V Charkově následkem mučení Ukrajinské státní bezpečnosti zemřel aktivista Antimajdanu Viktor Topčajev

27. 12. 2014 Outsidermédia
26. listopadu 2014 v Charkově zemřel aktivista Antimajdanu Viktor Topčajev, který byl 4 dny předtím zatčen Ukrajinskou tajnou službou. V úmrtním listu doktory donutili uvést jako příčinu„zápal plic“, ale ve skutečnosti Topčajev zemřel v důsledku mučení charkovskými SBUsovci. Mrtvola má prolomenou čelní kost, polámaná žebra a vykloubeny všechny prsty. Ve Facebooku o tom informoval ředitel Mezinárodního fondu na podporu zaměstnanosti Alexandr Alexandrovskij.Uvádíme zde vyprávění Alexandrovského bez komentářů:

26.11.2014 aniž se probral z kómatu v Nemocnici první a neodkladné pomoci podle oficiální verze na následky zápalu plic a podle neoficiální verze v důsledku zranění neslučitelných se životem zemřel Topčajev Viktor Pavlovič narozený roku 1961. Zůstali po něm invalidní rodiče a žena se synem. Nebudu zde vyhlašovat údaje pro sbírku na pomoc, ani prosit o šíření těchto informací. Jenom chci, aby se všichni dozvěděli pravdu o tom, jak zahynul Víťa.

Byl veteránem z Afghánistánu a člověkem s jasným životním postojem. Nepodporoval ty události, které se udály na Ukrajině v souvislosti s Majdanem. Účastnil se protestního hnutí Charkova a 22. 11. 2014 byl zatčen pracovníky SBU (Ukrajinské státní bezpečnosti). Obvinit ho neměli z čeho. Nezapsali ho oficiálně jako zadrženého, protože věděli, že za dalšího zatčeného „separa“ peníze nedostanou, a rozhodli se tedy, že ho budou mučit. Třeba se něco dozví, třeba na sebe vezme odpovědnost za teroristický útok, nebo udá nějakého aktivistu typu Apuchtina J. M.?

Mučili ho tři dny… Třetí den po nesnesitelném mučení upadl do kómatu. Vyhodili ho na cestu v oblasti ChTZ, odkud ho také odvezla sanitka první pomoci a ve stavu kómatu dopravila 25. 11. 2014 na jednotku intenzivní péče, kde, aniž se probral z kómatu, 26. 11. 2014 asi v jednu hodinu v noci zemřel.

Když jeho ženě vydali úřední závěry o tom, že zemřel na zápal plic, tak prostě nevěřila vlastním očím… Víťa prakticky přišel o všechna žebra, čelní kost lebky byla uprostřed naprasklá!!! Všechny prsty na rukou měl polámané a vykloubené na opačnou stranu, nehty měl stržené a celé tělo jednu velkou modřinu!!!

Nevzdal se! Nezradil! Nikoho neudal! S životem se rozloučil důstojně! Za jeho zády zůstaly dvě války, ze kterých se vrátil živý a nezraněný. Nikdo by si nepomyslel, že zemře ve vlastní zemi, rukama šílených psů prodávajících se za ubohé zelené papírky. Tak to je ta demokracie, ta svoboda, ta lidská práva po americku.

My si to pamatujeme! My truchlíme! My nezapomeneme!

Zdroj, fotografie a videa: Glagol.su