Vlastnictví médií – z bláta do louže

ici
2.12.2014  zdroj

Zatímco po rozvratu socialistického bloku se většina novin a jiných mediálních společností dostala do rukou západních velkopodnikatelů, s příchodem krize je napříč východní a střední Evropou začali skupovat místní oligarchové a investiční skupiny, z nichž část je přímo napojená na politické vedení svých zemí.


Zabývá se tím list The New York Times, podle kterého současná situace vyvolává mezi novináři i dalšími hluboké obavy o svobodu tisku. Stoupají obavy z potenciálně nebezpečné koncentrace moci v rukou lidí, kterým se podařilo získat jak bohatství, tak politickou moc, a kteří čím dál tím víc rozšiřují svou kontrolu i na mediální oblast.

Na Slovensku prodala německá mediální společnost podstatný podíl ve svých novinách SME investiční skupině, která byla terčem investigativních novinářů listu, tedy společnosti Penta.

Mocné místní zájmy

Situace na Slovensku je ale jen posledním případem, kdy se majitelé – často ze západní Evropy či Ameriky, rozhodli prodat své východoevropské mediální majetky, přičemž do hry vstoupily mocné místní zájmy.

Andrej Babiš, magnát v oblasti zemědělství a hnojiv, nejen vlastní největší vydavatelství v České republice a několik významných médií, ale je také ministrem financí české vlády.

V Lotyšsku nejednoznačné zákony bránily zjištění, kdo kontroluje většinu zpravodajských médií v zemi. Až protikorupční vyšetřování zabývající se jedním z nejbohatších podnikatelů v zemi odhalilo, že je to právě on a dva další oligarchové.

V Maďarsku vedle státního vlastnictví většiny zpravodajských médií kontrolují jejich podstatné části vysocí spojenci premiéra Viktora Orbána. Hlavní mezi nimi je Lajos Simicska, který s premiérem chodil do školy a jehož stavební společnost hojně profitovala ze státních kontraktů. Proslýchá se ale, že v poslední době se tihle dva bývalí spolužáci tak trochu nepohodli.

V Rumunsku je hlavní televizní zpravodajská stanice, pravicová Antena 3, součástí rozsáhlého mediálního impéria, které vlastní miliardář Dan Voiculescu, zakladatel rumunské Konzervativní strany. Letos v srpnu byl Voiculescu odsouzen na deset let do vězení za praní špinavých peněz.

Několik oligarchů kontroluje mediální společnosti v Bulharsku, které se pravidelně umísťuje na posledním místě Indexu světové tiskové svobody Evropské unie. Mezi nimi je i bývalý poslanec Deljan Peevski, jehož mediální impérium formálně kontroluje jeho matka.

Krize obměnila vlastníky

V 90. letech po pádu socialistického systému vlastnil většinu médií stát, anebo byla média plně závislá na vládní reklamě. Následně místní noviny, časopisy a další média koupili zahraniční vlastníci, především z Německa, Švédska, Švýcarska a Spojených států. Avšak když se v roce 2008 ekonomika propadla, většina těchto zahraničních vlastníků se rozhodla vrátit ke svému hlavnímu podnikání doma a nabídli své mediální společnosti ve střední a východní Evropě na prodej. A komu jinému, než těm, co na to měli – místním zbohatlíkům, kterým záleží na tom, co se bude ve zpravodajství objevovat.

(ici)