Slovensko a nová plynárenská infrastruktura Evropy

Petr Iskenderov
11.12. 2014 ruvr.ru
Operátor slovenského plynového dopravního systému, společnost Eustream, prohlásil, že hodlá vybudovat plynovod, který bude začínat na území Slovenska a povede k bulharsko-turecké hranici.Plynovod se má stát klíčovým prvkem nového systému dodávek ruského plynu do Evropy přes Turecko.

Předběžná cena slovenského projektu je 750 milionů eur. Plynovod by začínal ve slovenské obci Velké Kapušany nedaleko hranice s Ukrajinou a končil na bulharsko-turecké hranici, podotýká bratislavský internetový zdroj vEnergetike s odvoláním na zdroje ve společnosti Eustream. Předpokládá se, že polovina trasy povede už po stávajícím potrubí, zbývající část bude dostavěna na území Rumunska. Stavba je propočítána na tři roky a konečná kapacita budoucího plynovodu může dosáhnout až 20 miliard krychlových metrů ročně.

Pohotová reakce slovenské státní energetické společnosti svědčí o tom, že evropští tranzitéři a odběratelé se snaží obsadit své místo v novém systému evropských plynových tras, který vzniká z iniciativy Ruska. Už teď je jasné, že bude mít maximálně vyvážený a stabilní ráz. Ta skutečnost, že Rusko připouští možnost prodeje svého plynu Turecku, umožní vyloučit sabotující vliv Třetího energetického balíku Evropské unie. Turecko není členem EU, a dál do Evropy tedy může teoreticky prodávat plyn zakoupený v Rusku. A Evropská komise tak nemůže mluvit o nějakém plynovém monopolismu Gazpromu. Kromě toho umožní dodávky plynu přes Turecko a Řecko zapojit do tranzitních tras další země, které nebyly zapojeny do původního Jižního proudu, třeba právě již zmíněné Slovensko. A to znamená nejen tranzitní platby, ale i zvýšení stability celého systému, na který budou napojeny zájmy maximálního počtu hráčů.

To, že se Rusko vzdalo výstavby Jižního proudu, je velkým škrtem na energetické mapě budoucnosti, jak naprosto správně podotýká slovenský list SME. K tomu je třeba přidat faktor nesmírně rychle klesajících světových cen ropy. Pokles cen ropy byl velice značný a rychlý, a podobné změny na trhu ropy mají za následek velký stupeň neurčitosti, míní ředitel finanční společnosti White Funds Managament v Sydney Angus Gluskie.

Za takových podmínek ještě více vzrůstají požadavky k zajištění energetické bezpečnosti Evropy. A ruské projekty odpovídají daným požadavkům tou největší měrou.