Ukrajinská svodka ze dne 12. 12. 2014

Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
13. 12. 2014  http://vlkovobloguje.wordpress.com/

Opolčení vyvádí těžkou techniku od frontové linie, zdá se, že ukrjainská strana také dodržuje klid zbraní, odaleno skladiště diverzantů v Doněcku, víc než 3000 obyvatel Luganska přišlo o střechu nad hlavou, bylo zničeno 1500 rodinných domů, pomáhají humanitární transporty v Ruska, kriminální jednání Pravého sektoru v Oděse, na Ukrajině začala 4. vlna mobilisace …

11. 12. 2014 – Prohlášení premiéra LLR Igora Plotnického.
„Vyvedení techniky je důkazem našich mírových úmyslů. Vláda LLR se rozhodla první začít s plněním své povinnosti odvézt techniku, aby ukázala ochotu přesunout konflikt s Kyjevem do diplomatické roviny. Vždy jsme dodrželi své slovo, a ukrajinská strana již třikrát nesplnila své povinnosti, počínajíc od června, kdy jsme se dohodli na příměří před zasedáním v Minsku. Doufáme, že Ukrajina nezačne narušovat mírový proces a začne s adekvátními kroky k mírovému urovnání. Situace s odvedením ukrajinské techniky bude kontrolovat jak mise OBSE, tak domobrana LLR“.

11. 12. 2014 – Sdělení dobrovolníka s volacím znakem „Kadet“
„První věc, kterou chci začít – s vyvedením zbraní.
Ano, začalo stahování. Odváží se raketomety Grad: Zůstávají – všechna obrněná vozidla, pěchota a minomety.
Velení nařídilo všem jednotkám v případě, jestli Ukrajinská armáda neodvede techniku do 5 dnů – návrat na pozice. V případě útoku – zahájit palbu, při přiblížení nepřítele k pozice okamžitě začít vracet dělostřelectvo na svá místa. Technika, která je již vyvedena, je schopna se do 30 minut vrátit do pozic – raketomety, a za hodinu – zbytek. O bojové situaci – po Kolesnikovu žádné boje už nebyly. Jak domobrana, tak ukrajinská armáda se opevňují. Ukrajinská armáda přitáhla posily – podle našich informací do Štěstí a Stanično-Luganska, nepřítel v těchto skupinách soustředil všechny zálohy těchto skupin přímo na linii fronty. Ale v této oblasti Ukrajinská armáda a domobrana mají zhruba stejné počty vojáků. A v palebné síle a morálce má domobrana převahu. Při předchozím „příměří“ Ukrajinci měli asi 700 osob zraněných a několik desítek zabitých a ztratili asi 95 obrněných vozidel v této oblasti.

11. 12. 2014 – Sdělení domobrany

„Byly zaregistrovány první zjevná porušení příměří. – Kolem 20:00 okupanti zahájili palbu z protiletadlových zbraní z oblasti města Štěstí ve směru obce Veselaja Gora, V oblasti Volnovachy pozorován pohyb smíšené dělostřelecké jednotky ukrajinské armády, sestávající ze samochodného dělostřelectva a raketometů Grad a Uragan. Kolem 20.30 byly ostřelovány z odstřelovací zbraně pozice domobrany v oblasti Kyrovska“.

11. 12. 2014 – Sdělení novinářů

„V Doněcku byl nalezen sklad munice ukrajinských diverzantů.
Skutečnost, že na území Doněcka pracují diverzní skupiny, byla hlášena více než jednou. Některé z těchto skupin byly odhaleny a zničeny. Ale tentokrát byl hrdinou prostý hlídač garážového družstva. Během obchůzek se muž všiml podezřelých vozů, které zajížděly do garáže pod rouškou noci. Bdělý strážce našel na místě několik listů olejovaného papíru. Jako lovec okamžitě zjistil, že se jedná o zbrojní vaselínu a ohlásil to na policii. Policie našla obrovské množství zbraní a střeliva. Granáty F-1, RG-42, protitankové granáty, kouřové granáty, 15 kilogramů plastické trhaviny. Diverzanti si připravili věci, které by jim pomohly při ústupu: invalidní vozík, doklady a platební karty, uniformy státní pohraniční služby Ukrajiny, vysílačku, léky. Vše zabavené bylo posláno na expertizu, která potvrdila, že arsenál byl způsobilý užívání.”

11. 12. 2014 –  Večerní zpráva informačního střediska domobrany Novorossii

„Během dne se situace stabilizovala. Podle předběžných údajů, Ukrajinci respektovali podmínky zastavení palby od 9. prosince.

Podle rozvědky DLR vedení ministerstva vnitra Ukrajiny v charkovském regionu posílilo hlídkovou službu policie na území města Charkova. Byly vytvořeny další trasy hlídek v centru města, kontrolují doklady a kontrolují osobní věci občanů na vlakovém a autobusovém nádraží, a také u budov regionální a městské správy. Policejní hlídky slouží společně s trestnými prapory územní obrany.

Kromě toho fašisté zintenzivnili provokace. Aby bylo možné identifikovat příbuzné domobranců a jednotlivců spolupracujících s DLR a LLR na územích, okupovaných vojáky chunty, odebírají mobilní telefony. Pak z nich jménem zástupců domobrany volají podezřelým s cílem získat usvědčující informace“.

11. 12. 2014 –  Zpráva a fotografie Grahama Phillipse:
„Dnes jsem byl na frontě v oblasti Doněcka, dron domobrany létal nad ukrajinskými pozicemi. Stříleli na něj. Když nepočítám tyto výstřely, bylo příměří.“
http://cs540107.vk.me/c7007/v7007158/1a645/X1KkHIsSvps.jpg
http://cs540107.vk.me/c7007/v7007158/1a64e/YZA936zV11I.jpg
http://cs540107.vk.me/c7007/v7007158/1a660/DmpOnpPw3vE.jpg
http://cs540107.vk.me/c7007/v7007158/1a669/vfqv1lRISZ8.jpg

11. 12. 2014 – Sdělení domobrany
V 22:15 byly ostřelovány z automatických granátometů ukrajinskými nacisty okraje osady Centralnyj

12. 12. 2014 –  Zpráva primátora Luganska Manolise Pilavova
„Více než tři tisíce obyvatel Luganska ztratilo své domovy během bojů na východě Ukrajiny. Jako výsledek ostřelování bylo zcela zničeno asi 1500 rodinných domů. Všechny hlášení o škodách byly zaregistrovány v jednom rejstříku. Nejčastěji se na centrum správních služeb městské rady Luhanska obraceli o pomoc při přípravě na zimu. Řada domů byla zcela nebo částečně zničena, ještě více bytů zůstalo bez oken – výbuchy granátů vyrazily sklo. Lidé je izolují, jak mohou. V první řadě jsme opravovali sociální zařízení: mateřské školy, nemocnice, školy. Velmi pomohla humanitární pomoc z Ruska. V ní bylo sklo, břidlice, ruberoid“.

12. 12. 2014 – Sdělení Maxima Ravreby:
„Napíšu seznam toho, co se stalo dnes (11.12).
1. V Kyjevě, zapálili budovy fotbalové federace.
2. V Kyjevě útočníci v maskách rozbili kancelář Komunistické strany, zbili stráž.
2. Ve Vinnici „Pravý sektor” unesl dva novináře Life News. Ne unesl a předal policii? To se můžete? Nový zvyk?
3. Dolar se zvýšil na 17 hřiven.
4. Ozbrojení bandité Kolomojši začali odvážet naftu ze skladu rafinérie v Oděse.”

12. 12. 2014 – Přidali novináři:
„Na Ukrajině začíná čtvrtá vlna mobilizace.
Při této příležitosti se ukrajinská vláda rozhodla konečně se postarat o své vojáky a důstojníky, jejichž tisíce těl je stále na zemi Donbasu, opuštěných a nepohřbených.
10. prosince zasedala administrativa prezidenta Ukrajiny o otázkách týkajících se identifikace, přepravy a likvidace těl mrtvých vojáků.
Jednou z klíčových otázek jednání bylo vytvoření hřbitova pro vojáky, kteří zemřeli v občanské válce ATO v Donbasu. Ztráty Ukrajinské armády jsou takové, že na vojenský hřbitov prezidentský poradce vyžaduje 80 ha zemědělské půdy v regionu Dněpropetrovsk.
80 ha – je 800.000 m2 pozemků.
To je 112 „olympijských“ fotbalových hřišť“ S kapacitou 250 000 padlých

12. 12. 2014 –  Poznámka analytika
„Obnovily se rozhovory o možnosti návratu Donbasu pod křídla Ukrajiny – jako autonomie. Jsem si jistý, že se to nestane z milionu příčin, ale já se chci soustředit na jednu, která je podle mého názoru základní. Má kořeny v samotné povaze ukrajinského nacionalismu či dokonce nacionalismu jako takového – minimálně jedné z jeho odrůd, které převládaly v pobaltských státech a na Ukrajině.
Co je hlavním cílem ukrajinských nacionalistů? Bez ohledu na nuance, které odlišují umírněné nacionalisty od radikálních a  národních psychopatů?

Území! Derusifikace území pod názvem Ukrajina. Abych to řekl méně byrokraticky – zabít Rusko v sobě, vyčistit ji ze sebe. Ve všech smyslech: politickém, historickém, kulturním, jazykovém. Pouze tímto způsobem, podle jejich názoru, je možné vytvořit skutečný ukrajinský národ.
Obyvatelé Donbasu, možná ne vždy, jsou schopni to formulovat hladce, ale oni, na rozdíl od mnoha chytrých, pochopili a vycítili to hlavní. A zejména to, že Ukrajina vede VYHLAZOVACÍ válku proti Donbasu.

Účelem ATO není přinutit k poslušnosti povstaleckou provincii ale přepracování lidí z amorfních (podle logiky nacionalistů), „rusky mluvící-sovětské masy“ na „opravdové“ Ukrajince. Druhým, ale stejně důležitým cílem je – prolít dostatečné množství té samé „skutečné ukrajinské“ krve aby tímto „krvavým inkoustem“ napsali historii národně osvobozenecké války proti Rusku. Položit ji jako základní kámen ukrajinské státnosti a vychovávat na svých hrdinských příkladech nové generace Ukrajinců.
A pokud zítra, nedej bože, bude Donbas součástí Ukrajiny, ta vyhlazovací válka bude pokračovat. Ti, kteří se nebudou moci změnit v Ukrajince nebo alespoň to předstírat, těm bude dáno na výběr: „kufr, stanice, Rusko“, nebo, podle slov kyjevského starosty – filosofa, „ustlat si pod zemí“. Je důležité, že obyvatelé Donbasu to chápou, a navíc tomu jsou ještě i ozbrojeni.
To, mimochodem, je zásadní rozdíl mezi situací, „Ukrajina – Donbas“ a „Rusko -. Čečensko“ Rusko vede k poslušnosti povstaleckou provincii, ale nehodlá proměnit Čečence v neČečence. A to zajistilo úspěch smíření. Ukrajinští nacionalisté to prostě dělat organicky nemohou, protože transformace „nedoukrajnců“ na Ukrajince není nějakým vedlejším účinkem, ale hlavním cílem jejich činnosti.

Současná, nacionalismem zachvácená Ukrajina prostě NEMÁ CO nabídnout Donbasu. A to nejen v materiálním smyslu (tady by jí možná i podali ruku), ale i politicky a ideologicky. Donbas se nevrátí.”

12. 12. 2014 (09:42) – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Bison“
„Noc v Doněcku prošla tiše. Na okraji města jako vždy pracovaly průzkumné skupiny nepřítele, ale domobrana měla rozkaz bez mimořádné potřeby nezahajovat palbu. I přes odstranění dělostřelectva domobrany z klíčových pozic, nacistická chunťata v současné době nespěchají, aby stáhla své Grady a Gyacinty od našich měst. Nikdo však není překvapen – to se dalo čekat. Slovjanskem včera projela kolona s municí a mužstvem Ukrajinců k Doněcku. V Karasnogorovce posílili stavy. Celkově to divné „příměří“ se spíše podobá hře na jednu branku. Pokud jde o zásobování, je to nyní v pořádku s tím, je teď normální, jsme oblečení a obuti, nestěžujeme si. Civilní obyvatelstvo strádá kvůli neplacení od Ukrajiny, málokde pracují (bankovní) terminály.“

12. 12. 2014 – Přidali novináři
„Devátý konvoj je již v Donbasu. Humanitární konvoj pro obyvatele Novorossii překročil ruské hranice a začal se pohybovat z Rostovské oblasti ve směru na Doněck a Lugansk. Více než 50 vozů se začalo přesouvat směrem k Doněcku a 80 ve směru Luganska. Nákladní auta vezou celkově více než 1200 tun humanitární pomoci: více než 800 t bude doručeno do Luganska a více než 400 t do Doněcka. V nákladu jsou hlavně potraviny, zařízení a materiály pro provoz společensky důležitých zařízení.“

12. 12. 2014 – Video novinářů
„Plotnickij komentoval odvedení dělostřelectva domobrany z přední linie. Úřady LLR začaly odvod těžkých zbraní z frontové linie a očekávají, že ukrajinská armáda přistoupí k symetrickým krokům“.

12. 12. 2014 – Zpráva a fotografie novinářů

Na počest příjezdu Porošenka do Austrálie místní „svidomye“ znesvětili desítky ruských hrobů. Asi 70 hroby bylo zničeno na ruském hřbitově v Sydney, Austrálie. Oznámila to tisková služba velvyslanectví australského odboru Zabajkalského kozáckého vojska. Vandalismus byl spáchán ve staré části hřbitova u tzv. „kozák řady“, kde leží kozáci, důstojníci a vojáci zabajkalské kozácké komunity, včetně účastníků první světové války. Zabajkalská kozácká obec vypsala odměnu 5000 australských dolarů za poskytnutí informací, která povedou k dopadení pachatelů. Podle policie může být vandalská akce prací ukrajinských nacionalistů. V Austrálii vyvíjí činnost australská federace ukrajinských organizací (AFUO). Zabajkalská kozácká komunita v Austrálii je známa svou podporou Novorossii. Její zástupce Simeon Bojkov byl dokonce zařazen SBU do seznamu „teroristů“ jako člen domobrany Donbasu.”

12. 12. 2014 – Sdělení domobrany

„U osady Písky bylo ráno poměrně klidné. Místní obyvatelé využívají klidu, vrací se do vesnice pro své věci. Další dávka humanitární pomoci z Ruska byla dodána do Luganska. Kolona pokračuje v pohybu směrem k DLR. Množství jídla dodaného ruským humanitárním konvojem do Doněcku, je asi 20% z naléhavé potřeby obyvatel DLR.”

Oděsse hrozí technologická katastrofa, věří ve společnosti.
Během nelegálního čerpání nafty z nádrží rafinérie v Oděsse (NPZ) do podniku Syntez Oil v noci v pátek 12. prosince prasklo potrubí.
Řekl to Korrespondent.net právník oděské rafinerie Denis Serebrenikov.
Podle něj je potrubí v podzemí a v důsledku nehody do země vytekly stovky litrů nafty.
„Je tam země celá nasáklá naftou, dokonce se začala objevovat na povrchu. Je to technologická katastrofa, protože do země se vsákly stovky litrů paliva,“  řekl právník závodu.
(zdroj)

V Nejvyšší radě Ukrajiny se vytvořila mezifrakční sekce Sebeobrana Majdanu. Oficiální prohlášení udělal parlamentní mluvčí Vladimir Grojsman v pátek 12 prosince.
Vedoucím mezifrakční sekce Sebeobrana Majdanu byl zvolen první zástupce mluvčího Andrej Parubij. Neříká se, kolik poslanců parlamentu vstoupilo do nově vzniklé sekce.
V parlamentu dnes byly vytvořeny také čtyři mezifrakční parlamentní sekce: Zaporožskaja Seč v čele s Andrejem Jakušenkem, Družba s Evropskou unií (Andre Lopušanskij), Prikarpatije (Anatolij Matvijenko a Vladimir Škvaruk) a sdružení pro Sičeslajevščinu v čele s Borisem Filatovem.
Připomeňme, Parubij byl v době událostí Euromajdanu v čele sebeobrany Majdanu a byl jedním z velitelů. Až do srpna 2014 Parubij byl tajemníkem Rady národní bezpečnosti a Rady obrany.
(zdroj)

12. 12. 2014 – Dopisovatel Gennadij Dubovoj: Donbas nikdy nebude součástí Ukrajiny

Dopisovatel Gennadij Dubovoj hovořil o tom, co je třeba udělat, aby bylo dosaženo skutečného příměří.
Není cesty zpět. Pokud je Ukrajina skutečně připravena k příměří, musí uznat Novorossii. Donbas po tom všem, co se stalo, nikdy už nebude součástí Ukrajiny. Iluze Kyjeva v této věci je neudržitelná. Obyvatelstvo Novorossii si zvolilo.
Vlády DLR a LLR jsou nyní často kritizovány. Ale tato obvinění jsou nespravedlivá. Novorossia buduje sílu a připravuje se odrazit nový útok okupantů. Kolik lidí skutečně zemřelo v Donbasu z ukrajinské strany, nemůže přesně říct nikdo. Podle výpočtů našich vojáků, počet obětí Ukrajinců už přesahuje 20.000.

12. 12. 2014 –  Sdělení novinářů

„Velká útočná kolona DLR byla přemístěna na nebezpečný úsek fronty – na Mariupol.
V koloně jsou desítky BMP, Uralů, GAZ-66, dělostřelectva, protiletadlových zbraní. Mezi dalšími přesunutými jednotkami brigády „Oplot“ je i praporní taktická skupina „Somali“. V koloně byl vidět náklaďák „Bolšoj džihád“ Motoroly. Na mnoha autech je napsáno heslo „Na Mariupol!“

12. 12. 2014 (17:06) – Sdělení Pavla Gubareva

„Zpráva o zatčení poslance Národní rady Borise A. Litvinova je provokace. Je na svém místě, pracuje normálně“.

12. 12. 2014 – Sdělení domobrany

„Podle operativních informací, které přišly, je velmi pravděpodobné, že v blízké budoucnosti ukrajinská armáda obnoví bojovou činnost. Domobrana přijímá veškerá nezbytná opatření, aby zastavila možný útok nepřítele.“

12. 12. 2014 – Sdělení novinářů

„Ministr zahraničí DLR řekl, že Moskva nedovolí domobraně útočit na Kyjev.

Domobrana Donbasu by už dávno pokračovalo v útoku na ukrajinské pozice, kdyby nebylo zásahu Moskvy, která nepodporuje tažení rebelů proti Kyjevu.
O tom ve vysílání talk show „Politika s Peterem Tolstým“ mluvil ministr zahraničních věcí DLR, místopředseda parlamentu Novorossii Alexander Kofman.
„Pokud by Rusko nezasahovalo, z vás v Kyjevě by nezůstal ani mokrý flek. Oni nás zadržují, pochopte,“ řekl Kofman, obracejíc se na ukrajinské hosty ve studiu.“

12. 12. 2014 –  Zpráva Life News: Propustila na letiště v Doněcku tři Kamazy ukrajinské armády.

Kamiony v doprovodu OBSE dodaly zablokovaným vojákům potraviny a 51 bojovníků z Avdějevky. Na doněckém letišti domobrana vytvořila ukrajinské armádě humanitární koridor pro rotaci a dodávku potravin. Ukrajinské síly přijely ve třech Kamazech s bílými praporky: Ve dvou bylo 51 vojáků bez zbraní a střeliva, a ve třetím jídlo. Odvézt ze zablokovaného letištního terminálu museli 48 vojáků.
Kolona přijela na letiště z Avdějevky. Zpočátku kamiony řídili ukrajinští vojáci, před vstupem na letišti byli nahrazeni domobranci.
Letiště pojmenované po Sergeji Prokofjevovi celé léto přecházelo z ruky do ruky od ukrajinské armády k domobraně a naopak, dokud se ukrajinské armádě nepodařilo opevnit se v jeho složité podzemní infrastruktuře. Domobraně DLR se podařilo zablokovat ukrajinské vojáky na letišti. Národní garda se několikrát pokusila prorazit obklíčení, ale žádný z nich se nezdařil. Na začátku září, ukrajinské síly byly „zamčeny“ ve starém terminálu letiště a ocitli se ve dvojitém kruhu.“

12. 12. 2014 –  Sdělení Žukovského dobrovolníků

„Georgij z Kalifornie nám včera poslal posledních 25 tisíc dolarů ze 100 tis., které slíbil darovat donbaské domobraně na počátku září (75.000 bylo převedeno již dříve).
Za tyto finanční prostředky bylo oblečeno, obuto a vybaveno spousta bojovníků Novorossii. Z došlých 25.000 dolarů bude částečně zaplacen dluh za uniformy, zakoupené před 2 týdny a budou zakoupeny nové.

12. 12. 2014 – Sdělení domobrany

„Podle rozvědky domobrany v oblasti Krasnogorovky (13 km západně od Doněcka) byl pozorován pohyb dvou tanků sil Ukrajiny na nichž jsou namalovány státní symboly Ruské federace. To svědčí o přípravě provokativní akce vedení tzv. „ATO“ s cílem šířit v ukrajinských médiích „dokumentární materiály“ o činnosti ozbrojených sil Ruska na ukrajinském území.“

Díky moc Erneste za dnešní informace.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

https://www.youtube.com/watch?v=Z6mnM2gxThc

Po dvou dnech se opět objevila originální komentovaná situační mapa.Hlavní sdělení komentátora.

Klid zbraní je jakž takž na liniích fronty dodržován, ovšem leckde za cenu velké zdrženlivosti opolčenců vůči provokacím Kyjeva. Například na Mariupolské frontě jejich diverzní jednotka zkoušela proniknout do opolčenské obce Pavlov, což nakonec vyústilo v tvrdou přestřelku. Ale není to případ zdaleka jediný.

Dalším markantem příměří je také neustálé přisouvání jednotek Kyjeva na frontu a  jejich doplňování těžkými zbraněmi. Zatímco opolčení svoje těžké zbraně stahuje od linie fronty…

Opolčenci musí být velmi ostražití, protože pokud by se Kyjev rozhodl pro masivní útok, mohl by tento vést k velkým komplikacím…

Tolik komentátor. Být opolčencem, měl bych neodvratný dojem, že někdo se mnou hraje velmi podivnou hru.

Co dalšího? Těch podivných her je daleko více než jen ty na frontě.

Včera jsem referoval, že Jaceňuk vyzval západ k rychlému uspořádání tzv. dárcovské konference. Jinak, že bude Ukrajina pleite.

Ovšem tentýž Jaceňuk ve čtvrtek v parlamentu před hlasováním o programovém prohlášení svého kabinetu mimo jiné uvedl, že vláda chce na potřeby armády v příštím roce uvolnit rekordní sumu ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

Jeho ministr obrany Stěpan Poltorak chce, aby v rozpočtu na příští rok bylo pro potřeby armády vyčleněno 50 miliard hřiven (70,5 miliardy korun). To je více než trojnásobek sumy, kterou měla armáda z rozpočtu k dispozici letos, informoval dnes list Ukrajinska pravda.

Ministr rovněž upřesnil, že ukrajinská armáda má nyní 232 000 příslušníků oproti 130 000 v minulém roce. Její početní stav se podle něj bude dál zvyšovat až na 250 000 vojáků.

čerpáno z  http://tn.nova.cz/clanek/3-svetova-valka-za-dvermi-americke-tanky-jiz-projely-litvou.html

Takže na jedné straně půjčky, na druhé, při bankrotujícím hospodářství zvyšovat výdaje na válku proti vlastním obyvatelům? No a nyní se podívejme, kdo by to vlastně měl zaplatit….

O tom v detailu píší na serveru Deutsche Wirtschaft Nachrichten – konkrétně zde:

Dozvíte se tam, že Financial Times se domnívají, že Ukrajina stojí těsně před bankrotem, což tedy opravdu žádná horká novinka není. Jádrem článku je informace, že německý ministr financí Schauble volal svému ruskému kolegovi Siluanovovi a v textu je doslovně, že poprosil ruskou stranu, aby nezesplatnila svůj třímiliardový úvěr Ukrajině z předminulého roku, jakkoli podle uzavřených podmínek pro tento úvěr už dávno na to má právo. Protože tím by byl bankrot Ukrajiny technicky spuštěn. A pak by žádná západní pomoc neměla smysl. A že ho Rusové mají restrukturalizovat!

Jaceňuk, který v parlamentu nešetří miliardami pro válku, dokázal pro agenturu Unia a západ také konstatovat:

„Objektivně viděno, nemůžeme financovat naši armádu, nemůžeme držet naše sociální standardy.“

Má pravdu. Copak ukrajinské sociální standardy. Ty nikoho naprosto nezajímají. Zejména na západě ne. Ale ukrajinská armáda a její nasazení proti vlastním spoluobčanům? To je jiná! V pondělí se velvyslanci členských zemí v Bruselu dohodli, že pro „dobrou věc“ jim není líto peněz – takže EU je připravena dále umožnit a podporovat reformní proces na Ukrajině….

Jenže chce to drobnost, kde vzít ty nutné prachy – těch dalších 15 miliard EUR , které potřebuje Nulandové chlapec v Kyjevě? K placení se nějak nikdo urgentně nemá. Ale prá by ta suma i  byla.. Představuje totiž právě kapitolu, v které jsou plánovány příspěvky novým východním členům EU na příštích 7 let..

Ale je i další zdroj, kde dokonce nejsou žádné nové prachy třeba – mluví o nich jako o hotové věci Luis Costa, šéf odboru Citi Group pro dluhopisovou a  devizovou strategii pro střední a východní Evropu. Byla už vyzkoušena v Řecku – říká se tomu ustřihnutí dluhů! Prostě ti, kteří drží ukrajinské závazky se smíří s  tím, že budou významně pokráceny! Třeba o 30 nebo 50%…

A hádejte, kdo má na Ukrajině zdaleka nejvíc půjček? Pokud říkáte – nenáviděný Moskal, máte pravdu.

Tolik Deutsche Wirtschaft Nachrichten… Ze zdrojů, které neberu vážně a pro svodku nepoužívám ovšem pronikají informace, že když by Rusko nesouhlasilo, tak… no, tak prý jsou ve hře další sankce.

Opravdu podivné hry. Rusko má financovat Jaceňuka!

Co ještě přidat? Že ve čtvrtek večer zřejmě redakce Zpravodajství byla těžce nepozorná a v Událostech, komentářích připustila docela normální relevantní diskusi o Ukrajině. Nikoli poplatná jedinému správnému názoru! Však také ve studiu byl hostem bývalý velvyslanec na Ukrajině Bašta a bývalý ministr zahraničí – Svoboda. Oba mají po politické sezoně a už se nemusí na nikoho ohlížet. Takže jsou schopni nejen nezávislého pohledu, ale sdělí ho i nahlas.

Jistě se shodneme, že tohle by mělo být normální a  ne, že když se tak náhodou stane, že je nutné o tom zvlášt referovat. Máte pravdu. Nicméně, abych ČT zase nepřechválit. Ona asi předpokládala zcela jistě u exvevyslance Bašty, jak bude hovořit. Svobodou si asi brali jako konzervativního možného oponenta. Odhaduji. Ale pro jistotu si do studia dotáhli mou velkou a dlouhodobou lásku – Lenku Zlámalovou. Aby to bylo na sicht, že tam bude někdo s tou jedinou správnou filosofií. A dost těžce narazili. Jak se můžete přesvědčit zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/214411000371211/video/

Zlámalová se jim poněkud vymkla z rukou, když vysvětlila, že Putin nejen že obnovil Rusko, ale že bezprecedentně zvedl životní úroven obyvatel. Ale ani o tom bych nepsal. Zlámalová zůstala věrna sama sobě a na otázku, zda se například vlivem sankcí a jejich dopadů může vrazit klín mezi obyvatelstvo a Putina, Zlámalová odpoví, že to neví, nicméně vzápětí dodá, že si myslí, že ani ruský mužik nemůže vydržet všechno…

Kosíř, píšící pod nickem ziss to komentoval včera v mailu takto:

Podle našich samozvaných „rusologů“ jsou Rusové primitivové z východu, zatím Ukrajinci jsou evropané západního střihu. A přitom jsou jak sekáni z jednoho kadlubu!

A já k tomu dodávám – jaký je rozdíl mezi českou demorkatickou novinářkou Zlámalovou a jejím termínem mužik, Jaceňukem, který použil termín podlidi pro východní Ukrajince a  demokratkou Tymošenkovou, která chtěl Rusáky upálit v atomovém ohni? Diví se pak někdo tomu, že ukrovští školáci nabízejí na besídkách jako občerstvení „krev ruských novorozenců“.

No jo no, rady pro rozhlas a televizi řeší termíny jako ´zkurvené zákony´. Jakkoli zkurvené skutečně jsou. Mužika určitě na jednacím pořádku mít nebudou… Tohle všechno je ČT, česká žurnalistika.

Ale každá žurnalista je namyšlenou řiditelkou zeměkoule. Od slovenského kosíře s nickem chacal jsem dostal tenhle link:

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/339280-bohdanovi-ostava-na-zivot-mesacne-sto-hrivien/

Báječně se do dnešní svodky hodí. Jako ilustrace k onomu Jaceňukovu tvrzení, že Ukrajina nemůže držet současné sociální standardy v zemi… No tomu Bohdanovi z Kyjeva, o kterém je řeč a který nepochybně patří k tamní střední vrstvě dnes zbývá na tzv. vedlejší vydání 100 hřiven měsíčně. Pro celou rodinu.

Radši skončím a dám slovo MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé „LNR“ a „DLR“ se sloučí do „armády nového Ruska“: Mapa ATO
12.12.2014, 14:10
http://obozrevatel.com/crime/25689-opublikovana-aktualnaya-karta-zonyi-ato.htm

Informační a analytické centrum Rady národní bezpečnosti Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východě Ukrajiny dopoledne, 12. prosince.

Podle ministerstva v posledních dnech v zóně ATO pokračoval proces centralizace a organizaci milicí jako součást tzv. „Armády Nového Ruska“.

V severních oblastech Doněcka byla zaznamenána taktická skupina rusko-teroristických vojáků, kteří se předtím podíleli na bojích v blízkosti Doněckého letiště a Avdějevky.

V důsledku odvetných úderů a ostřelování rusko-teroristických vojsk, došlo ke značnému poškození městských struktur, včetně obytných sektorů a průmyslových objektů.

V oblasti Gorlovky „k posílení“ přibyly dodatečné formace ozbrojenců. Obecně platí, že jednotka tzv. brigády „Oplot“ dosahuje počtu 2 posílených rot.
Kromě toho, za poslední den byl zaznamenán výskyt do 5-ti ruských tanků, rusko-teroristických vojsk a jejích výjezd na palebné pozice v okolí Bachmutovské silnice. Současně několik   dělostřeleckých baterii nepřítele vybavených 122-mm samohybnými děly SAU 2S1 „Gvozdik“ (Karafiát, pozn.překl.), provedlo v této oblasti manévr ke změně palebných postavení.

Jak bylo oznámeno v 12:00 12. prosince dle informací tiskového centra ATO, byly 4x ostřelovány pozice síly ATO. Dvakrát teroristé porušili ticho v osídlených oblastech Směloje, Veselaja Gora a Frunze. Během dne byl zraněn jeden ukrajinský voják, zabití nejsou.

Síly ATO zničily diverzní teroristickou skupinu pod Mariupolem, snažící se
odsadit přehradní nádrž.
12.12.2014 (zdroj)

V noci 12. prosince vojáci pluku „Azov“ zlikvidovali několik teroristů a zabránil obsazení města Pavlopole poblíž Mariupolu.

O tom na své stránce na Facebooku napsal poslanec a poradce ministra vnitra Anton Geraščenko.

„V rámci zastavení palby a příměří ve městě Pavlopole, které se nachází 25 km od Mariupolu, došlo k ´přátelskému setkání´ bojovníků pluku Národní gardy Azov s diverzně-průzkumnou skupinou teroristů,“  říká Geraščenko.

V důsledku mírových rozhovorů bojovníků pluku Národní gardy „Azov“ byla zničena
odstřelovací dvojice teroristů.

„Těla mrtvých teroristů lze získat na základně pluku ´Azov´ v Mariupolu,“ řekl poslanec.

Také na pozemní mině položené Azovcema shořel džíp s teroristy. Vzhledem k tomu, že byla pozemní mina navržena tak, aby rozbila tank, je pravděpodobné, že tam nikdo naživu nezůstal.

„Pokus Putinových teroristů obsadit Pavlopol a získat kontrolu nad Pavpolskou přehradní nádrží byl neúspěšný,“ říká Geraščenko.

Také podle něj, bohužel, v důsledku uzavření příměří této noci v Pavlopoli, byli zabiti a dva z našich hrdinů pluku „Azov“. Také jsou dva těžce zranění a jeden lehce.

Žoldáci z Osetie masivně opouštějí Donbas
12.12.2014 (zdroj)

Teroristický prapor „Vostok“ se rozhodl opustit Donbas. To uvedl pro Interfax dobrovolník ze Severní Osetie Alan Mamijev.

„Dobrovolníci z Doněcka a Luhanska se vrací domů. Část praporu se už vrátila do svých domovů. Nyní probíhají slavnostní rozloučení s vyznamenáváním opolčenců v bojích. Dobrovolníkům jsou udělovány diplomy a medaile,“ řŘekl Mamijev v pátek.

Poznamenal, že v Doněcku zůstanou jen někteří z bojovníků.

„Rozhodnutí zůstat v Doněcku přijali jen jedinci. Jsou to ti, kteří projevili přání pokračovat ve službě na základě smlouvy v řadách doněcké armády nebo z jejich osobních důvodů,“ dodal.

Jak uvádí „Pozorovatel“, prezident Jižní Osetie Leonid Tibilov vyzval jihoosetinské dobrovolníky, kteří se zúčastnili bojů na Donbase po boku teroristů, aby se vrátili domů.

*pozn.MP – No, zdalipak a kdy odejdou i ti žoldáci z Gruzie, na straně Ukrů..?

Rotace: Zmrzlí ozbrojenci Kadyrovci se usadili v teplých domácnostech Stanično-Luhanského regionu.
12.12.2014 nformator.lg.ua/?p=5407

V řadách ozbrojenců rozmístěných v Stanično-Luhanském kraji proběhla divná „rotace“. Podle zdroje informatora.lg.ua, bojovníci LNR a žoldáci-kadyrovci byli předtím usazeni předměstských polích, ale s nástupem chladného počasí, se „rozkvartýrovali“ v domech místních obyvatel obcí Mykolajevka, Pioněrskoje a Lobachevoje. Současně, chalupy byly prázdné ne na dlouho. Pro změnu po Kadyrovcích se v chatkách usadili takzvaní „kozáci“. Jak bylo oznámeno dříve, radikálové – Kadyrovci vytlačily Luhanské „opolčence“ z budovy SBU.

Místní „milice“ a ruská armáda nesdílí Lutugino
12.12.2014 http://informator.lg.ua/?p=54079

V městě Lutugino kontrolovaném LLR, vznikají pravidelné konflikty mezi ozbrojenci a armádou Ruské federace, řekl informatora.lg.ua, konflikty někdy končí použitím střelných zbraní. Přes otevřené nepřátelství vůči ruské armádě ze strany „opolčení“ se vedení LLR snaží neinzerovat přítomnost konfliktu mezi skupinami. Dříve vešlo ve známost, že ruská armáda vyhnala „kozáky“ z Krasnogo Luča a přivezli do města vojenskou techniku.

Tanky T90 „Vladimir“ viděny ve třech vesnicích Luhanském oblasti.
12.12.2014 http://informator.lg.ua/?p=54072

V oblastech v blízkosti několika osad Luhanské oblasti byla zaznamenána přítomnost ruských tanků T90 „Vladimir.“ Podle zdroje informatora.lg.ua, hlavní bitevní tank Ruské federace byl pozorován v obcích Veselá Gora, Privetnoje a Krasny Jar. Tato území jsou pod kontrolou ozbrojenců LLR.

Pro srovnání: T90 „Vladimir“ – hlavní ruský bitevní tank, vyvinutý koncem let 1980 – až počátkem 1990 na základě T72B. Od konce roku 2011 nákup tanků T90 pro ruské ozbrojené sily byl ukončen.

Jak bylo oznámeno dříve, v blízkosti Stanice Luhanské ruské vojenské „strany“ přesunují obrněná vozidla. Konkrétně 3-4 tanky najednou. Obrněná technika se přesouvá od hranic s Ruskou federací, pod krytím dělostřelecké palby na pozice ukrajinských vojsk, za přísného dodržování maskování.

Poltorak varoval před novými hrozbami pro Ukrajinu.
12.12.2014 (zdroj)

Kyjev by měl věnovat velkou pozornost směrem na jih a Podněstří, odkud hrozí vojenská invaze.

Dne 12. prosince to řekl během Hodiny pro otázky v Nejvyšší radě Ukrajiny ministr obrany Štěpán Poltorak, oznámuje UNIAN.

Ohrožení pro Ukrajinu je nejen na východě, ale i na jihu, a proto se v jižních oblastech bude  navýšeno seskupení vojsk.

„Hrozba je nejen na východě, ale i na jihu,“ – řekl Poltorak.

Poznamenal, že nyní pracuje na řešení únosného zvýšení počtu vojáků v jižních oblastech za účelem ochrany území.

Poltorak poznamenal, že existuje hrozba z Podněstří, z jihu jde hrozba. „Jednoznačně víme, a uskupení se tam zvýší,“ – řekl Poltorak.

Jak uvádí „Pozorovatel“, během jeho projevu v parlamentu ministr obrany Poltorak se obrátil na lidové zástupce s návrhem na zdvojnásobení rozpočtu ukrajinské armády.

Přídavek ze soc.sítí:

Americký senát schválil zákon o rozšíření vojenské pomoci Ukrajině.
http://colonelcassad.livejournal.com/1941390.html

Americký senát ve čtvrtek schválil návrh zákona, který umožní dodávky smrtících a nesmrtících zbraní Ukrajině a rozšíření omezujících opatření proti Rusku. Tyto informace byly zveřejněny na stránce senátu na Twitteru. Jak podotknul člen senátního výboru pro zahraniční věci Bob Corker, senátoři projevili jednomyslnou podporu návrhu zákona. Podle něj to znamená „silný závazek k suverenitě Ukrajiny“ v reakci na pokračování ruské invaze. „Váhavá reakce USA na ruskou invazi na Ukrajinu hrozí dalším zhoršením konfliktu. Jednomyslná podpora pro náš návrh zákona dokazuje silný závazek k suverenity Ukrajiny a vytváří důvěru, že Putin bude platit za jeho útok na svobodu a bezpečnost v Evropě,” řekl Corker.
Kromě dodávky zbraní senátem přijatý zákon o “podpoře svobody na Ukrajině“ upravuje  poskytování pomoci Ukrajině v oblasti energetiky, v oblasti obrany a občanské společnosti. Zákon také obsahuje rozšíření vysílání programů čelících „ruské propagandě“ v zemích bývalého Sovětského svazu.

http://www.rbc.ru/rbcfreenews/548a0b2f2ae59667368fbef0 – link (pro plné vstoupení v platnost tohoto dokumentu bude i nadále zpracován v poslanecké sněmovně, ale vzhledem k atmosféře v kongresu, jde spíš o formalitu).

PS. Jde o realizaci komplexního plánu (dříve oznámeného) zajistit systematický tlak na Ruskou federaci, s cílem donutit jí ke změně politiky na Ukrajině a dosáhnout přijetí Obamova ultimáta. Spolu s očekávaným rozšířením vojenské podpory (nyní i smrtelné), budou USA nalívat prostředky k udržení ekonomiky chunty a v oblasti kontroly a manipulace nad ukrajinskou společnosti. Samozřejmě se to neobešlo bez schválení linie na rozšíření vysílání propagandy v rámci vedení informačně-psychologické války proti Rusku. (úryvek čl.)

Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info