Alibi podezřelého z Charlie Hebdo

Lubomír Man  (s použitím údajů P.C. Robertse)
15. 1. 2015

Další zrnko písku, jak se zdá, bude drhnout v oficiální verzi incidentu z Charlie Hebdo. Jeden ze tří podezřelých, l8 letý Hamyd Mourad, který měl dle této verze v ukradeném autě přivézt údajné vrahy bratry Kouachiovy na místo činu, se totiž ocitá v ostré opozici k verzi samotného Mourada. Ten totiž tvrdí, že když se z hlášení médií dověděl, že se jeho jméno objevuje v seznamu podezřelých, na nic nečekal a spěchal na policii, aby se jí dal k dispozici. A to ze dvou důvodů. 

Za prvé proto, že má na dobu, kdy k vraždění v Charlie Hebdo došlo, nevyvratitelné alibi, a za druhé z obavy, že by jej jako podezřelého mohly speciální bezpečnostní jednotky zastřelit.
Mouradovo alibi se tak stává pro oficiální verzi případu problémem. Jestliže se totiž jeho alibi potvrdí a bezpečnostní složky tak budou muset uznat, že se v podezření na Mourada jako jednoho ze tří podezřelých zmýlily, budou pak těžko vysvětlovat, proč naopak v podezření na bratry Kouachiovy (kteří se už bránit nemohou), měly pravdu. I když bohužel, existuje zde i možnost, že Mourad bude snad i mučením přinucen k takovému druhu přiznání, které oficiální verzi podpoří.
V této souvislosti se jako zajímavá jeví skutečnost, že americká a britská média ignorují fakt, že se Mourad obrátil na policii též proto, že má alibi. P.C. Roberts např. vygoogloval na internetu pouze to, že se Mourad dal policii do rukou. Motiv tohoto činu – to je Mouradem vyjádřené alibi – ve zprávě chybí. Což ovšem neznamená nic jiného, než že zpráva je zestylizována tak, aby poskytla důvěryhodnost oficiální verzi, podle které byl i on – Mourad – částí útoku na Charlie Hebdo. Stejně tak činí i americký tisk.
Žádné z mainstreamových médií neuvedlo, že domnělý podezřelý se dal policii k dispozici též proto, že má alibi. A některá z médií pak oznámila fakt, že se Mourad obrátil na policii jen v titulku, aniž by v následujícím textu přidala k věci cokoli dalšího. Německý Die Welt např uvedl:Jeden podezřelý ve spojitosti s masakrem v Charlie Hebdo se vzdal policii.“ A ABC News uvedly 7. ledna:“ Nejmladší podezřelý z útoku na Charlie Hebdo se vzdal.“ A CNN v citaci franzouzské afenturu AFP uvedly: „18. letý podezřelý z útoku se vzdal policii.“
Ta stručnost šokuje a zároveň o mnohém vypovídá. Nikdo se nechce blamovat, protože nikdo dnes neví, jak to s Mouradovým alibim dopadne. A tím též s celou dosavadní oficiální verzí případu Charlie Hebdo.