Bumerang nových sankcí zasadí bolestivou ránu Evropě

29. 1. ruvr.ru rozhovor se senátorem Janem Velebou
Evropa není jednotná, pokud jde o protiruské sankce. Což není pro nikoho žádným tajemstvím. 29. ledna ale hodlají ministři zahraničních věcí Evropské unie projednat možnosti dodatečného nátlaku na Moskvu.
Včera se objevila informace o tom, že ministři mají v plánu pověřit Evropskou komisi, aby během týdne vypracovala návrhy týkající se rozšíření neblaze proslulého „černého seznamu“ pro Rusko. Hovoří se i o omezení vývozu řady druhů zařízení pro palivový průmysl do Ruska a možná i o jeho odpojení od mezinárodního mezibankovního platebního systému SWIFT.

Rusko už prohlásilo, že když k něčemu podobnému dojde, pak odpoví „bez omezení“. Kam až zavede strany taková konfrontace? A může vůbec Západ podobnými metodami dosáhnout změny ruské politiky vůči Ukrajině? Se svým názorem se rozhlasu Sputnik svěřil nezávislý český senátor Jan Veleba:

-Já si o tom myslím, že EU pokračuje v chybné politice, myslím si o tom, že to nikomu nic nepřinese a nepřináší, že nebude poškozeno jenom Rusko, ale bude poškozená i Evropská unie, členské státy. A je paradoxní používat této metody vůči někomu, na jehož surovinách jsme závislí.

Takže já v tom neshledávám nic racionálního a jsem rád, že alespoň můžu říct jednu příznivou věc, že máme my, Češi, prezidenta, který jako jediná z hlav států EU tyto věci vidí realisticky a není příznivcem těchto metod. Stejně jako ostatně i exprezident Václav Klaus.

Těsně před schůzkou ministrů zahraničních věcí 28 zemí se začalo mluvit o možném odpojení Ruska od mezinárodního systému SWIFT, na čemž trvají USA
. Český senátor má za to, že už je to moc a moc vážné:

-I když nejsem ekonom, uvědomuji si, co za tím může následovat. V podstatě nekontrolovatelný rozvoj krize, která bezprostředně zasáhne partnery Ruska na celém světě. Není například jasné, jak budou platit za ruské energetické zdroje. Když ale někdo chce vyvolat chaos, ve kterém se utopí Rusko, pak se moc mýlí. Mně, jako člověku, který dobře zná ruské dějiny, je jasné: tahle zem všechno vydrží a všechno přežije. Tak tomu bylo vždycky, dokonce i v těch nejtěžších obdobích její minulosti. Jsem přesvědčen, že Rusko překoná těžkosti s menšími ztrátami než střední Evropa. Lid se ještě víc sjednotí, protože sankce mají ještě jeden účinek, o kterém se u nás nemluví. Čím větší nátlak vyvíjí Západ na Moskvu, tím víc se Rusové sjednocují kolem svého lídra. Co mě ale skutečně znepokojuje, tak to je narůstající rozkol ve světě. Důsledkem přitvrzování protiruských sankcí je eskalace konfrontace, do které bude každopádně zatažena Čína, Írán, Turecko a některé země Jižní Ameriky. A to je velice nebezpečný proces s nepředvídatelnými následky.

Na otázku rozhlasu Sputnik o tom, jak najít východisko ze vzniklé situace, Jan Veleba odpověděl:

-Samozřejmě mírovou cestou, u jednacího stolu. Obávám se pouze, že kyjevské úřady střílející do vlastních občanů, podle jejich slov teroristů, mír nepotřebují. Ekonomika zkrachovala a Kyjev vsadil na silovou variantu, přesměroval emoce obyvatel na válku. V nové ukrajinské vládě teď prostě nevidím nikoho, kdo by byl schopen převést proces do mírové roviny.

Když se český senátor vrátil k sankcím, komentoval vztah Čechů k dané otázce:

-Jakýkoli sociologický průzkum na toto téma ukáže, že většina Čechů je proti nim. A je zajímavé, jak se zachová vláda Bohuslava Sobotky. Premiér mnohokrát vyjadřoval nespokojenost s omezeními v obchodování s Ruskem, snažil se hájit výjimky pro Českou republiku. Avšak soudě podle nedávných slov Angely Merkelové, bude zhoubná politika nátlaku na Moskvu pokračovat. A tak se ptám: dokáže na jednáních v Bruselu předseda české vlády prosadit svůj zvláštní postoj? Najde k tomu odvahu?