Putin žádá o pomoc ruské oligarchy

Mirko Raduševič

22. 12. 2014 Literárky
Kreml požádal jednačtyřicet ruských oligarchů o pomoc při zvládání sankcí, které Západ uvalil na Rusko a dokázali tak své vlastenectví.„Cílem setkání bylo zmírnit situaci kolem sankcí, promluvit si neformálně, neboť řada podnikatelů je situací znepokojena a nechápe, co je dále čeká,“ řekl jeden z účastníků setkání.


Ruský prezident Vladimir Putin uspořádal v pátek večer neveřejné setkání se zástupci velkých podniků. Jednali zejména o hospodářské krizi a podpoře podnikání v Rusku. Informoval o tom server Echo Moskvy a deník Vědomosti. V Jekatěrinském sále v Kremlu jednal nejvyšší ruský představitel s ruskými oligarchy o tom, jak by mohli přispět ke stabilitě rublu. Jednali o tom, co udělat, aby lidé překotně nevybírali peníze ze svých účtů a nekupovali vše, co jim přijde pod ruku.

Podle svědků měla páteční večerní schůzka proběhnout velice neoficiálně, v neformální atmosféře a Putin nechtěl v žádném případě na podnikatele nijak tlačit. Dokonce se tvrdí, že téma jednání nebylo ani dopředu stanoveno. Na setkání ruský prezident znovu opakoval svůj dřívější návrh na úplnou amnestii pro kapitál, která by se vztahovala pro všechny byznysmeny, kteří by vrátili zpět do Ruska. Příkladem měnících se vztahu v tomto směru je i přítomný majitel společnosti AFK systém Vladimir Jevtušenkov, který byl v posledních měsících v domácím vězení. Putin již dříve prohlásil, že neexistují důkazy, že by tento podnikatel měl „prát špinavé peníze“ během koupě společnosti Bašněft.

„Naše setkávání ke konci roku se stalo již téměř tradiční, ale letos je to více než zapotřebí. Vedou nás k tomu vnější okolnosti, a to především na komoditních trzích, obchodech s ropným i deriváty, na čemž závisí naše ekonomika,“ uvedl prezident Putin v úvodu setkání.
„Cílem setkání bylo zmírnit situaci kolem sankcí, promluvit si neformálně, neboť řada podnikatelů je situací znepokojena a nechápe, co je dále čeká,“ řekl jeden z účastníků setkání.

Vladimir Putin podnikatele uklidňoval, znovu je nabádal, aby svoji činnosti legalizovali a vrátili se do Ruska. Ujistil přítomné, že žádný tlak na podnikání nebude vyvíjen. Navíc se dotknul citlivého tématu – měny. Řekl, že nikdo nemůže ani nebude podnikatelům zakazovat jejich finanční operace. „Ale země se v současnosti nachází ve špatné situaci, proto vás žádám o občanskou odpovědnost,“ prohlásil ruský prezident.

Ruská vláda vytvořila jakýsi harmonogram, podle kterého mohou oligarchové prodávat státu své devizové rezervy, aby došlo k uklidnění trhu. Zároveň vzhledem k tomu, že většina jich podniká v oblasti nerostného bohatství a jeho vývozu, prezident na ně apeloval, aby investovali rovněž do výroby a také dbali na sociální podmínky svých zaměstnanců a nezvyšovali počet nezaměstnaných.

„Hlavním poselstvím setkání bylo, že stát chce chránit byznys a naopak byznys pomůže státu,“ řekl další ze zúčastněných podnikatelů.