Bavorské zastoupení v Praze a sudetoněmecký landsmanšaft

Josef Sedlák
21. 1. 2015  České národní listy

Premiér nám hned na počátku prosince předvedl, jak se dělá zahraniční politika u nás v zákulisí. Asi to byl od něj pro nás “dárek” před Mikulášem. Aniž bych v tisku zaznamenal sebemenší hlášku, objevil se v Praze bavorský premiér. A dokonce tu v Chotkově paláci slavnostně otevřel zastoupení své země, byť je ona pouze součástí SRN, třebaže asi největší. Kdyby se jednalo jen o hospodářské otázky , dopravu, investice a podobně, proč ne. 

Jenže se mluvilo i o jiných záležitostech a k tomu nelze mlčet. Jak Seehofer řekl, umí si dokonce představit společné zasedání obou vlád, ovšem hned dodal, že nejde o věc bezprostřední důležitosti, ale budoucnost a je třeba postupovat obezřetně, krok za krokem. Sobotka opáčil, patrně aby nezůstal pozadu, že při své návštěvě Bavorska v první polovině 2015 nevylučuje, že s sebou vezme některé ministry. A podtrhl, že ač má nabitý program, otevření bavorského zastoupení si nemohl nechat ujít.

Nevím, televizi moc nedám, ale zpravodajství sleduji. Žádnou přímou reportáž jsem neviděl. Přesto ale, a jistě nejsem sám, pečlivě sleduji jednání spolku páně Posselta a jsou mi známy jednání sjezdů odsunutých Němců. Na tom posledním v Augsburgu mluvil B. Posselt opravdu zajímavě. Kromě jiného tam bylo řečeno: … mnohé další věci s českou vládou jsou v jednání …. činí se různé kroky … nelze zatím se vším vyjít na veřejnost … je to na dobré cestě … – a vida, už to tady máme naservírováno a pikolíka při tom dělá náš premiér. Patrně jeho nejbližší nepoznali vyhnání, a on – bohabojný katolík, se rozhodl být vstřícným, i když musí vědět, na jaký slabý led vstupuje.

Leccos už naznačil při berlínské návštěvě a kancléřka, jak známo, odsunuté silně podporuje. Přitom oba naši čelní průkopníci spolupráce se sudetoněmeckým landsmanšaftem – Herman a Marksová letos obezřetně na sněmu v Augsburgu nebyli. Ovšem Sobotka uvažuje o tom, že by Marksová mohla být místopředsedkyní ČSSD, takže by přímluvkyni měl Posselt přímo v centrále sociálně demokratické strany!

Na jednu „maličkost” jsem nezapomněl, ale schoval jí do závěru o té návštěvě z Bavor. Všemu tomu dění byl přítomen šéf odsunutých Němců B. Posselt. Pro nás byla zvolena zcela lživá i naivní fráze zároveň, nebyl prý členem oficiální delegace. To lze označit za výsměch a Sobotka se Zaorálkem by z nás neměli dělat prosťáčky boží. Stačí porovnat řeč Seehofera a Posselta, jak se vše kryje. A také o vzkazech z Bavor, že do Prahy se bez Posselta nepojede.

Náš premiér považoval, ač dlel v zahraničí, za nutné Zemanovi vzkázat, že si s ním musí podebatovat o jeho názorech na zahraniční politiku. Tím se, a nejen tím, přidal alespoň jednou nohou k těm, kdož pořádají nyní štvanici na prezidenta. Ale jakou dělá politiku on? V tomto případě vazalskou, podlézavou! V Praze máme zastoupení Saska, které bylo otevřeno již dříve. Z toho bavorského trčí kopýtko čertovské zcela jasně a našim levicovým politikům není vůbec hanba.

Odbojáři a vlastenecké organizace by měly zdvihnout svůj hlas a chtít bližší vysvětlení, jaké úkroky a ústupky za tohle v budoucnu zaplatíme. Posselt se vyjádřil k odsunu, ale velmi krátce a mlhavě, patrně poučen, aby nekazil potřebný dojem.

A ještě jedna maličkost – zpráva se objevila v tisku 2. prosince. Hned den poté jsem četl reportáž, jak naši bývalí spoluobčané přicházejí v pohraničí na návštěvu, shlédnout místa a domy, kde dříve sídlili. V pořádku, ale v článku se píše, že hned se zajímají, zda by onen domek, usedlost a podobné objekty nebylo možno koupit! Povlovný proces návratu se opakuje a sílí. Inu, kůzlátka, otevřete nám vrátka…. Dva šafáři, premiér s ministrem z Černína, budou mlčky přihlížet.