USA zasahují do vnitřních záležitostí Maďarska

25.12.2014  Vaše věc

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi kritizoval Spojené státy pro jejich zasahování do vnitřních záležitostí států střední Evropy. Američanům jde prý o vliv v regionu v čase krize na Ukrajině a také v souvislosti s projednáváním obchodní smlouvy mezi USA a EU (TTIP).

Orbán v televizi Magyar Televízió v úterý prohlásil, že americké obviňování vysokých představitelů maďarských orgánů z korupce slouží jen zakrývání těchto skutečností. Mimo jiné maďarský premiér také prohlásil, že Američané „chtěli postavit v Maďarsku jadernou elektrárnu, ale objednávku nedostali a to je bolí“. Energetiku a obchodní politiku označil Viktor Orbán jako hlavní zájem Američanů.

„Chtějí nás zatáhnout do konfliktu, který pro nás nemůže dopadnout dobře. Musíme zůstat mimo něj. Studená války probíhá mezi USA a Ruskem a my se na ní nechceme podílet,“ řekl v televizi Orbán. Právě spolupráce s Ruskem na rozšíření elektrárny v Paksu (Paksi Atomerőmű) je Washingtonu trnem v oku. Na adresu Budapešti a Orbána přitom zaznívají slova, která výrazně překračují pravidla slušného vychování. Např. senátor John McCain prohlásil, že Maďarsko je na pokraji předání své suverenity neofašistickému diktátorovi, který chodí spát do postele s ruským prezidentem Putinem.

Premiér Maďarska to označil za útok na suverenitu jeho země. Bezprecedentní napětí v těchto dnech vyvolává také žaloba šéfky daňové správy Ildikó Vidaové amerického charge d´affaires v Budapešti André Goodfrienda. Vidaová a dalších pět pracovníků jejího úřadu nedostalo v říjnu víza do USA pro podíl na údajné korupci, přičemž takové obvinění vznášel veřejně – avšak bez důkazů – právě Goodfriend. Viktor Orbán úřednici vyzval, aby na diplomata podala trestní oznámení pro pomluvu, jinak ji hodlal odvolat. Ministerstvo zahraničních věcí v té souvislosti žádá Washington, aby André Goodfrienda zbavilo diplomatické imunity.