Pro Ukrajince, kteří hovoří “jazykem okupanta”, nelze mít “ani pochopení ani soucit”


2. 12. 2014      zdroj
Na Ukrajině pokračuje jazykový skandál, vyvolaný nařčeními rusky mluvícího poradce prezidenta Ukrajiny Jurije Birjukova, který již dříve uvedl, že “Svoboda” obviňuje rusky mluvící dobrovolníky a vojáky z nedostatečného vlastenectví.


Exposlankyně Nejvyšší rady za stranu “Svoboda”, která patří k vůdcům této politické síly, Irina Farion, vystoupila prostřednictvím sociálních sítí “s pozdravem jakémusi Birjukovi.” “Cosi tam naštěkal o právu komunikovat v jazyce okupanta. Poslouchej, Moskale, jsi se svým jazykem nejlepší trofejí pro putina (je zachován pravopis političky – IA REGNUM). Ubohou a bídnou … Takoví si nezaslouží ani pochopení ani soucit. A ani dobrovolnictví nepomůže. Važ si a uč se jazyk země, která tě nosí. Všechny moje eufemismy pro “vlastenecké” rusifikárory mé svaté země skončily”, napsala Farion.

Jak bylo uvedeno IA REGNUM , Birjukov si již dříve stěžoval na požadavky nacionalistů ze strany “Svoboda” v souvislosti s rusky mluvícími dobrovolníky a vojáky ukrajinské armády. Představitelé “Svobody” reagovali, že “čím je více rusky mluvících na Ukrajině, tím více je prostoru pro činnost Putina” a proto – “aby se neposkytoval Putinovi důvod k ochraně rusky mluvícího obyvatelstva, bylo by dobře, kdyby naši bratři a sestry přešli na ukrajinský jazyk a pan Birjukov by musel respektovat ukrajinský jazyk, ať se mu to líbí, nebo ne.” Skandál začal už v první polovině listopadu a vzájemné urážky na toto téma stále pokračují.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová