zcela jinou pozici. My ale vidíme, že od května Rusko v této otázce svůj postoj neměnilo,” řekl Pavliv.

Pro Novou republiku přeloížila PhDr. Vladimíra Grulichová