Rusko vystaví v Íránu jaderné reaktory

Viktor Horký 
2. 12. 2014   Informace bez hranic   Pan Armenian 
Ruská federace podepsala v úterý jedenáctého listopadu s Íránskou islámskou republikou dohodu o výstavbě dvou jaderných reaktorů v Bušéru. Počet jaderných reaktorů v Íránu tak stoupne na osm. Na území Íránu by podle společnosti Rosatom mohly být v budoucnosti vybudovány další čtyři reaktory. Dodává, že na výrobě komponentů pro produkci jaderného paliva se chtějí podílet další dvě země.

Dohoda mezi Islámskou republikou a Moskvou předpokládá dosažení shody na jednáních o íránském jaderném programu, kterých se účastní Spojené státy, Rusko, Čína, Francie a Německo. Jednání se zakládají na dohodě dosažené v Ženevě, na základě které omezí Írán svůj jaderný program a na oplátku budou staženy některé sankce. Západní země se obávají, že se Teherán pokouší sestrojit jadernou zbraň. Ten to však odmítá a říká, že chce jádro využívat pouze pro mírové účely v oblasti energetiky.

Rusko touto dohodou prohlubuje vzájemnou spolupráci s Íránem. Mluví se také o založení společné banky, která by umožňovala obchodovat ve své měně namísto dolarů a mimo to je Írán jedním z možných kandidátů pro vstup do CSTO, tedy Smlouvy o kolektivní obraně, ve které je nyní mimo Ruska Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.