Ukrajinská svodka ze dne 21. 12. 2014

napsali Ernest,MP a vlk s přispěním dalších
22. 12. 2014  http://vlkovobloguje.wordpress.com/

 

Důchodci na východě Ukrajiny, obsazeném kyjevskými oddíly umírají hladem, nenávistná slova novinářky Anastasie Stanko, zaminování Karlovské nádrže, Kolomojskij chce vyhladovět obyvatele odštěpeneckých území, a další …
21. 12. 2014 – od bloggera
Ukrajinci přiznávají – na území pod jejich kontrolou důchodci umírají hladem. Dobrovolníci podávají zprávy o velmi těžké situaci s potravinami v Marince, která je pod kontrolou ukrajinských sil. O tom píše dobrovolnice iniciativy „Křídla štědrosti a péče“, autorka Maja Michajluková z CNN International. Podle jejích slov se právě vrátila ze své první cesty do Marinky, kam jejich organizace odvezla potravinové balíčky pro starší lidi.
„Poprvé jsme roznesli potravinové balíčky domů k nejstarším obyvatelům Marinky. V balení byla rýže, pohanka, těstoviny, cukr, litr slunečnicového oleje a dvě konzervy. Kdybyste viděli oči těch lidí. V myšlenkách jsem stále tam, nemůžu uvěřit, že to, co jsem viděla, se děje v naší době,” napsala dobrovolnice.
„Jak je to možné? Tady na Ukrajině v roce 2014, staří umírají hlady! Říkají se slzami v očích, že viděli v životě druhou válku. Ale tehdy to bylo všechno jasné – kdo je nepřítel, kterého byste se měli bát. Ptali se nás, s kým válčíme teď, kdo bombarduje jejich domy, kdy to skončí?” napsala Michajluková„.

http://cs621431.vk.me/v621431942/48ca/hXnEqgYM2Wg.jpg

21. 12. 2014 – Komentář vojenského experta Alexandra Žilina
Ukrajina čeká na tři vlny mobilizace.
V příštím roce na Ukrajina budou tři etapy mobilizace, řekl tajemník národní bezpečnosti a obrany Alexander Turčinov po zasedání Bezpečnostní rady státu.
První vlna mobilizace začne 20. ledna a bude trvat 90 dnů, druhá, potrvá 60 dnů, začne v dubnu a třetí – 60 dní – začne v červenci.
Dříve prezident Ukrajiny Porošenko řekl, že v roce 2015 v Ukrajině bude provedena mobilizace v několika etapách v souvislosti s událostmi na východě. „Ty mobilizace musí proběhnout bez předchozích chyb,“ uvádí TASS slova ukrajinského prezidenta.
Porošenko řekl, že je třeba, aby se zabránilo zasílání nepřipravených a nevyškolených jednotek do válečné zóny.
V podstatě to není pouze plán mobilizace, spíše plán zabíjení Ukrajinců a Rusů v této oblasti …

21. 12. 2014 – Mise OBSE v Alčevsku: Jak zastavit genocidu
Nezávislí hosté ze Skotska, Estonska a Ruska spolu se zástupci brigády navštívili Kyrov, poznali na vlastní oči rozsah ničení a hovořili s místními obyvateli.
Tito lidé už viděli strašné dokumenty války v nejedné zemi …
Mise OBSE – zásadní účastník všech ozbrojených konfliktů, kterými je, bohužel, stále naše planeta bohatší.
Ale v Alčevsku zástupci OBSE byli konfrontováni s něčím, co neviděli v žádné oblasti, zachvácené občanskou válkou.

V těch hrozných dnech vojenská jednotka, která se nachází ve městě, převzala nejen obranu obyvatelstva, ale také starost o jeho stravu. Druh know-how Alexeje Mozgového – humanitární prapor – spojil lidi, kteří nejsou lhostejní, snaží se stravovat staré lidi, kteří byli zbaveni důchodů, a pro které byly v Alčevsku zřízeny 4 bezplatné jídelny, a v nedalekých obcích ještě několik dalších.
Kromě dospělých od začátku školního roku humanitární prapor brigády „Prizrak“ organizuje systém sběru a přepravy potravin pro školní jídelny a školky v Alčevsku. Díky tomu se dnes v Alčevsku stravuje zdarma celkem 4.5 tisíce dětí. To nemůže nevzbudit pozitivní reakci zástupců humanitární mise, kteří si uvědomují, že smrt z kulek a granátů – to není nejhorší věc, která může čekat válkou a finanční blokádou zničené území Donbasu.

Samozřejmě, že při provádění, zástupci nemohou vyjádřit své názory a poskytovat osobní hodnocení, ale při srovnání situace se hosté podělili o to, že v jejich městě na sto tisíc lidí v ulicích žebrají jen 2-3 lidé … a schopnost lidí v této kritické situaci, ve které jsou dnes lidé na jiho-východu – organizovat se sami, nečekat na milost veřejné správy – to se nemůže nedotknout srdce, které má za povinnost zůstat bezcitné … Protože budoucnost celé planety, národů, které jsou na sobě závislé, závisí především na naší schopnosti být člověkem …

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lRQqUVLrXOw

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U8nF3Tq3lpw

21. 12. 2014 – Zprávy z fronty dobrovolníka Prochorova
Ve večerních hodinách Ukrajinci ostřelovali Gorlovku. Otveta byla okamžitá – na Svetlogorsk a Debalcevo. Probíhají přestřelky u Avdějevky, boje také pokračují v oblasti Pervomajsk-Gorska.

A co říkají Ukrajinci (tiskové středisko ATO):

20. prosince v oblasti Doněckého letiště „pracoval“ odstřelovač. Z ručních palných zbraní a minometů ostřelovali Majorsk, Granitnoje, Černuchino dvakrát, třikrát Opitnoje.
Od 16,20 do 16,25 palba z granátometů v Krymskoje.
Nejvíce ostřelovali Šumy, pracovali tam odstřelovači, minomety i ruční palné zbraně.
Vtipy jsou vtipy, ale Ukrajincům otevřeli úvěr 0,3 miliardy dolarů. Na nákup zbraní.

21. 12. 2014 –  Zpráva rozvědky DNR
Podle rozvědky domobrany vojáci junty v noci prováděli skryté přemístění jednotek ATO a techniky:

  • Do Toněnkého (11 km severo-západně od Doněcka) přišly asi dvě mechanizované roty posílené pěti tanky;
  • Do rajonu Bolotenného (13 km severo-východně od Luganska) přemístěna asi rota banderovců;
  • Do Velikoj Černigovky (48 km severně od Luganska) přemístěna velká jednotka Národní gardy čítající více než 1000 lidí. „

21. 12. 2014 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Kadet“
Dnes to bylo klidnější než včera – na našem úseku fronty.
Ráno proběhl dělostřelecký duel. V blízkosti Luganska se skutečně konaly cvičné střelby, ale Lugančané je neslyšeli. Ty se konaly na luganském letišti. Zúčastnily se jich speciální síly a rozvědka, také cvičili palbu minometů. Ale v Lugansku zřetelně slyšeli výstřely od Stanici Luganskoj (Já sám jsem byl v tomto čase ve městě). V Stanici Luganskoj byl v té době dělostřelecký duel. Aby neznepokojovali lidi, vše svedli na cvičení.
O situaci – máme zabezpečení.

To přivezli do Valujského a pod Kolesnikovo. Potraviny a střelivo a trofejní techniku nepřítele. Příprava na budoucí bouři!

21. 12. 2014 –  Poslal dobrovolník s volacím znakem „Kadet“
Auta ruského humanitárního konvoje překročila hranici ráno a přesunula se do Luganska a Doněcka.
O LLR: Domobrana získal posily – nové brance a techniku, takže armáda Novorossii roste. Domobrana postavila zátaras a opevněný bod před Fašhevkou. Shromáždil jsem drobky informací z DLR… ,
Gorlovský směr: Nelepovka – opevňuje se zde ukrajinská armáda. Domobrana je v části Novogrodského a v Leninském. Debaljcevská kapsa – Veselogorovku stále kontroluje domobrana. Trojickoje má ukrajinská armáda.

Od LifeNews
Desátý konvoj z Ruska přijel do Donbasu. První stroje s humanitární pomoci už vykládají v Doněcku. 180 vozů přivezlo Donbasu základní věci, léky, potraviny, stavební materiály a novoroční dárky pro děti.“

21. 12. 2014 –  Ranní zpráva domobrany Novorossii
Nacisté i nadále ignorují dosažené dohody o zavedení příměří a vypálili z minometů a malých zbraní na pozice domobrany Novorossii. Během noci, zaznamenáno nejméně 7 případů použití zbraní banderovci.

  • 18,20 až 19,00 minometná palba od osady Šumy na pozice domobrany v oblasti Gorlovky a dolů č. 6. a 7. ;
  • 18,45 minometní palba od radarové stanice na letišti Doněck na domobranu, blokující letiště.
  • 23.25 palba z obrněných transportérů, od 23,50 do 3,05 z minometů a 5,00 z ručních palných zbraní z vesnice Písky ostřelovali halu „Volvo-Center“ v Doněcku;

Ztráty nejsou. Odvetná palba nebyla zahájena.

21. 12. 2014 – Přidal blogger
Ukrajinská novinářka požaduje bombardování humanitárních konvojů. Příznivce fašistického režimu v Kyjevě a rádce „edino Ukrainy“ unavilo čekání, kdy obyvatelé Donbasu „pomřou“ hlady. V této souvislosti z Kyjeva stále znějí návrhy bombardovat konvoje, které jsou odesílány na Donbas z Ruska a od ukrajinských dobročinných organizací.
Zvláště šokující je skutečnost, že toto navrhují ženy a více než to, ženy, které slouží utváření veřejného mínění. Pro urychlení zabíjení na Donbasu vystoupila ukrajinská novinářka Anastasia Stanko v „Gromadska TV“. Ta, která byl kdysi zadržena v LLR pro podezření ze špionáže, a které dali pít čaj a buchty a v míru poslali domů po osobní velkorysé intervenci premiéra LLR Valeruije Bolotova „… a pojďme to (konvoj) – pojďme konečně „Grady“ a „Točkou U“ to všechno rozbombardovat, tak to bude ušlechtilejší, než čekat, až hladem zdechnou,“ – napsala na své stránce ukrajinská novinářka.
Netřeba dodávat, že tento návrh získal nejen podporu ukrajinského publika, ale také u značné části vyvolal nepopsatelnou radost.

12. 21. 2014 – Zpráva rozvědky DNR
Rozvědka DLR potvrdila dřívější informace o zaminování Karlovské přehradní nádrže. Kromě toho v této oblasti vybudovali Ukrajinci nejméně dva kontrolní body s železobetonovými úkryty pro mužstvo. Karlovská nádrž – umělá nádrž jezerního typu, nacházející se 40 km od Doněcku.

Situace se světlem v Ukrajině maximálně kritická – Ministerstvo energetiky
Korrespondent.biz, dnes, 11:13
Ministerstvo říká, že vypracovává grafy sektorového vypínání elektřiny.
Náměstek ministra energetiky a uhelného průmyslu Alexandra Světelik označil situaci s elektřinou na Ukrajině za superkritickou.
„Je to superkritická situace, to znamená, že se dostáváme za hranici. Musíme říci lidem, že elektřina nebude od 9. do 10. Je to normální? Uvidíme. Po zbytek času bude normální napájení,“ slíbil Světelik.
Podle něj nedostatek elektrické energie na Ukrajině je tři miliony kW, v této souvislosti vláda vytváří diagram postupného vypínání elektřiny.
Úředník slíbil, že veřejnost o připravovaném vypínání bude upozorněna předem.

Setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v neděli nebude, oznámil zplonomocněnec pro jednání z LLR, místopředseda „lidové rady“ Vladislav Dejne.
„Dnes nebude, já jsem tady v Lugansku. Do Minska dnes dorazit nemohu. Jsme připraveni jít s (oficiálním zástupcem DLR na jednání Denisem) Pušilinem kdykoliv,“ řekl telefonicky.
Dejne poznamenal, že na předchozí videokonferenci se nepodařilo dohodnout datum schůze v Minsku. Dodal, že kyjevská strana dosud není připravena ke schůzce, protože ještě potřebují čas, aby diskutovali o otázkách, které vznikly při videokonferenci.
„Zda budou trvat na jejich doplňujícím projednání (otázek) formou videokonference nebo jsou ihned připraveni diskutovat o nich v Minsku, to zatím není jasné,“ řekl Dejne.
(zdroj)

Dnes se očekává setkání prezidenta Ukrajiny Porošenka a běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.
Oznámil to mluvčí Správy prezidenta Andrej Žigulin.
„Setkání bude v odpoledních hodinách program je velmi krátký … Možná, že bude někdy kolem 15:00“ – řekl.
Žigulin také objasnil, že tisk na tuto akci není pozván, budou informováni o jednání prezidentskou tiskovou službou.
Jak bylo uvedeno v Korrespondent.net 19. prosince, prezident Běloruska Alexandr Lukašenko prohlásil, že ho jeho ukrajinský protějšek Petro Poroshenko požádal o setkání, může se konat 21. prosince.
Dříve prezident Ukrajiny Porošenko potvrdil na neděli návštěvu Lukašenka v Kyjevě. Porošenko poznamenal, že „považuje návštěvu prezidenta Kazachstánu a návštěvu prezidenta Běloruska Alexandra Lukašenka, který přijede na Ukrajinu v neděli, za včasnou, významnou a symbolickou.“
(zdroj)

21. 12. 2014 – (18:10) – Situační zpráva dobrovolníka Prochorova
V Doněcku odpoledne pokračovalo v práci dělostřelectvo. “Příměří“ už hodinu probíhá v regionu Opytnoje, Písky a letiště. Rovněž probíhá dělostřelecký duel Gorlovka-Majorsk.

V regionu Dnepropetrovsk se rozhodli nepropouštět kolony s humanitární pomocí
Z Korrespondent.net dnes 18:23
Humanitární konvoje včetně Nadace Rynata Achmetova nebudou propouštět na území dněpropetrovského regionu.
Jak oznámila v neděli „Gromadska TV“ Rozhodnutí bylo přijato na regionální úrovni v průběhu jednání s ministerstvem vnitra v regionu Dnipropetrovsk.
Setkání se konalo za účasti poslance Jurije Berezy, který je bývalým velitelem praporu „Dněpr–1″, dosavadního velitele pluku, zástupců praporu „Donbass“ a OBSE. Také na setkání byli zváni členové fondu Rynata Achmetova, ale ignorovali událost.
Na zasedání bylo rozhodnuto, že již nebudou propouštět žádnou humanitární pomoc na území ovládané povstalci před tím, než budou mít k dispozici kontrolu nad jejich dodáním mezinárodními organizacemi, jakož i provedené vyúčtování „za každý kilogram“ rozdané humanitární pomoci.
„Nyní bylo rozhodnuto na regionální úrovni, ale brzy takováto rozhodnutí udělají v Záporoží a Charkově,“ píše se ve zprávě.

Moje poznámka: Kdo vládne v Dněpropetrovsku? Čí jsou „soukromé žoldácké prapory“? Kdo se tedy pokouší vyhladovět Donbas? Správně tušíte – pan Kolomojskij – Führer jednadvacátého století! Ani tohle EU nezaráží? A co dělá OBSE? Vysílá „pozorovatele“, kteří píší zprávy, ve kterých nic podobného nezazní! Prý mírotvůrci …

21. 12. 2014 – Přidali novináři
Tank DLR, který se náhle objevil v blízkosti opevnění, vystrašil 4. prapor sil ATO a jednotky 17. tankové brigády ukrajinské armády. Podle tiskového centra tzv. ATO za noc a ráno 21. prosince domobrana vedla odvetnou palbu na pozice ukrajinských okupačních vojsk. Počínaje 18. hodinou včera do 6ti hodin ráno dnes, v oblasti ATO bylo provedeno 9 ostřelování. Z ručních zbraní bylo ostřelováno Orechovo a okraje obce Sokolniky. Nykišino ostřelovali granátomety. Navíc z minometů byly ostřelovány obce Gornyj, Majorsk, a Krymskoje bylo ostřelováno z děl. Nejvíce to v noci dostala obec Písky. Tam po 23 hodině ostřelovali pozice nejen z ručních palných zbraní a minometů, ale také z tanku. Jeden tank vyjel proti veškeré technice 1. praporu 93. brigády, 90. praporu 81. brigády, praporu OUN „Karpatská Sič“, 8. pluku a jednotkám 17. tankové brigády.

21. 12. 2014 –  Poslal dobrovolník s volacím znakem „Kadet“
Nepřítel nadále posiluje skupinu ve směru Stanica-Luganskaja, má asi 10.000 lidí a 400 kusů techniky, 100 kusů dělostřelectva a raketometů, asi 50 minometů. Domobrana má 2 krát méně lidí, tedy přibližně stejné dělostřelectva, trochu méně techniky, ale morálka a vycvičenost je vyšší.
Přečetl jsem několik míst v poplašných skupinách a webových stránkách. Jako zástupce domobrany prohlašuji – ukrajinská armáda dostane houby a ne Lugansk. Ne, není žádný důvod k obavám. Domobrana je nyní dostatečně silná, aby je mohla srazit naráz – ale není dosud rozkaz. Ale je rozkaz, v případě, že zaútočí, dát jim to zpět. Totéž na všech směrech.
O nepřátelských silách v oblasti Boloteného – ano, je to tak – jenže nebyly přemístěny do Bolotenoje, které kontroluje domobrana, ale pod Olchovoje. APU i nadále posiluje v Stanici Luganskoj a Olchovoje. Kolesnikovka – tam je silné opevnění.

Tolik pro dnešek Ernest. Děkuji.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

https://www.youtube.com/watch?v=EqKqeLsXZMQ

Z informací komentátora:
V podstatě po celé frontě platí dvě věci – Kyjev posiluje pozice lidmi a technikou a nestahuje svoje těžké zbraně. To za prvé.
Za druhé, téměř všude, od Volnovachy počínajíc a  ve Stanciji Luganskoj konče provokuje palbou na opolčenské pozice. A když jim to v minulých dnech nevycházelo, aby si vynutili odvetnou palbu od opolčenců přes střelbu ručních braní, nasazují všude možně minomety. U Doněckého letiště, u Gorlovky, na luganské frontě. Zvláštní poznámku ovšem, hned na začátku věnoval Mariupolu. Kde konstatuje, že ho Kyjev mění v nedobytnou pevnost a neustále posiluje mariupolskou posádku.

Svůj denní výběr začnu tímhle:

Komentátor z britského konzervativního deníku The Telegraph Christopher Booker je přesvědčen, že hlavním důvodem rusko-ukrajinského konfliktu není počínání Vladimira Putina, ale bezohledná rozpínavost Evropské unie.
bližší viz Parlamentní listy

Odkaz přidávám do Faktů o Ukrajině.
Absolutním úderem je pro mne vyhlášení prezidenta ukrajinského ekonomického centra Alexandera Ochrimenka!

Ten veřejně vyslovil názor, že pokud Ukrajina ztratí ruské trhy, pak je prvořadým úkolem zlikvidovat utlumený průmysl a to tak, že kov z opuštěných hal – stroje a konstrukce budou prostě prodány na šrot! Dokud prý ve světě jsou dobré výkupní ceny !

No neberte takového ekonoma! Že jsme si to vymyslel? Ani náhodou- viz:
https://www.youtube.com/watch?v=Ju2wrLqGPxY

Dozvíte se, co se postaví místo těch zavřených továren. Tomu byste neuvěřili – nákupní centra…

Když už jsme u videí – dám tři za sebou. Jsou z ruské produkce. Upozornil mne na ně slovenský kosíř LB. A velmi detailně se zabývají otázkami kolem sestřelu MH17. Všechna tři jsou otitulkována do češtiny.
https://www.youtube.com/watch?v=FKQdCD-9Kp4
https://www.youtube.com/watch?v=9r736r8qvtA
https://www.youtube.com/watch?v=ir0wgEiD51k

A přidal ještě link na asi největší českou fotodokumentaci související se sestřelem MH 17

Najdete ji zde:
https://www.facebook.com/jaroslav.venedo/media_set?set=a.588139774651420.1073741909.100003662088696&type=1

Odkaz zakládám do Faktů o Ukrajině!

Od kosíře PK, který čte dlouhodobě Kosu na Facebooku mi přišel tento krátký textík:

Na pozadí příměří, které vyhlásil prezident Porošenko k 9.12.2014 a které se v rámci možností v porovnání s předchozím „příměřím“ z 5.9.2014 víceméně dodržuje, mi přišel dopis ze západní Ukrajiny. V něm mi poslal můj přítel účtenky za obsluhu zařízení, která máme nainstalovány v Zakarpatí a ještě leckde jinde. Přiložil taky pár aktuálních ekonomických informací:

„Situace je u nás nyní složitá. Euro i dolar podražily na černém trhu 2,5x oproti minulému roku. Oficiální kurz je sice příznivější, ale koupit je za tento kurz je velice obtížné. Všechny ceny porostly s kurzem dolaru, ale výplaty a penze byly naopak sníženy. Vláda nemá peníze a navíc přibližně 20% ekonomiky bylo zničeno válkou.

Je dobře, že boje na Donbase utichly, ale jak bude dále, nikdo neví.“

Na konec dopisu přiložil soukromou poznámku o synovi sestry jeho ženy. Ten byl odveden na „cvičení“ na 3 měsíce na vojnu a vrátil se teprve nedávno z Luganské oblasti po více než 6 měsících. Měl štěstí. Přežil boje jako jeden ze sedmdesáti šťastných (včetně raněných). A to jich na začátku dubna bylo v jejich oddíle 450!!! Nyní se léčí, ale očekává, že po skončení „příměří“ bude v rámci již čtvrté mobilizace znovu poslán na východní frontu do oblasti ATO (Antiteroristická operace).

Všem lidem dobré vůle přeji zdraví, štěstí a všechno nejlepší.

Желаю здоровья, счастья и всего наилучшего

Válka – to je zločin proti lidu i státu.

Война – это преступление перед людьми и страной.

(připojuji se k těmto slovům svého přítele z Ukrajiny)

Ano pokoj lidem dobré vůle, válka je zločin proti lidem i státu.. O tom žádná. A  na Ukrajině se lidem budou tvrdě utahovat opasky. Samozřejmě, že ne všem. Podle ukrajinských zdrojů Porošenkovi lidé obvinili Jacenuka, že si pořídil zimní obutí pro svůj Mercedes v  hodnotě 42 tisíc hřiven za jednokolo.. Ctvrt melounu v českých za celé auto…

Zdroj:.http://obozrevatel.com/politics/91523-nardep-yatsenyuk-obul-avto-v-zimnyuyu-rezinu-za-168-tyis–grn.htm

Ze stejného ukrajinského zdroje beru i informaci, že prezident Kazachstanu Nazarbajev chce zkusit roli zprostředkovatele mezi Ruskem a Ukrajinou

S cílem zachovat celistvost a posílit nezávislost Ukrajiny!

Zdroj:http://obozrevatel.com/politics/93728-nazarbaev-gotov-pomoch-ukraine-s-donbassom-kak-chestnyij-menedzher.htm

Ernest referuje, že se včera měli potkat Porošenko s Lukašenkem. Stalo se. A  už máme také z Ukrajinské strany výstup.

Podle ukrajinského Interfaxu Lukašenko veřejně Porošenkovi slíbil, že dostane z Běloruska vše, oč požádá….

Zdroj: http://obozrevatel.com/abroad/96045-lukashenko-poroshenko-myi-tebe-za-sutki-sdelaem-vse-chto-tyi-poprosish.htm

Domníváte se, že náhlá velká aktivita dřívějších ruských souputníků – Kazachstanu a Běloruska a jejich aktivita směrem k bankrotující Ukrajině je náhodná a nezištná? Ani náhodou. Oba vyhodnotili evidentně pozici Ruska jako silně oslabenou a oba se snaží vstřícností ke zbankrotované Ukrajině předejít konstrukci Majadanu ve vlastní zemi…

Kdybych byl jejich osobním poradcem, doporučil bych jim a Lukašenkovi zejména, aby si nalistovali ve Wikipedii následující hesla: Kosovo, Srbsko, Saddám Husajn a  Kaddáfí…

Podle http://112.ua/politika/evrosoyuz-do-konca-goda-planiruet-vydelit-ukraine-2-mlrd-evro-tusk-163743.html
prý vyjevil nový prezident EU Tusk, že kombinovaná finanční pomoc ze strany EU, USA a Kanady může dosáhnout až úrovně 2 mlrd Eur… A  v titulku ujištuje, že ty miliardy budou ještě do konce roku…Že by mi nevyšel odhad, že Ukrajina nezaplatí uznaný dluh za plyn, jak slíbila, do konce 2014? Uvidíme.

Nicméně v tom článku je zajímavá věta – 200 milionů Eur musí Ukrajina povinně použít na údržbu plynovodů…. A Jaceňuk s Porošenkem škemrají nikoli o  nějaké 2 miliardy, ale nejméně o 15…. A  sofort!

A po posledním summitu prosáklo, že je Eu prostě nemá a tudíž – nedá.

Je zase nejvyšší čas pustit na sklo MP a jeho informace. Tentokrát trochu netradičně – nebude klasický denní přehled typu co, kdy, kde a kdo, ale překlad zajímavého článku kolem turbulencí ruského rublu z pozice kazašského ekonoma.

Svodka od Ukrů:
Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.
Útoky z „Gradu“ a poškozené potrubí: aktuální mapa oblasti ATO
21.prosince 2014, 13:18  zdroj
Během posledního dne úmrtí mezi ukrajinskými vojáky nebyla, čtyři z našich vojáků byli zraněni.

Celkem za den, od 12:30 neděli 21 prosince, ilegální ozbrojené skupiny provedli 21 provokativních ostřelování pozic sil ATO.
Tyto informace jsou uváděny v denním přehledu zástupce protiteroristické operace Andreje Lysenka.

Ozbrojenci ostřelovali 2x doněcké letiště z ručních zbraní. Z tanků a minometů byly ostřelovány pozice ukrajinské armády v obci Písky. Opakovaně ozbrojenci ostřelovali blok-posty a opěrné body sil ATO v blízkosti sídel Šumi, Opitnoje, Granitnoe, Majorské, Nikišino, Doněcké oblasti. Zde teroristé použili granátomety, minomety a ruční palné zbraně.

Zintenzivněla aktivita ruských teroristických gangů v okolí Bachmutovské silnice, kde ozbrojenci ostřelovali z raketometů „Grad“ opěrné body v oblasti Sokolniki. Z dělostřelectva, granátometů a minometů ostřelovali pozice ATO sil v obcích a Krymskoje a Gornyj. Také se pod palbu teroristů dostali pozice ukrajinské armády v oblasti Černuchina, Popasnjanské oblasti.

V důsledku bojů teroristů bylo poškozené potrubí v obci Červonyj Žovten Stanično Luhanského regionu, což vedlo k zastavení dodávek plynu do 376 domácností.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v noci z 21. prosince, teroristé ostřelovali vesnici Písky z tanků.

*pozn., zde si mužete dát Lysenka v SNBO na živo:
https://www.youtube.com/watch?v=q95tN2mZ6AE

Situace v Doněcké oblasti (12/21/14) (pravidelně aktualizováno) – 18:45
21.12.2014 18:45 http://informator.lg.ua/?p=55946

Noc z 20. na 21 prosince v Doněcku prošla tiše. Ve většině z částí Doněcku v noci byl klid.
Pravidelně byly slyšet zvuky výstřelů s automatických zbraní
Útoky na letiště ze strany ozbrojenců pokračují. Veřejná doprava funguje v Doněcku dle plánu stanoveného pro víkendy. Služby také pracují podle plánu.
Šachtové systémy pracují v nouzovém režimu.

00:45 – Budennovsky region, Doněck, bylo slyšet hlasité výbuchy.

00:50 – Kyrov okres Kyjev a Doněck,hlasité salvy.

01:30 – Kalininský rajon, Doněck, y hlasité salvy.

03:20 – Kyjevský rajon , Doněck, výstřely.

11:40 – o. Písky začala střelba z automatických zbraní.

13:15 – Kyjevský, Vorošilovský, Proletářský, Kalininský rajon, Doněck,výstřely.

13:20 – o. Mirnyj, Slyšnyj výbuchy a střelba.

13:21 – Makějevka ze strany Doněcku exploze.

13:30 – Proletářský region, Doněck, výstřely.

15:40 – Budennovskyj region, Doněck, výstřely.

15:45 – Kalininský rajon, Doněck, opět salvy.

16:40 -, o Severnyj, viditelný oblak kouře.

18:40 – region letiště, Doněck, zvuky střelby.

Desátý „gumkonvoj“ vjel do Luhanska (video) – aktualizováno
12/21/2014 17:25 http://informator.lg.ua/?p=56081

Automobilový „konvoj“ z Ruska přijel do Luhanska a pokračoval ulicí Sosyury ve směru skladů na ulici Lutuginskou. Jak je známo, ve skladech bývalé továrny na cukrovinky „AVK“ ozbrojenci LLR obvykle vykládají „gumkonvojovem“ zaslané produkty. Video přijíždějícího konvoje : https://www.youtube.com/watch?v=QZmwR-jQhQcSBU: Rusko chtělo podlomit administrativu Porošenka a Majdanu (VIDEO)

Kyjev, 19. prosince (PolitNavigator Michail Ryabov) – SBU informoval o zatčení
30-leté obyvatelky Luhanské oblasti, která údajně pod vedením ruské tajné služby vezla linkovým autobusem z Donbasu výbušné zařízení, s cílem zorganizovat teroristický útok v centru města.

Zadržená údajná teroristka na videu: https://www.youtube.com/watch?v=2ad8r4X_2TYV ukrajinské tajné službě tvrdila, že k výbuchu měl dojít, buď na Majdanu, nebo v blízkosti administrativy Porošenka ve vládní čtvrti.

Obama vysvětlil, proč ho Putin neporazil.
21.prosince 2014  zdroj
Americký prezident Barack Obama odmítl názor, že je ruský prezident Vladimir Putin domnělý “šachový mistr a přehrává Západ a Obamu.“

Řekl, v reakci na otázku novináře Candy Crowley ze CNN, přinesly to DW.
„Právě teď řídí pád své měny, velkou finanční krizi a výrazný pokles v ekonomice. Tak nevypadá ten, který mě porazil, ani Spojené státy,“ řekl Obama.

Rozhovor byl udělán v pátek 19. prosince, ale uvolněn v neděli 21.prosince

Jak uvádí „Pozorovatel“, den před tím Obama podepsal návrh zákona „zákon o podpoře Ukrajiny“, což mu umožnilo zavést nové sankce proti Rusku.

Přes Dněpropetrovsk nepropustí žádný „gumkonvoj“
21.prosince 2014  zdroj
Ani jedna kolona s humanitární pomocí, včetně nadace Rynata Achmetova, více
nebude puštěna na území Dněpropetrovského kraje.

Toto rozhodnutí bylo přijato na regionální úrovni na setkání GU MVD Dněpropetrovské oblasti, hlásili na Hromadske TV.

Setkání se konalo za účasti lidové poslance Jurije Berezy, který je bývalý velitel praporu „Dněpr–1″, dosavadního velitele pluku, zástupců praporu „Donbass“ a OBSE.

Na zasedání bylo rozhodnuto, že již nebudou propuštěny žádné konvoje s humanitární pomocí na území ovládané povstalci před tím, než bude k dispozici kontrola nad jejich dodáním mezinárodními organizacemi a také, jak je uvedeno v prohlášení, „na každý kilogram humanitární pomoci.“

V současné době bylo přijato rozhodnutí na regionální úrovni, nicméně rozhodnutí musí schválit schůze, které se budou konat v Záporoží a Charkov.

„Na schůzi byli také pozváni členové nadace Rynata Achmetova, ale akci ignorovali,“ píše se v prohlášení.
Naopak v praporu „Dněpr-1″ zdůraznili, že za celou dobu na Ukrajinou nekontrolovaných území, nadace Achmetov nikdy nepomohla zajatým vojákům.

Jak uvádí „Pozorovatel“, den před tím Jurij Bereza na svém Facebooku navrhl ukrajinskému oligarchovi Rynatu Achmetovovi podmínky pro přepravu humanitární nákladů jeho nadace v oblasti protiteroristické operace na východní Ukrajině.

„Na každém stroji, který bude přepravovat humanitární pomoc, musí vlát ukrajinská modro a žlutá vlajka. V každém stroji musí být novinář,“ napsal poslanec.

  Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info