Veterán CIA: Neriskujte válku s Ruskem!

přeložil hroch
16. 12. 2014   http://vlkovobloguje.wordpress.com/
Konfrontace Ameriky s Ruskem hrozí těmi nejnebezpečnějšími následky – až po otevřenou válku a totální zničení. Tak míní veterán CIA Philip Giraldi (bývalý důstojník CIA a specialista na boj proti terorizmu a Vojenské zpravodajství, nyní publicista a televizní komentátor, který je výkonným ředitelem americké Rady pro národní zájmy – pozn.překl.). 

Na stránkách The American Conservative píše, že silného protivníka není radno provokovat, protože USA nemá na Ukrajině životně důležité zájmy. Vyzývá Bílý dům, aby se vzdal lživé propagandy a „tajné války“, která může vyústit v katastrofu pro všechny.

V období studené války, píše dále, se USA všemožně snažily diskreditovat SSSR. USA publikovaly články odhalující porušování lidských práv v SSSR, přes třetí osoby organizovaly dodávky techniky a zařízení, která po své instalaci na místě poškozovala ruské montážní linky, zásobovaly penězi a samizdatovými publikacemi organizace vystupující proti komunistům.

Nicméně, tehdy šlo naprosto reálnou válku, třebaže studenou, v níž byl „každý prostředek dobrý“. Ale teď, už více než 20 let po rozpadu SSSR, se Washington pouští do naprosto zbytečné konfrontace s Moskvou – ovšem nyní tato opozice prakticky vypadává ze zorného pole CIA, píše Giraldi.

Nový konflikt částečně už přechází do otevřeného: s sankcemi, rezolucemi kongresu, s pravidelnými cestami vysokých politiků do nestabilních regionů, s „proškolováním k politické sebeorganizaci“ na sociálních sítích a financováním se strany údajných nevládních organizací, jakými kupříkladu je Národní fond pro demokracii (National Endowment for Democracy-NED).

To ovšem neznamená, neexistenci skrytých kroků: financování a školení „členů opozičních organizací“ často probíhá v zahraničí, přičemž aktivní činitele opozice a jejich příjmy tají před zrakem veřejnosti. Jejich školením se často zabývají soukromé smluvní organizace, což umožňuje „pravděpodobně odmítat“ jakékoli spojení s Bílým domem. Ale kontakty s důležitými společenskými kruhy se uskutečňují zpravidla „kývnutími nebo narážkami“, bez dokumentárních svědectví, což umožňuje vyhnout se případné budoucí odpovědnosti. Právě tak bylo utraceno 5 mld.USD amerických daňových poplatníků na vytvoření toho, co dnes nazývají pluralistickou demokracií na Ukrajině, i když přesnějším by byl název – změna režimu.Takové tajné vměšování do vnitřní politiky jiných zemí vysvětluje i to, proč vlády v Káhiře, v Moskvě a dalších hlavních městech poslali zpátky domů řadu zahraničních konzultantů, pracujících u nich za peníze NED.

Giraldi zdůrazňuje také to, že Moskva má naprosto konkrétní důvody ke znepokojení ve věci vlastní bezpečnosti v souvislosti s pokračujícím rozšiřováním NATO, a zvláště pak – s nedávnými neohrabanými pokusy o přeorientaci Ukrajiny na Západ. Rusko krom toho má silné historické a vojenské svazky s Krymem. A i kdyby dokonce někdo upřímně věřil tomu, že Vladimír Putin je „ztělesněním zla“ a že se znovu pokouší „uchvátit východní Evropu“, všichni musí uznat, že tento konflikt nelze směřovat k nálepkování. Ačkoli, právě tím se snaží zabývat v kongresu USA a v Bílém domě – konstatuje autor.

Podle mínění bývalého kongresmana z Texasu Rona Paula, „protiruskou“ rezolucí i sérií „tajných manévrů“, Washington záměrně zvyšuje napětí ve vztazích s Moskvou. Před odchodem kongresu na vánoční prázdniny, byla například ve sněmovně reprezentantů přijata rezoluce č.758 „O ostrém odsouzení chování Ruské Federace za prezidenta Vladimíra Putina směřující k agresivní politice proti sousedním zemím s cílem dosažení ekonomické a politické nadvlády“. Proti rezoluci hlasovalo všeho všudy 10 lidí! Ron Paul označuje tento dokument za otevřenou propagandu a poznamenává, že „v rezolucích kongresu se jen zřídka nacházelo tolik lží, polopravd a manipulací“. To může vyprovokovat válku s Ruskem, která bude mít za následek totální zničení – varuje americký politik. V této rezoluci kongresmani odsuzují Moskvu – za „vtržení na Ukrajinu“ bez jediného důkazu, který by fakt vtržení potvrdil, dále obviňují ze zničení letu MH17, za dodávky zbraní syrské vládě a ze „vtržení do Gruzie“ v roce 2008.

Tam se také píše, že Rusko dostávalo nezákonně informace o americké vládě prostřednictví hackerských útoků a „manipulace veřejným míněním“ prostřednictvím svých hromadných sdělovacích prostředků. Kromě toho v dokumentu zazněla výzva, aby ukrajinský prezident Petr Porošenko odzbrojil „separatistické povstalce“ ve východních oblastech země, jakož i požadavek na prezidenta USA Baracka Obamu, aby Ukrajince zabezpečil zbraněmi a vycvičil je k dosažení těchto cílů. Ale to znamená, že se výsledně v první linii ukrajinského konfliktu, který je považován za „občanskou válku“, mohou reálně ocitnout američtí vojáci – varuje The American Conservative.

Iniciátoři přijetí této rezoluce přitom tvrdí, že Washington je povinen přijmout opatření, protože ruské vměšování na Ukrajině údajně „vytváří hrozbu míru a bezpečnosti“. Nicméně, většinu obvinění Moskvy ve „špatném chování“ by bylo možno adresovat Washingtonu – zdůrazňuje autor.

Vedle této otevřené propagandistické války proti Rusku, což už je samo o sobě špatné, existuje i skrytý konflikt, tzv. „tajná válka“. To je útok na mezinárodní trh ruských korporací, na systém devizového účtování a bezpečnosti, na kterých tento trh závisí. Předpokládá se, že právě proto USA potají mohutně tlačí na evropské kreditory, aby zrušili nákup ruských cenných papírů a neposkytovali Rusku úvěry, protože takové operace se údajně „mohou stát nezákonnými“ v souvislosti s novým balíčkem ještě tvrdších sankcí. V důsledku toho rizika na ruském trhu rostou bez ohledu na to, zda k takovému zostření sankcí dojde, či nikoli. Finanční instituce nerady riskují a jakékoli varování před možnými problémy u nich vyvolává „obrannou reakci“. Odchod bankovní skupiny Lloyd´s ze schématu refinancování za účasti ruské ropné společnosti Rosněfť, se vysvětluje právě takovým tlakem se strany USA, píše The American Conservative. Ruská ekonomika se skutečně ocitla ve složitém postavení – ale spíš v důsledku pádu cen ropy, než kvůli sankcím, které Rusko považuje za protiprávní, přestože zatím nepodnikla žádné právní kroky. (pozn. překl: vývoj ukazuje, že jde nejspíš o synergické působení všech opatření, včetně vnitřních ruských vlivů ).

Pokud se, nicméně, sankce budou dále zpřísňovat, objeví se soudní žaloby kvůli zmaření kontraktů, které přinesou škodu všechny strany – kromě hrstky mezinárodních právních firem.

V každém případě, sankce nezmění politiku Ruska, protože Ukrajina je pro ni životně vážný zájem – míní Giraldi. Jejich použití jako „Damoklova meče“, jak se vyjádřil ministr zahraničí John Kerry, jen ještě více otráví všeobecnou atmosféru – a pak se jejich skutečné použití stane nedosažitelným. USA pak ztratí velmi mnoho, pokud se Rusko rozhodne pro politiko „oko za oko“ a odpoví na všechny tajné a zjevné útoky na svoji ekonomiku. Roztržka ve vzájemných vztazích mezi Ruskem a USA je možná a stejně tak Rusko může přerušit své vztahy s USA a EU ve věci sledování zdrojů financování teroristických seskupení a narkobyznysu a dokonce může i „přivřít oko“ nad umísťováním příjmů ze zločinu v ruských bankách a změnit se v rajské místo praní peněz – předpokládá veterán americké rozvědky.

Rusko také může uzavřít politickou spolupráci ve vztahu k Sýrii, Iránu a Severní Koreje – a např. vystoupit jednostranně z režimu sankcí proti Iránu a začít nakupovat jeho ropu. Nebo začít dodávat nejmodernější protiletadlové zbraně Damašku, oslabit obchodní omezení proti Severní Koreji. Moskva je schopna podkopávat americké iniciativy, bude-li výběrově používat svého práva veta v OSN – varuje americký list.

Pokusy Bílého domu zahnat Rusko do slepé uličky pomocí zjevných i skrytých opatření – to není nejlepší politika, a USA se o tom přesvědčily už ve 40. letech na příkladu Japonska – připomíná autor. Bývalý kongresman Ron Paul varuje m.j., že provádění takové politiky je „rovno vyzvání k válce“. Není rozumné provokovat silného protivníka, pokud nejsou ohroženy životně důležité zájmy USA. Takové zájmy USA na Ukrajině a na Krymu nemá, ale hněv kongresu a Bílého domu proti Rusku, uměle rozpalovaný hlavními sdělovacími prostředky je neracionální.

Proto musí oficiální Washington napravit svoji chybu, ustoupit o krok a vzdát se kroků, které by se mohly stát katastrofou pro všechny strany – uzavírá The American Conservative.